Ocağın sahibi Saffet Uyar'ın kuzeni Şaban Uyar, telefonlar'ın sorularını cevapladı. İçerdeki suyun tahliye işlemlerinin devam ettiğini belirteren Uyar, "Şuan su tahliye işlemleri devam ediyor. 3 bakanımız burada. Suyun nereden geldiğini şuan bilemiyoruz. 350 metre baca uzunluğu var, fakat işçilerin bulunduğu yer yüzeyden 175 metre aşağıda" dedi. 

'Maden ocağı daha önce denetim sonucu kapandı mı?' sorusu üzerine Uyar şunları söyledi: "Maden ocağı daha önce çıkan torba yasadan itibaren kapandı. Herhangi bir devletin verdiği kapatma yok.

Torba yasadan dolayı işverene verilen yüklerden dolayı  kapanma var. Daha önce 235 kişi vardı. Burası amcamın oğlunun işlettiği bir ocak olduğu için tam bilmiyorum ama şuan da 135-140 civarında işçi çalıyordu." 


BABA MESLEĞİ 


Kuzeni Saffet Uyar'ın, yaklaşık 4 yıldır olayın yaşandığı maden ocağını işlettiğini belirten Şaban Uyar, "Babadan kalma meslek olduğu için Saffet bey doğduğundan beri madencilik yapıyor. Soma'da, Söğüt'te madencilik yaptı. Kendisi iyi bir madencidir. Bizimde ayrı bir işletmemiz var" dedi. 

BACANIN TERS İSTİKAMETİNE KAÇMIŞLARSA KURTULURLAR 

İşçilerin sağ kurtulma ihtimalini anlatan Şaban Uyar, şöyle konuştu: "Kurtulan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre bacanın ters istikametine kaçmışlar. Eğer oraya kaçtılarsa kurtulma ihtimalı var.

Adana'dan dalgıçlar geldi. Büyük ihtimalle sabah dalgıçlar içeri girecek. İşçilerin olduğu yere dışarıdan hava veriliyor. Borular oraya kadar hava verebiliyor. İnşallah sabah dalgıçlar girdiğinde temennimiz işçilere sağ ulaşmak"

Meydana gelen olayda ihmal durumunun söz konusu olmadığını ifade eden Uyar, "İhmal durumu söz konusu değil. Maden dairesine verdikleri haritalarda bu bölgelerde daha önceden sondaj yapılmış, sondaj neticesi buraya inilmiş. Daha önce göçük olsa bu sondajda çıkardı" dedi. 

Kurtulan işçilerin ocakta daha önce 3 kez su baskını olduğu iddiasına ise Uyar, "Daha önce de su baskını olmadı" açıklamasını yaptı.
Suyun nereden geldiğinin bilinmediğini belirten Uyar, eski bir maden ocağından geldiği iddialarını asılsız olduğunu ve en yakın maden ocağının 500-600 metre ileride olduğunu belirtti. 

Suyun yakındaki Ermenek Baraj gölünden de gelmediğini ifade eden Uyar, "Buranın altında baraj gölü var, su oradan geldi diyorlar. Baraj gölüyle uzaktan yakından hiçbir bağlantısı yok. Burası 750 kotunda, barajın en yüksek kotu 600- 590 kotunda. Barajla uzaktan yakından ilgisi yok" diye konuştu.