ŞANLIURFA'nın Ceylanpınar İlçesi'nde,dün gece sınırı geçmeye çalışırken 'dur' ihtarına uymayan grupla çıkan silahlı çatışmada piyade erler Adem Döğüşgen ve Berat Sağırkaya şehit oldu, Yiğit Şahan yaralandı. Sınırı geçemeyip tekrar Suriye'ye kaçanların da ağır zaiata uğradığı çatışmanın ardından sınır hattında önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Bazı kesimler sınırı geçmeye çalışanın PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD güçleri olduğunu iddia ederken; Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise grubun kaçakçı olabileceği ihtimalini değerlendirdiklerini söyledi.

Olay, dün gece saat 21.30'da, iç karışıklığın ardından önce Özgür Suriye Ordusu, ardından El Nusra ve son olarak da PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD'nin kontrolüne geçen Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesinin, Türkiye sınırındaki Ceylanpınar'ın Altıntepe Mahallesi yakınlarında meydana geldi. İddiaya göre sınırı geçmeye çalışan 10-15 kişilik  grup, bölgedeki kulübe ve kulelerde nöbet tutan Doruklu Karakolu'nda görevli askerler tarafından fark edildi. Nöbetçi askerler, sınırı geçmeye çalışan gruba 'dur' uyarısında bulundu. 

ÇATIŞMA ÇIKTI 

Nöbetçi askerler sınırı geçmeye çalışan ve 'dur' ihtarına uymayan grubun Suriye'ye dönmesi için havaya uyarı ateşi açtı. Ancak, gruptakiler, askerin uyarı ateşine ateşle karşılık verince, çatışma çıktı. Nöbetçi askerlerin sınırı geçmeye çalışanların kendilerine ateş açtığını ve çatışma çıktığını telsizle bildirmesi üzerine olay yerine ilk etapta Ani Müdahale Mangası, Hudut Devriye Timi ve Mobil Yol Kontrol Unsurları takviye olarak gönderildi. Müdahale timlerinin gelişinin ardından çatışmanın sürmesi üzerine bölgeye Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı ile çok sayıda asker sevk edildi.

2 ASKER ŞEHİT OLDU

Ne kadar sürdüğü bilinmeyen çatışmanın ardından sınırı geçmeye çalışan ve kayıp veren grup Suriye'ye döndü. İlk çatışmada kurşunların hedefi olan nöbet kulesi ve kulübelerde görevli piyade erler Adem Döğüşgen, Berat Sağırkaya ve Yiğit Şahan ise Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastaneye kaldırılan yaralı askerlerden Hatay nüfusuna kayıtlı 21 yaşındaki Adem Döğüşgen yolda hayatını kaybederek şehit oldu, yaralı askerlerden Yiğit Şahan Şanlıurfa, Berat Sağırkaya ise Viranşehir Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Ağır yaralı askerlerden Berat Sağırkaya da Viranşehir'de yapılan ilk müdahalesinin ardından ambulans helikopterle sevk edildiği Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gece geç saatlerde doktorların çabasına karşın kurtarılamayarak şehit oldu.

Silah arkadaşlarının şehit olduğu çatışmada ayağından yaralanan ve halen Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi süren Yiğit Şahan'ın sağlık durumunun ise iyi olduğu bildirildi.

ÇATIŞAN GRUP; KAÇAKÇI MI, PYD'Lİ Mİ?

2 askerin şehit olduğu, 1 askerin de yaralandığı çatışma sonrası Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü, Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı ile askeri yetkililer Ceylanpınar'a gitti. Burada çatışmaya ilişkin bilgiler alan yetkililer, incelemelerde bulundu. Çıkan çatışmada 2 askeri şehit eden silahlı grubun ne amaçla sınırı geçmeye çalıştığına ilişkin ise net bilgilere ulaşılamadı.

Bazı kaynaklar sınırı geçmeye çalışanların PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG militanları olduğunu ileri sürürken, bazı kişiler ise silahlı grubun kaçakçı olduğunu ileri sürdü. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise sınırın Suriye tarafından ateş açıldığını ve çatışan grubun kaçakçı grubu olduğunun tahmin edildiğini ifade etti. Çatışma bölgesinde sınırı geçmeye çalışan gruba ait herhangi bir malzeme ve silah da bulunmadı.

Öte yandan olayın meydana geldiği sınırdaki Altıntepe Mahallesi ile yakın bölgelerde daha önceki dönemlerde meydana gelen kaçak geçiş ve kaçakçılık olaylarının askerin müdahalesi ile önlendiği bildirildi.

SINIR BİRLİKLERİ ALARMDA

Silahlı çatışma ve 2 askerin şehit olmasının ardından sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Gece saatlerinden itibaren olayın meydana geldiği Altıntepe Mahallesi'nin sınıra yakın noktalarına sivillerin geçişine izin verilmezken, Suriye sınırındaki Ceylanpınar'ın yanı sıra Akçakale, Suruç ve Birecik ilçelerinde de önlemler artırıldı. Askeri birliklerin alarm durumuna geçmesine yol açan çatışmanın ardından, sınır hattındaki kritik noktalara personel ve zırhlı araç takviyesi yapıldı.

ŞEHİT ER DÖĞÜŞGEN MEMLEKETİNE UĞURLANDI

Ceylanpınar'da, sınırı yasadışı olarak geçmeye çalışan grupla çıkan silahlı çatışmada şehit olan 21 yaşındaki Piyade er Adem Döğüşgen için bu sabah Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde tören düzenlendi. Törene Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, protokol üyeleri ile askeri erkan katıldı. Şehit askerin cenazesi, silah arkadaşları tarafından omuzlanarak cenaze aracıyla 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na götürüldü. Burada askeri helikoptere konulan cenaze, İl Müftüsü İhsan Açık'ın dua etmesinin ardından defnedilmek üzere memleketi Hatay'a götürüldü.

VALİ KÜÇÜK: ZAİYATLARI ÇOK

Şehit Döğüşgen'in memleketine uğurlanmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Vali İzzettin Küçük, silahlı grubun kaçakçı olduğunu düşündüklerini söyledi. Çatışmada sınırı geçmeye çalışan sayısını net olarak bilemedikleri grubun zayiatının fazla olduğunu ifade eden Vali Küçük şöyle konuştu:

"Milletimizin başı sağ olsun. Dünkü çatışmada şehit düşen askerimizi memleketi Hatay'a gönderiyoruz. Gaziantep'e sevk ettiğimiz yaralımızda şehit oldu. Ona da Allah'tan rahmet diliyorum. Şanlıurfa'da hastanede tedavisi süren askerimizin durumunun doktorlar tarafından iyi olduğu söyleniyor. Rasulayn tarafından gelen silahlı grubun ilk değerlendirmeye göre kaçakçılar olabileceği yönünde. O değerlendirmeler devam ediyor. Askeri birliklerimiz bölgede, bu hususla ilgili çalışma yapıyorlar. İlk aldığımız bilgiler karşı tarafından zayiatının çok olduğu yönünde. Bugün daha sağlıklı bilgiler vereceğiz."

ŞEHİT SAĞIRKAYA NİĞDE'YE GÖNDERİLECEK

Dün geceki çatışmada ağır yaralanan ve getirildiği Gaziantep'te şehit olan Piyade er Berat Sağırkaya'nın cenazesi ise Gaziantep Adli Tıp Kurumu morgunda tutuluyor. Şehit erin cenazesinin yapılacak törenin ardından defnedilmek üzere memleketi Niğde'ye gönderileceği bildirildi.