Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında taşeron firmada çalışan 175 maden işçisi, ücretlerinin düzenli ödenmediği gerekçesiyle 8 gündür işe gitmeme eyleminde bulunuyor.
TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nde, üretim öncesi galeri açma ve taban sürme gibi hazırlık işleri yapan Star İnşaat ve Ticaret A.Ş'de aylık 750 ile bin TL arasında ücretle çalışan 175 işçi, şantiyenin önünde sessiz bekleyişlerini sürdürüyor.
İşçiler, işverenden, net ücretlerinin bankaya yatırılmasının yanı sıra yemek ve servis ücreti ile senede hakları olan 2 çizme talep etti. İşverenden olumlu cevap gelene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten işçilerden, 2.5 yıldır şirkette operatör olarak çalışan evli ve 4 çocuk babası Muhittin Kocabıyık, "Bu 2.5 senedir ücretlerimiz asgari ücretten bankaya yatırılıyor, diğer kalanı ise elden veriliyor. Bu kadar yıldır biz özveri içinde çalışıyoruz ama paramızı özverili bir şekilde alamıyoruz. 8 gündür işe gitmiyoruz. Şu anda isteklerimizi yetkililere sunduk, haber bekliyoruz. Bizim isteğimiz senede iki giyim çizme, araba parası, yemek parası. Yedek işçiye 900 TL, ustaya ise 1200 lira ücret istiyoruz. Yeraltında asgari ücretle çalışılır mı? Paramızın net bir şekilde bankaya yatmasını istiyoruz." dedi.
2 çocuk babası Adem Asar (31) ise 7 aydır şirkette çalıştığını, parasını düzenli ve tam alamadığını belirterek, "Biz de çoluk-çocuk geçindiriyoruz. Çocuklar bir şey istiyor, alamıyoruz. Bankaya kredi borcumuz var. Paramızın düzenli ve tam ödenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Şantiyede firma yetkililerinden kimse bulunmazken, işçiler eylemlerine devam ediyor.