2. Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanırken milletvekili seçilen eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’ın tahliye istemleri bugün ele alınacak.

Haberal ve Balbay’ın avukatlarının tahliye istemine ilişkin başvuruları, dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirildi. Konuya ilişkin incelemesini bugün de sürdürecek olan mahkeme heyetinin, tahliye istemlerine ilişkin kararını bugün açıklayacağı bildirildi.

Alan için ‘ret’ istemi

‘Balyoz Planı’ davası kapsamında yargılandığı sırada MHP’den İstanbul Milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın tahliyesi hakkında da Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye isteminin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Kırbaş’ın, tahliye isteminin reddini, Anayasa’nın 14. maddesine atıf yapan 83. maddesi kapsamında talep ettiği öğrenildi. Savcı Kırbaş, gerekçe olarak, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır” hükmünü içeren Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasına yer verdi.

Bu arada, Alan’ın avukatının tahliye isteminin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmeye başlandığı kaydedildi. Bugün “Balyoz Planı” davasının duruşması yapılacağından Alan’ın tahliyesine ilişkin kararın, yarına kalabileceği öğrenildi.