Hakkâri Çukurca'daki mayınların Tugay Komutanlığı tarafından döşendiği, 7 şehitten er Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci'nin savcılığa yaptığı başvuru sonunda ortaya çıktı.
Çukurca'da 7 askerin şehit olduğu mayın patlamasını araştıran askeri bilirkişiler mayınların Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es tarafından döşetildiği tespitini yaparken, olayla ilgili idari soruşturmayı yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı İdari Tahkikat Heyeti'nin, alt birimlerden gelen yönlendirmeler sonucu, "Patlayan mayın, teröristler tarafından döşendi" tespitinde bulunduğu ortaya çıktı.
Oyunu, mayına ilk basan ve yaşamını yitiren Er Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci'nin başvurusu bozdu. Van Başsavcılığı, erin annesinin başvurusu üzerine dosyayı askeri savcılığa gönderdi.
Sabah gazetesi, Çukurca'da 27 Mayıs 2009'da, operasyon hazırlığında olan askeri birliğin intikali sırasında mayın patlaması sonucu 7 askerin ölümünü soruşturan İdari Tahkikat Heyeti'nin hazırladığı raporun detaylarına ulaştı. Raporun detaylarına göre, Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ile Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya arasındaki, patlayan mayının TSK'ya ait olduğuna ilişkin konuşma kamuoyuna yansıdıktan sonra KKK, 25 Haziran 2009'da üç kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturdu.
Bu heyet, tarafları dinleyen ve iç yazışmaları takip eden heyet çalışmasının sonunda hazırladığı raporunda, "Patlamanın terör örgütü tarafından, hedef bölgesinde patlamamış halde bulunan bir mühimmatın kullanılması suretiyle döşenen, parça tesirli bir düzenekten kaynaklandığı" tespitini yaptı.
BAŞSAVCILIK İKNA OLMUŞTU
"Patlayan, teröristlerin döşediği mayınlardı" söylemi, askerleri şehit olan bölüğün komutanı Yüzbaşı Nurettin Altay'ın Tugay Komutanlığı'na verdiği ön raporla başladı. Altay, raporunda özetle, "Emniyet maksadıyla döşenen mayınlar (Tugayın kendi döşediği mayınlar) daha yukarıdaydı, patlama, Tugay tarafından yerleştirilen patlayıcılardan kaynaklanmamaktadır" görüşünü yansıttı.
Olaydan sonra, Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya önce "mayınlar bizim döşediklerimiz" diye telefon açan ancak bu rapor geldikten sonra, "terör örgütünün mayınlarıymış" diyen Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, Tümen Komutanlığı'na gönderdiği raporunda da mayınların terör örgütü tarafından döşenen mayınlar olduğu konusunda ısrar etti.
Sorumluların ifadelerini alan İdari Tahkikat Heyeti de patlayan mayının PKK'nın mayınlardan olduğu yönünde rapor hazırladı. Tugay ve Tümen Komutanlıkları, ilk başlarda mayınların PKK'nın olduğu konusunda, adli soruşturmayı yürüten sivil savcılığı da ikna etti. İlk soruşturmayı yürüten Çukurca Başsavcılığı, dosyayı 23 Haziran 2009 tarihli yetkisizlik kararıyla dosyayı Van Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne gönderdi.
Sanık hanesinde, "PKK terör örgütü elemanları" yazan yetkisizlik kararında, suç da "Bombalama suretiyle adam öldürme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" olarak tanımlandı. Yani Çukurca Başsavcılığı'na göre de askerler "PKK'nın döşediği mayına basma sonucu" şehit olmuştu. Van Başsavcılığı da soruşturmayı bu yönde yürütürken, olayda şehit olan Er Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, internette yayınlanan Tuğgeneral Zeki Es-Tümgeneral Gürbüz Kaya konuşmasına da dayanarak Van Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne ikinci kez suç duyurusunda bulundu ve olayın "bilinçli taksir sonucu çok sayıda kişinin ölümüne neden olmak" tan Zeki Es ve Gürbüz Kaya hakkında yürütülmesini istedi.
Talebi yerinde gören Başsavcılık etkisizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne gönderdi. Dava halen askeri mahkemede devam ediyor.
internethaber