Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun geçen hafta içinde yaptığı toplantıda Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, "İşçi, esnaf ve tarım sigortalısı emeklilere ödenen aylık ve gelirlerin 2011 yılı Ocak ayında 60 liradan az olmamak üzere yüzde 4 ve Temmuz ayında ise yüzde 4 artırılması öngörülmektedir. Yapılacak artışlarla en düşük emekli maaşına yıllık bazda yüzde 21,7 artması öngörülmektedir. İşçiler bu olumlu tablonun asgari ücrete yansımasını beklemektedir. Yaşanan ekonomik krizin faturası asgari ücretli çalışana çıkarılmamalıdır" demişti.

BEKLENTİLER

Türk-İş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun asgari ücret hesaplamasının dikkate alınmasının gerektiğini ifade etmişti. İşveren tarafı TİSK ise hükümetin 2011 programında ortaya koyduğu yüzde 4 artı 4 zam öngörüsüne uyabileceklerini belirtmişti.

4 KİŞİLİK AİLE NASIL GEÇİNİR?

Sosyal-İş Sendikası'nın hazırladığı rapora göre, 2006-2010 yılları arasındaki asgari ücret ile 4 kişilik bir ailenin aylık zorunlu harcamasını ifade eden yoksulluk sınırı karşılaştırmasına yer verilen raporda, ancak 5 asgari ücretlinin maaşlarının toplamının yoksulluk sınırına yaklaştığı belirtildi.

Türkiye'de asgari ücretin son 5 yılda yüzde 37,1 artarken, yoksulluk sınırının aynı dönemde yüzde 43,1 artığı ifade edilen raporda, ''Son 5 yılda 4 kişilik bir ailenin asgari harcamalarını gerçekleştirmesi için o haneye en az 5 asgari ücret girmesi gerek" olduğu belirtiliyor.

Herkes asgari ücretin açıklanmasını beklerken, 599 lira olan asgari ücretin Ocak'ta 623 liraya yükseleceği konuşulanlar arasında.