Sinan HARMANCI/AMASYA, () - AMASYA Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan proje kapsamında Yeşilırmak Nehri'nin bir kısmına kauçuk bentler kurularak su seviyesi yükseltilecek. 16 milyon 92 bin liraya mal olacak proje ile Yeşilırmak üzerinde kayıklarla tur düzenlenecek, ayrıca kurulacak santralden elektrik üretilecek.
Amasya Belediyesi öncülüğünde Amasya Valiliği işbirliğiyle Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyon Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi hazırlandı. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da destek olduğu proje için geçtiğimiz Nisan ayında taraflar arasında protokol imzalandı. Proje kapsamında Yeşilırmak Nehri’nin Amasya kent merkezinden geçen yaklaşık 300 metrelik kısmında kurulacak kauçuk bentlerle su seviyesinin 2 metre yükseltileceği belirtildi. Su seviyesi yükseltilen bu alanda kayıkla turistik nehir gezintisinin yapılacağı ifade edilirken ayrıca bentlerin yanına kurulacak sistemle elektrik üretileceği belirtildi. Üretilen elektriğin bölgedeki rekreasyon çalışmalarındaki ışıklandırma için kullanılacağı belirtildi. Hazırlık çalışmaları 3 yıl süren proje ihale aşamasına geldi.
Amasya Belediye Başkanı AK Parti'li Cafer Özdemir, ihale ilanının Ekim ayının ilk haftası yapılacağını söyleyerek, "Uzun zamandır beklediğimiz, hakikaten turizm altyapısını güçlendireceğine inandığımız projemiz için bütün yasal izinleri alınmış durumda. Irmak suyunun yükseltilmesi için gerek Devlet Su İşleri’nden, gerek koruma kurulundan da uygun görüşlerimizi aldık. Şuanda keşif metrajları inceleme yapıyoruz. Bir iki gün içerisinde incelemelerimizi tamamladıktan sonra ihale ilanını önümüzdeki Ekim ayının ilk haftasında da çıkacağız" dedi.
Başkan Özdemir, ihaleyi yapıp yılbaşından önce inşaata da başlamayı planladıklarını dile getirdi. Özdemir, "1.5 buçuk yıl içerisinde de inşaatı tamamlamış oluruz. Ben bu projenin Amasya’nın turizm altyapısına önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyorum. Özellikle bu sene olduğu gibi yaz sezonunda suyun debisinin düşmesi neticesinde oluşan çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması, görsel su oyunlarının olması, su içerisindeki her türlü su araçlarının rahat hareket edebilir hale gelmesi Amasya’ya önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Amasya’nın turizmine de önemli bir halka olarak eklenecektir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI