Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, IDEF'11 Savunma Fuarı açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'nin dış politikasının barış çerçevesinde olduğunu söyledi.

Dünya çapında büyük ilgi gören 'İDEF'11 Savunma Sanayi Fuarı Beylikdüzü Tüyap Fuar alanında açıldı. İkinci kez İstanbul'da düzenlenen fuarın açılışını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Abdullah Gül, Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde barışa büyük önem verdiğini belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Yurtta sulh cihanda sulh" sözünü hatırlatan Gül, "Fuara en üst seviyede katılım olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türkiye'nin dış politika stratejisi 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesi çerçevesindedir. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen bu sözün ne kadar geçerli olduğunu bugün de görüyoruz. Yurt içinde ve bölgede istikrar ve güvenlik olmadıkça ekonomik kalkınma da huzurlu bir hayat da mümkün değildir. Bunun için doğru politika doğru siyaset ve yeterli araç gereç gereklidir" diye konuştu.


Savunma sanayinin savaşları önlemek için elzem olduğuna dikkat çeken Gül, "Savunma sanayi deyince akla savaş gelmemelidir. Her ülke kendi milli ordusunu en güzel şekilde teçhiz etmek hedefini daima aklında birinci unsur olarak tutmuştur. Bugünkü dünyada bunun ne kadar ihtiyaç olduğunu görmekteyiz. Savunma sanayindeki üretimin tasarlanması savunma sanayide yerli üretimin kullanılması açısında çok büyük gelişmeler olmuştur. Ben de savunma sanayindeki ürünleri yakından takip etmekteyim. Savunma sanayi ürünlerini sık sık ziyaret ederek bilgiler almaktayım. Özel sektörde teşvik edilerek önemli yatırımlar yapılmaktadır. Bu çerçevede yine önem verdiğimiz bir konu dost ülkelerle savunma sanayi konusunda askeri konuda anlaşmalar yapmaya önem veriyoruz. Savunma sanayinde karşılıklı dostlar arasındaki bağımlılık önemlidir, kaynakların verimli şekilde kullanılması elzemdir. Yeri geldiğinde müttefikler dostlar olarak ortak projelere önem veriyoruz. Türkiye'nin büyük projelerde savaş uçakları yapımında ortak projelere girmektedir. Büyük savunma sanayi kuruluşlarına Türkiye ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelasını kesan Gül, beraberindeki heyetle birlikte fuar alanını gezdi.