Ancak polis grubun otelden çıkmasına izin vermedi. Yaşanan tartışmaların ardından gruba biber gazı sıkıldı. Kalkanları kullanan polisler grubu dağıtmaya başladı. Gruptakilerden 8'i polis tarafından gözaltına alındı.
 

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK), 1 Mayıs gündemiyle gerçekleştirdiği Marmara Bölge Temsilciler Kurulu Toplantısı sonrası Gezi Parkı girişinde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi.
İşçileri kalkanlarla toplantının yapıldığı otel önüne sıkıştıran polis, gaz sıkarak dağıttığı işçilerden bazılarını gözaltına aldı. Müdahale sırasında fenalaşan bir kameraman hastaneye kaldırıldı. 

Taksim Hill Otel’de basına kapalı olarak yapılan toplantı öncesi konuşma yapan Kani Beko, DİSK'in ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) üzerinde kesinlikle sermayenin, hükümetin ve devletin baskısının olamayacağını belirterek, “Olursa sendika örgütleri devlet terörüne, siyasal iktidara ve sermayeye kesinlikle boyun eğmez. Ondan dolayı da devletin ve hükümetin tarif ettiği 1 Mayıs’ın kutlama alanına ve alanlarına Yenikapı, Kadıköy ve Kartal’a biz evet demedik. Bizim için 1 Mayıs’ın yapılacağı yer Taksim’dir dedik” diye konuştu. 

TAKSİM SEVDAMIZ KESİNLİKLE BİTMEYECEK
Kani Beko, izin verildiği zamanlar 1 Mayıs kutlamalarında Taksim’de bir sorun yaşanmadığını belirterek, “Bizim Taksim diye bir inadımız yok. Bizim mitingleri illa da Taksim’de yapalım diye inadımız yok. Biz mitingleri Yenikapı’da, Kadıköy’de, Maltepe’de de yapabiliriz, ama 1 Mayıs Birlik, Dayanışma, Mücadele anmasını kesinlikle Taksim’de yapmak zorundayız. Nedenine gelince; otel çatılarından 1 mayıs 1977’de bizim işçi arkadaşlarımıza faşist katiller tarafından ateş açıldı. 37 arkadaşımız burada can verdi. daha sonra 1 Mayıslarda can veren kardeşlerimiz de oldu. Biz onların katilleri bulununcaya kadar, adalete teslim edilinceye kadar kesinlikle bizim 1 Mayıs Birlik, Mücadele, Dayanışma günüyle ilgili taksim sevdamız kesinlikle bitmeyecek” dedi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını Anayasanın 34. maddesini hatırlatan Beko, hükümetin yapılacak kutlamalara yardımcı olması gerektiğini belirtti. 

GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Beko, “Vali Bey Taksim’in açılamayacağını söyledi. Biz de önümüzde bir süre var, bu süre zarfı içinde görüşmelere açık olduğumuzu ifade ettik. Sabahın erken saatlerine kadar biz görüşerek, konuşarak Taksimin açılması konusunda gerekli barışçıl girişimlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Ama nihai hedefimizin 1 Mayıs kutlamalarının Taksim olduğunu buradan bir kez daha ilan etmek istiyorum” dedi. 

NEDEN TAKSİM
Kani Beko, Taksim konusunda neden ısrar ettiklerini de şöyle sıraladı:

“Gezi direnişinde özgürlük, adalet ve demokrasi isteyen 8 kardeşimizi kaybettik. Berkin Elvan’ın cenazesinde milyonlarca insanın bir araya gelip Türkiye’deki devlet terörünü kınaması, demokratik tepkilerini ortaya koymaları Türkiye demokrasisi açısından çok önemli ve çok hayatidir. DİSK’in hedefi, birlik mücadele dayanışma, insanca yaşam insanca düzen için, parasız eğitim, parasız sağlık için, işçilerin, emekçilerin ve ezilenlerin birliği için her tür ayrımcılığa karşı savaşa işgale ve emperyalizme karşı bir arada yaşamak için gezi direnişinde kaybettiğimiz çocuklarımız için, mücadelenin alanın 1 Mayıs’ta Taksim alanındayız.”

GÖĞÜS GÖĞÜSE MÜCADELE
Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından otelden çıkarak Gezi Parkı’na yönelen DİSK üyelerinin etrafı bir anda polis ekiplerince sarıldı. İşçileri ablukaya alan polis, otelin hemen karşısına da bir TOMA aracını koydu. Polis, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmede, Gezi Parkı girişinde basın açıklamasına izin verilmeyeceğini, açıklamayı İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Konsolosluğu önünde yapabileceklerini söyledi.

Ancak kalabalık sloganlar atarak, açıklamayı Gezi Parkı girişinde yapmak istedi. Bunun üzerine polis kalkanlarla kalabalığı iterek otel önüne sıkıştırdı. Uzun süre polisle işçiler birbirlerini iterek mücadele etti. Polis direnen işçilere biber gazı sıktı. Dağılan gruptan bazıları gözaltına alınırken, diğerleri otel içine kaçtı.


AÇIKLAMA YAPILIRKEN İKİNCİ MÜDAHALE

Bir süre sonra DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu otel önüne çıkarak basın açıklamasını okumaya başladı. Ancak polis buna da sert müdahalede bulundu. Biber gazı sıkan ve kalkanlarla tekrar kalabalığı otel içine sıkıştıran polis yine gözaltı yaptı. Uzun süre otel önünde bekleyen polis, DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun otel dışına çıkmadan, girişte basın açıklaması yapmasına izin verdi. Açıklamada polisin sert tutumunu eleştiren Beko, 1 Mayıs’ta ne olursa olsun Taksim’de olacaklarını söyledi. Açıklamanın ardından DİSK üyeleri tekrar otele girerken, polisin Taksim’de aldığı güvenlik önlemleri devam ediyor. 

KAMERAMEN FENALAŞTI
Müdahale sırasında yüzüne gaz sıkıldığı belirtilen Kuzey Irak bölgesel televizyonu Rudav TV’nin kameramanı Harun Işık fenalık geçirdi. Kalp spazmı geçirdiğinden şüphelenilen Harun Işık ambulansla hastaneye kaldırıldı. 

Gözaltına alınan 9 kişinin de Taksim Meydanı’ndaki polis otobüslerinde bekletildiği belirtildi.
Özkan ARSLAN- Erhan TEKTEN-Erdal ÇAĞLAYAN-İSTANBUL DHA