Türkiye ile İran arasındaki Kapıköy-Razi Sınır Kapısı, düzenlenen törenle açıldı. Saray ilçesindeki Kapıköy gümrük kapısında düzenlenen törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran Cumhurbaşkanı 2. Yardımcısı Ali Aga Muhammedi ile Van Valisi Münir Karaloğlu katıldı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad arasında yapılan görüşmelerde sürekli gündeme gelen Kapıköy-Razi sınır kapısının bugün açıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Liderlerimizin talimatlarıyla bu rüyayı gerçekleştirmemize vesile olan tüm emeği geçenlere teşekkür ederim. 8 yıldır dış politikada uyguladığımız temel prensip, dostlukları derinleştirmek, kardeşliği yoğunlaştırmak ve artırmaktır. Bunun için komşularla 'sıfır sorun politikası' dedik. Onun için gümrük kapıları bizim için duvar değil kardeşlik kapıları dedik. Bütün komşularımızla özellikle İran ile tüm kapıları dostluk ve kardeşlik kapısı yapacağız dedik. Böylece kardeşler buluşsun kaynaşsın ve tarihin derinliklerinden gelen kardeşlik, gelecek nesillere aktarılsın dedik. Kapıköy'ün açılması ile temel ilkeler bir kez daha hayata geçmiş oldu.''

-ESENDERE-SERO KAPISI DA HAZİRANDA AÇILACAK-

Bu kapıdan demiryolu hattının geçtiğini bildiren Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Şimdi araç ve yolcu geçişine de açıldı. Bu kısa sürede yetişmez dediler. Bekleyelim dediler. Ama bu vizyona inananlar, şunu ispat ettiler ki çok kısa sürede mucizeler gerçekleşebiliyor. İki güzel haberi daha paylaşmak istiyorum. Haziran ayında Kapıköy-Razi'ye, Esendere-Sero kapısı da ortak olacak. İki ülke arasındaki ortak işletime açılacak. Bugün küçük araçlara açılan kapı, eylül ayında tır geçişlerine hazır hale getirilecek. Ayrıca iki ülke arasındaki ortak kararla Maku Kapısı da hizmete açılacak. Böylece İran ile Türkiye arasındaki kapılar tamamen açılmış olacak. Böylece tarihi dostluklar daha da pekişerek, gelecek nesillere aktarılacak. İki ülke arasındaki geçişlerde kaybettiğimiz gençleri artık kaybetmeyeceğiz. Hoylu ve Vanlı kardeşlerim artık bu kapıları kullansınlar. Aramızda zaten vize yok. Bütün kardeşlerime sesleniyorum bu kapıları kullanın. Ve öylesine kullanın ki iki ülke halkları kaynaşsınlar bir araya gelsinler.''

Türkiye ile İran arasındaki toplam ticaretin 10 milyar doları aştığını ifade eden Bakan Davutoğlu, ''Ama Sayın Başbakanımızın son görüşmelerinde bunu 30 milyar dolara çıkarmıştık. İnşallah çok kısa sürede bu hedefe ulaşacağız. Bu kapıları onun için açıyoruz. Dünyaya ilan ediyoruz ki Türkiye ve İran ebediyete kadar dost kalacak. Van ve Hoy halkı ebediyete kadar komşu ve kardeş olarak yaşayacak. Kapımız hayırlı olsun. Gönüllere ve zihinlere açılan kapı olsun'' dedi.

-İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI SALİHİ-

İran Dışişleri Bakanı Aki Ekber Salihi de çok mutlu olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

''Dünya üzerinde bu iki ülke kadar kültür ve dil bakımından ortak değerleri paylaşan başka iki ülke olamaz. Bu insani yatırımlardan ve kültür yatırımlarından son derece istifade etmemiz gerekir. Biz iki ülke yetkililerine düşen görev de bu ortak değerleri daha ileri götürmektir. Bugün iki ülke arasında açılışını yaptığımız kapı, değerleri daha ileri götürmek için vesiledir. Sınır kapılarının, 30 milyar dolar hedefine ulaşılmasına vesile olmasını umut ediyorum. İki ülkenin geleceği kesinlikle açık ve parlaktır. İnşallah sınır kapıları ile amacımıza daha erken ulaşacağız.''

-''HAYALLERİNİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ''-

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da Türkiye'nin batısında Kapıkule, doğusunda ise Kapıköy'ü işlevsel olarak aynı duruma getirmenin kararlığı içinde olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu kapının yolcu ve araç trafiğine açılması, yıllardır yöre halkının ve komşu ülke halkının beklediği bir şeydi. Hayallerinizi gerçeğe dönüştürüyoruz. Bu kapı ile ilgili yapacaklarımız bitmiyor. Bildiğiniz gibi biz Türkiye gümrük kapılarını çağdaş anlayışla, teknik gereçlerle modernize ediyor ve dünyada emsali az olan kapılar haline getiriyoruz. Habur'da, Cilvegözü'nde gördüğümüz modernizasyonu, inşallah Kapıköy'e de getireceğiz. Bunun çalışmaları bitmek üzere.''

Devletin görevinin vatandaşının mutluluğunu, huzurunu ve güvenliğini sağlamak olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:

''İnşallah yakın zamanda Esendere-Sero ile Maku kapılarını da ortak kapı haline getirecek modernizasyonlarını yapacağız. Bazıları bu kapının seçim yatırımı nedeniyle açıldığını ifade ettiler. Sevgili Vanlılar biz hiç kimseyi kandırmadık. Hiç kimse de bizi kandıramaz. Biz göstermelik iş yapmayız. Rengi, etnik kökeni önemli değil. Biz ekonomik, sosyal ve siyasal bütün faaliyetleri insanların mutluluğu huzuru için yapıyoruz. Bu yörede, yasaların dışında faaliyet içine girerek işlem yaparken, komşu ülke güvenlik elemanları tarafından öldürülen insanlarımız oluyor. Açıkça ifade etmek istiyorum. Elbette güvenlik önemlidir. Ama can güvenliği kutsaldır ve çok daha önemlidir. Güvenliği sağlarken, yasadışı faaliyetleri önlerken bu hassasiyetleri gözetmeliyiz. Söylemeye gerek yok. İnsan malla kıyaslanamaz. İnsan canı her şeyden önemlidir. Kapının açılması bu tür olayların önlenmesine vesile olacaktır.''

Konuşmalarından ardından Bakanlar Davutoğlu ve Yazıcı ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, üzerinde iki ülkenin bayrağının yer aldığı pastayı kesti.

Kapıköy'de yolcu bekleme salonlarını gezen bakanlar, daha sonra sınırın karşı tarafındaki Razi Gümrük Kapısı'nda düzenlenen törene katıldı.

Törenin ardından Bakan Davutoğlu ile konuk bakan Ali Ekber Salihi, Van Ferit Melen Havaalanı'nda bekletilen özel uçakla İran'a hareket etti.