İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bursa Kent Güvenlik Yönetim Merkezi'nin açılışına katıldı. Türk polisinin başarılarıyla Avrupa'daki meslektaşlarını geride bıraktığını söyleyen Atalay, insana karşı işlenmiş suçların yüzde 95'inin aydınlatıldığını ifade etti. Atalay, polisin asıl görevinin özgürlükleri korumak olduğunu söyleyerek, özgürlüğü kısıtlayıcı şekilde görev yapamaz diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Faruk Çelik'le birlikte Bursa Kent Güvenlik Yönetim Merkezi'nin açılışına katıldı. Türkiye'nin, insana karşı işlenmiş suçlarda faili meçhul olayları yüzde 95 aydınlatma oranıyla, Avrupa ülkelerini bile geride bıraktığını kaydeden Bakan Beşir Atalay, mobesenin suçu önleme ve suçu engellemede büyük önem arz ettiğini söyledi. İçişleri bakanı olduğu dönemde, sadece İstanbul'da mobesenin hizmet verdiğini hatırlatan Bakan Atalay, Bursa'da sistemin devreye girmesiyle beraber ülke genelinde 75 ilde mobeseye geçildiğini kaydetti.
"ACİL NUMARAMIZ '112' OLACAK"

Yakın zamanda Türkiye'nin bir sistem değişikliğine gideceğini anlatan Bakan Atalay, acil çağrı sisteminin yenileneceğini söyledi. Polis, jandarma, 112 ambulans gibi acil çağrıların tek bir merkezde toplanacağını dile getiren Bakan Atalay, '112' numaralı telefondan tüm acil hizmetlerin verileceğini açıkladı. Halen, Antalya ve Isparta'da projeyi hayata geçirdiklerini belirten Atalay, tüm acil olaylara tek merkezden en kısa süre içerisinde müdahale edileceğini kaydetti.

"VATANDAŞA İYİ MUAMELE EDİN, GÜVENLİKLE ÖZGÜRLÜK DENGESİNİ BOZMAYIN"

Konuşmasında, polislerden, olaylara müdahale tekniklerinde duyarlı olmasını isteyen İçişleri Bakanı, tavsiyelerde bulundu. Polisin en önemli görevlerinden birisinin vatandaşa iyi muamele etmek olduğuna dikkat çeken Bakan Atalay, polisin görevinin vatandaşa ceza vermek olmadığının altını çizdi. Polisin görevinin; suç işlendiyse onu aydınlatmak ve faillerini yargıya teslim etmek olduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:
"Vatandaşa meşakkat edemezsiniz. Polis, özgürlükleri korumak için vardır. Özgürlükleri engellemek için değil. Polis, vatandaşlarımız özgürce yaşasın diye güvenliği sağlar. Hiç bir yerde özgürlüğü kısıtlayıcı şekilde görev yapmaz. Bir yerde müdahale ediyorsa, o güvenlik özgülüğünü sağlamak içindir.

İmkanlarımız çok, teknolojimiz de iyi. Başbakanımıza, güvenlikle alakalı ne talep ettiysem onu sağlamıştır. Türkiye'de bu karakollarımıza, polis merkezlerimize vatandaşlarımız, korkmadan çekinmeden gelsin. Vatandaşlarımız içeriye girip bir ihtiyaçları, sıkıntıları varsa bunları polise aktarıp yardım talebinde bulunsunlar. Sistem çok değişti."

"VATANDAŞIN EMNİYETE OLAN GÜVENİ ARTTI"

Vatandaşlardan en yüksek kurumsal güveni emniyet teşkilatının aldığını ifade eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, toplum destekli polisliğin tek görevinin vatandaşla bütünleşmeyi sağlamak olduğunu söyledi. Vatandaşın huzurunu daha çok sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Atalay, güvenlik alanında yeni yöntemlerle yeni imkanlarla güçlenerek yola devam etmek istediklerini dile getirdi.