Büyükşehir belediyeleri, hizmet alanlarını genişletecek olan ‘Nüfusu 750 Bini Aşan İllerin Büyükşehir Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı’nın onaylanmasını bekliyor. Başbakan Erdoğan’ın seçim gezilerinde açıklamasının ardından hazırlanan ve Meclis'e sunulan tasarının, onaylanmasıyla 13 il büyükşehir statüsüne geçecek. Tasarının kabulü aynı zamanda nüfusu 2 binin altına düşen ülke genelinde 340, Samsun’da ise 25 belde belediyesinin tüzel kişiliğini sona erdirecek.
    2014’te yapılacak Yerel Yönetimler Seçimi’ni doğrudan etkileyecek kanuni düzenleme, en çok nüfusu 750 bin aşan illerle 2 binin altına düşen ilçe ve beldeleri etkiliyor. Bu nedenle tüm gözeler, 2012 yasama yılı bitmeden Meclis'te görüşülecek tasarının yasalaşıp yasalaşmamasına çevrilmiş durumda. Tasarının yasalaşması ile Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun’un sınırları genişlerken, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin yeni büyükşehirler olacak.
Yasa hükümlerine göre tüzel kişilikleri kalkacak olan belde belediyeleri aynı adla ya mahalle ya da köye dönüşecek. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları hariç, diğer borçları ile hak ve alacakları, taşınır ve taşınmaz malları, personel, kadro, bütçe ve ödenekleri, İl Özel İdarelerine devredilecek. Örneğin yasal düzenleme ile daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesine 4 merkez ilçe (Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy) bağlıyken, tasarının kabulü ve sonrasında belediye seçimleriyle 17 ilçenin tamamı büyükşehire katılmış olacak. Tüm ilde su ve kanalizasyon işini Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) üstlenecek, tüm ulaşım koordinasyonu da Büyükşehir Belediyesi denetimine geçecek.

    BAŞKAN YILMAZ: YASAYLA HİZMET ALANLARIMIZ ARTACAK, SORUMLULUKLARIMIZ ARTACAK
    Tasarı, belde yerel yönetimlerini memnun etmezken, büyükşehir belediye yöneticilerini ise sabırsızlandırıyor. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yasal düzenleme kabul edilse dahi yerel seçimlerin ardından uygulamaya gireceğini savundu.
Yasanın büyük bir ihtimalle çıkacağını ifade eden Başkan Yılmaz, "Türkiye’de nüfusu 750’nin üzerinde olan 29 şehir var. Bunların 16’sı zaten büyükşehir. Bu, kırsal kesim hizmetlerini geliştirmek ve artırmak için düşünülen bir şey. Kırsal kesime İl Özel İdareleri tarafından götürülen hizmetlerin büyükşehir belediyelerince yükseltilmesi isteniyor. Yani İl Özel İdaresinin de bazı hizmetleri bize devrolacak. Belde belediyeleri kalkacak, mahalleye veya köye dönüşecek. Bunlar otomatik olarak yeni hizmet alanlarımız olacak. Tabi sorumluluklarımızı artıracak. İl Özel İdarelerinin hizmetlerini ne kadar etkiler, azaltır bilemiyorum. Bu, yasa çıktıktan sonra anlaşılacak.’’ dedi.
    Samsun’daki dönüşüm hızının baş döndürdüğünü söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, ‘’Önemli çalışmalar içerisindeyiz. En geç 2013 yılı başına kadar bitirilmesini hedeflediğimiz projeler var. Çünkü 2014’te Cumhurbaşkanlığı ve yerel yönetimler seçimi olacak. Bu nedenle tamamlayacağımız projelerin meydana getireceği şehirdeki büyük değişimi ortaya koymak istiyoruz. Bunun en belirgin dönüşüm yaratacak unsurları turizm alt yapısına yönelik işler olacak. Allah’tan bir aksilik olmazsa alışveriş merkezleri ve oteller şehrimizde en geç 2013’ün ilk 6 ayı içerisinde kentin sosyal hayatını etkileyen değişim unsurları olarak ortaya çıkacak. Otellerin yanı sıra eski sigara fabrikasının oradaki alışveriş merkezi de biterse, şehrin fotoğrafında önemli farklılıklar ortaya çıkmış olacak." ifadelerini kullandı.
    Yasanın kabul edilmesiyle Samsun’da kapanacak belde belediyelerinin isimleri ise şunlar" "Çetinkaya, Doğanca, İkizpınar, Ağcagüney, Çınarlık, Dikbıyık, Ilıca, Altınkum, Çatalçam, Kolay, Taflan, Yeşilkent, Dereköy, Yörükler, Aşağıçinik, Ambartepe, Bazlamaç, Evci, Gölyazı, Hüseyinmescit, Kocaman, Sakarlı, Söğütlü ve Göl."