Ümit TÜRK, İstanbul 
Büyükada'daki toplantıda gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanan Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner ile İsveç vatandaşı Ali Ghravi'nin suçlamalara ilişkin verdikleri ifadeye ilişkin bazı detaylar ortaya çıktı. 
Büyükada'da toplantı yaptıkları sırada gözaltına alınan aralarında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneklerinin temsilcilerinin bulunduğu 10 kişiden 6'sı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, "Silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında yer alan Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner ile İsveç vatandaşı Ali Ghravi suçlamalara ilişkin ifade verdiler. 

"ELE GEÇİRLEN HARİTA; SİYASİ İÇERİKLİ DEĞİL, KÜLTÜREL, DİL İÇERİKLİ HARİTADIR"
Edinilen bilgiye göre savcılık sorgusunda kendisinden ele geçirilen dijital materyal içeriğindeki haritaya ilişkin soruya  Ali Ghravi, "Kullanmış olduğu flash bellekte tespit edildiği söylenen haritayı içeren dijital materyal bana aittir. Söz konusu harita siyasi içerikli değil, kültürel, dil içerikli haritadır. Hangi bölgede hangi dillerin konuşulduğunu göstermektedir" diye konuştu. 
İfadesinde insan hakları hususunda hak ihlaline uğrayan kişilerin yaşadıkları ikinci travma sebebi ile yanlış kararlar vermemeleri, dijital içerikleri kaybetmemeleri, hackerlerin saldırısına uğramamaları, fiziksel güvenlikleri ve psikolojik dayanıklılıklarının sağlanması gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini belirten Ali Ghravi, Büyükada'da gerçekleşen toplantıya diğer şüpheli Özlem Dalkıran sayesinde çağrıldığını söyledi. 

PKK'NIN TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISINI GÖZALTINDAKİ ÖRGÜT MENSUBUNDAN ÖĞRENMİŞ
PKK'yı medya aracılığıyla duyduğunu ve PKK'nın Türk hükümeti ile dostane ilişkiler içerisinde olmadığını bildiğini anlatan Ghravi, bunu da gözaltında bulunduğu süreçte kendisiyle aynı yerde kalan ve PKK örgütü mensubu olduğunu değerlendirdiği bir kişiden öğrendiğini söyledi. 

OLASI BİR POLİS OPERASYONUNDAN BAHSEDİLMEDİ
Toplantı sırasında dijital verilerin güvenliği konusunda tartışmaların olduğunu, bir ara kullanılan dijital aletlere uzaktan, istem dışı veri yüklenip yüklenemeyeceği ve bu verilerin daha sonra polis tarafından ele geçirilip geçirilemeyeceği hususlarında sorular sorulduğunu anlatan Ghravi, ancak olası bir polis operasyonunda dijital verilen ele geçirilmesi halinde polisten saklanması veya tespit edemeyeceği şeklinde şifrelenmesi konusunda bir söylemde bulunulmadığını belirtti. 

"BYLOCK KONUSUNDA SORULAR SORULDU... BİLGİM OLMADIĞI İÇİN CEVAP VERMEDİM"
Ghravi, Bylock sorusuna ise şu yanıtı verdi; "CNN international'i takip ettiğimden dolayı bir ara Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının Bylock programını kullandıkları konusunda bir haber görmüştüm hatta toplantı sırasında da katılımcılardan bazıları kullandıkları aletlere uzaktan Bylock indirilmesi halinde ne şekilde önlem alacaklarını sormuşlardı. Bu konuda da bir bilgim olmadığı için sorulan bu soruya cevap vermedim. Toplantıda tercümanlık yapan şahıslar provoke edici, benim söylemediğim hususları da eklemek suretiyle tercümanlık yaptılar. Ayrıca katılımcıların tercümana soru sorduğu zamanlarda benim yerime cevap verdiği zamanlar da oldu. Neden bu şekilde davrandıklarını bilmiyorum" 

"BENİM TÜRKİYE'YE GİRİŞİMDEN NEREDE KALACAĞIMA KADAR ALMAN TEMSİLCİLİĞİNİN BİLGİSİ VARDIR"
Büyükada'da gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner'in de ifadesinde suçlamaları kabul etmediği belirtildi. 
Steudtner, "Benim Türkiye'ye girişimden nerede kalacağıma kadar İstanbul'daki Alman temsilciliğinin bilgisi vardır. Zira bizde kullanılan Elepant isimli program sayesinde otomatik olarak yurttan çıkışımız ve başka ülkeye girişimiz konsolosluk tarafından takip edilebiliyor. Bu program ziyaret ettiğimiz ülkelerde başımıza olumsuz bir durum gelmesi durumunda bununla temsilciliğin ilgilenebilmesi ve aileme haber verilmesi için dizayn edilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Söz konusu formda, Türkiye'de ziyaret edeceğim yerler ve iletişim bilgilerim bulunmaktadır. Bu sebeple benim gizli olarak toplantıya katılmam söz konusu dahi değildir"

"UZMANLIK DENEYİMLERİMİ PAYLAŞMAK İÇİN TOPLANTIYA KATILDIM"
Steudtner, "Uzmanlık alanım kişilerin stres ve psikolojik sağlık hususunda iyi oluş halini sağlamak ve psikolojileri korumak konularındadır. Uzmanlık deneyimlerimi paylaşmak, kolaylaştırıcı görevi ile toplantıya (Büyükada'daki) katılım sağladım"

"BYLOCK'U ÇEVİRMEN SÖYLEDİ"
Steudtner, "Toplantı sırasında genel olarak hacker saldırılarının önlenmesi, dijital materyellerin üçüncü kişilerin eline geçmesinin engellenmesi ve bu cihazlardaki bilgilerin güvenliğinin sağlanması konusunda konuştuk. Toplantı sırasında ByLock isimli programdan bahsedildi. Ama benim bu konuda bilgim yoktu ve bana bilgi verilmedi. Soy ismini hatırlamadığım Ahmet isimli çevirmenin kendi başına ByLock ifadelerini kullanarak katılımcılara bir şeyler söylediğini fark ettim. Toplantıdaki kişiler arasında ByLock isimli program hakkında konuştuklarını fark ettim fakat bu soruları bana çevirmediler. Bu konuda çevirmen ve konuşmacılar arasında tartışma oldu" şeklinde beyanda bulundu.

SAVCILIĞIN TUTUKLAMAYA SEVK YAZISI
Savcılığın şüpheliler hakkında tutuklama istemiyle hakimliğe gönderdiği sevk yazısında, "Somut olayda elde edilen dökümanların içeriği, tanık beyanları, ilişki irtibat raporları bir arada değerlendirildiğinde şüphelilerin çoğunun terör örgütleriyle ve mensuplarıyla irtibatları, faaliyet alanları itibariyle sivil toplumu etki etki güçlerinin bulunması, terör örgütlerince benimsenen ve örgütlerin yaşantılarını sürdürmelerine yönelik, terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda toplumsal kaosa dönüşerek hareketlenmeler yaratmak amacıyla toplantı düzenlemelerine göre yardım kastıyla hareket ederek eylemde bulunmak suretiyle atılı suçu işledikleri hususunda kuvetli şüphe bulunduğu, yabancı uyruklu şüphelilerin mevcut konumları ve ülkemize dair irtibatları nazara alındığında bu amaç haricinde hareket ettiklerinden bahsedilemeyeceği anlaşılmıştır" denilmişti.