Türkiye genelinde 50’ye yakın dalış merkezinde, yunusların özgürlüğü için dalış gerçekleştirildi.
    Hayvan Hakları Federasyonu tarafından Sualtı Gazetesi’nin destekleriyle Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme Plajında, 71 il temsilcisi, Greenpeace üyeleri ve Profesyonel Sualtı Derneği Sanayi Dalgıçları, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ve Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz’ın katılımıyla eylem düzenlendi.
    Yunusların özgürlüğü için yaklaşık beş metre derinliğe dalan profesyonel dalgıçlar, denizin dibinde basın açıklaması yaptı. Sualtı Gazetesi Editörü Ege Sakin, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ile birlikte denizin beş metre altında basın açıklaması yaptı. Ege Sakin, geçen yıl Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte İstanbul’da gerçekleştirdikleri etkinliği bu yıl da Ortaca’da gerçekleştirdiklerini söyledi.
    Muğla’yı, yunusların ticari amaçlı sömürüsü konusunda ilk akla gelen şehirlerden biri olması nedeniyle tercih ettiklerini kaydeden Sakin, “Muğla’da iki yunus parkı ve toplam dokuz tutsak yunus var. Burada hiçbir bilimsel temele dayanmayan sözde tedaviler ile engelli insanların umutları sömürülüyor, binlerce euroluk tedaviler ile dolandırılıyorlar. Sağlık Bakanlığı ise yunus terapisinin yapılmaması gerektiği ile ilgili bir rapor yayımladı. Fakat parklar hala kapatılmış değil. Bu tesiste daha önce yavrusunu kaybetmiş, şu an hamile olan bir yunus da var, muhtemelen aynı acıyı bir daha yaşayacak ya da dünyaya okyanusu hiçbir zaman göremeyecek bir yavru getirecek.” dedi.
    Ege Sakin, sivil toplum örgütleri, gönüllüler, duyarlı ve bilinçli vatandaşlarla birlikte yunuslar ve tutsak deniz canlıları için, varoluşa saygı için, hukuka, ahlaka, insanlığa aykırı bu durum sona erene kadar, tutsak olan son yunus denize dönene kadar, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
    Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ise Türkiye’nin yaklaşık 50’ye yakın dalış merkezinde eş zamanlı olarak anlamlı bir dalış gerçekleştirdiklerini belirtti.
    Bugüne kadar yapılan dalışların esasısının denizlerde kendileriyle birlikte yüzen yunuslar ve diğer deniz memelileri için yapacaklarını dile getiren Şenpolat, “Onlar, bugün 13 tane yunus parkında hapis olarak tutulmaktalar. İnsanlara yunus parklarında bir umut tacirliği olarak sağlık paket programları olarak satılmakta. Bu hayvanlar doğal türlerine aykırı olarak farklı hareketler yaptırılmaya zorlanmakta, insanların keyfi, gösteri ve göz zevkleri için eğlenceli hareketlere maruz bırakılmaktalar. Karalardaki sirklere nasıl karşıysak, bir yunusunda havuzlara hapsedilerek sırf para kazanmak uğruna betonlar ve kafeslere kapatılması o kadarda insan ve hayvan haklarına aykırıdır.” diyerek tepki gösterdi.