Karar sonrası, sanık yakınları tepki gösterince karmaşa yaşandı, polis, olayları önleyip, tarafları dışarı çıkarttı.

Buca İlçesi’ndeki Kaynaklar Mevkii’nde, geçen yıl 11 Haziran’da bir lokantanın otoparkına bırakılan, aracın arka bagajdaki 60 litrelik LPG tankının içinde patlayıcı bulundu. Aracın diğer bölümlerinde yapılan detaylı aramada ise; torpido bölümünde fünye, bir miktar da A4 plastik patlayıcı bulundu.

Operasyonu genişleten güvenlik güçleri, bombayı getirenin Hakan Kızıl olduğunu tespit etti. Kızıl’ı aramaya başlayan ekipler, babası BDP Buca İlçe Başkanı Aslan Kızıl’ı da gözaltına aldı. BDP’li başkan yakalandığında oğlunun terör örgütünün ’dağ kadrosunda’ olduğunu bilmediğini, bombayı kendisini ihbar ettiğini iddia etti. BDP’li başkan Kızıl tutuklanırken, diğer sanıklar Maruf Kızıl, Erkan Yllmaz ve Müslüm Kirli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ayrıca bombayı İstanbul’dan getirdiği tespit edilen BDP’li İlçe Başkanı Aslan Kızıl’ın oğlu Hakan Kızıl ve Sait Eroğlu hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, 52 kiloluk patlayıcıyla ilgili iddianameyi hazırlayıp, Özel Yetkili İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, İzmir’de birden fazla bombalı eylem için İstanbul’dan Diyarbakır’a oradan da İzmir’e getirilen bombalı aracı ismini vermeyen kişi tarafından ihbar edildiği, eyleme geçileceği bilgisi üzerine de operasyonun yapıldığı açıklandı.

Savcı iddianamede, tutuklu sanık BDP’li İlçe Başkanı Aslan Kızıl’ın firardaki oğlu Hakan Kızıl’ın, PKK/KONGRA-GEL terör örgütü içerisinde ’Serhildan Amed’ kod adlı örgüt üyesi olduğunun kesin olarak tespit edildiğini belirtti. Kamera kayıtlarında, tutuklu BDP’li ilçe başkanının bomba yüklü araca İzmir’e girişinde kendisine ait araçla eşlik ettiği ve olay yerine aracı götürdükten sonra ayrıldıklarının görüldüğünü belirten Cumhuriyet Savcısı, Diyarbakır’dan İzmir’e gelene kadar çeşitli yerlerden alınan görüntülerle de bunun belgelendiğini bildirdi. İddianamede şüpheli ve hakkında tutuklama kararı bulunan Hakan Kızıl, babası olan tutuklu sanık BDP Buca İlçe Başkanı Aslan Kızıl ve Sait Eroğlu hakkında, ’Terör örgütüne üye olmak ve izinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ suçlarından 18 yıla kadar hapis cezası istendi. Aynı eyleme yardımcı oldukları iddiasıyla Müslüm Kirli ile Erkan Yılmaz hakkında ise terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardımda bulunmak suçlarından 16 yıla kadar hapis cezası istendi.

İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan son duruşmaya tutuklu yargılanan BDP Buca İlçe Başkanı, Aslan Kızıl ile tutuksuz yargılanan Müslüm Kirli, Erkan Yılmaz ve avukatlar katıldı. Daha önceki ifadesini tekrarlayan ve suçlamaları kabul etmeyen Aslan Kızıl, tahliyesini ve beraatini talep etti. Mahkeme heyeti yargılama sonunda Aslan Kızıl’ı ’Örgüte yardım etmek’ suçundan 7.5 yıl, ’Patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan da 8 yıl 4 ay olmak üzere, toplam 15 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, tutuksuz yargılanan Müslüm Kirli ve Erkan Yılmaz’ı tüm suçlardan beraat ettirken, haklarında yakalama kararı bulunan Hakan Kızıl ve Sait Eroğlu, hakkındaki dosyayı ayırdı. Karar sonrası ceza alan Aslan Kızıl’ın yakınları tepki gösterince gerginlik ve karmaşa yaşandı. Polis, tarafları güçlükle adliye dışına çıkarttı.