1)AFYONKARAHİSAR'A ÇİFTE ŞEHİT ACISI

Hakkari Dağlıca'da PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit olan 3 askerden 2'sinin acı haberi memleketleri Afyonkarahisar'a ulaştı. 26 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Nuri Başaran'ın acı haberi Bolvadin İlçesi'ndeki ailesine, 25 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Fatih Ak'ın acı haberi ise Çay İlçesi'ndeki ailesine verildi. İki şehit de bugün peş peşe düzenlenecek törenlerle toprağa verilecek.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca bölgesinde güvenlik güçleriyle PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada 3 asker şehit oldu, 1 asker de yaralandı. Saldırıda şehit olan 3 askerden Piyade Uzman Çavuş Nuri Başaran'ın Afyonkarahisar'ın Bolvadin İlçesi'nden, Piyade Uzman Çavuş Fatih Ak'ın ise Çay İlçesi'ne bağlı Karamık Karacaören Beldesi'nden olduğu belirtildi.

YENİ NİŞANLANMIŞTI

Şehitlerden Fatih Ak'ın 45 gün önce memleketine gelerek nişanlandığı ve 1 hafta sonra Hakkari'deki görev yerine döndüğü kaydedildi. Dün şehit olan Fatih Ak'ın şahadet haberi baba Ramazan Ak'a, Çay protokolü tarafından iletildi. 1'i kız 3 çocuğundan Fatih Ak'ın, şehit olduğunu öğrenen anne Fadime Ak fenalaşırken, Karamık Karacaören Belediyesi tarafından da şehidin baba evine ve evin bulunduğu sokağa Türk Bayrağı asıldı.

SON PAYLAŞIMI ŞEHİTLER OLDU

Sosyal medya hesabında şehitlerle ilgili sıklıkla paylaşım yapan Fatih Ak, en son 3 gün önce Piyade Uzman Çavuş Kadir Çelebi için yapılmış bir klibi paylaştı. 11 Ekim tarihinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit olan Jandarma Er Erkan Özdemir'in fotoğrafını da paylaşan Ak, "Daha 96 doğumlu. Geçse karşına iki laf etse umursamazsın bile. Reşit oldun mu sen diye dalga geçersin. Ne reşidi, çocuk şehit oluyor şehit" yazdığı görüldü. Şehit Ak'ın bir diğer paylaşımı ise 20 Ekim'de Çukurca'da şehit olan Yüzbaşı Özgür Çevik'in fotoğrafı ve "Ruhun şad olsun komutanım" mesajı oldu.

KARDEŞLERİNİN EĞİTİMİNE DESTEK OLUYORDU

Piyade Uzman Çavuş Nuri Başaran'ın şahadet haberinin ulaşmasının ardından Bolvadin İlçesi Yıldırım Mahallesi'ndeki baba evine de ateş düştü. Afyonkarahisar Garnizon Komutanlığı yetkilileriyle Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı, şehit babası Sait Başaran'a acı haberi iletti. Sinir krizi geçiren anne Hatice Başaran'ı yakınları sakinleştirmeye çalıştı. Baba Sait Başaran'ın at arabasıyla taşıyıcılık yaparak okuttuğu Şehit Nuri Başaran'ın, 1'i kız 3 kardeşi daha olduğu belirtildi. Bekar olan Şehit Başaran'ın, üniversitede öğrenim gören 2 kardeşinin eğitimine maddi destek sağladığı kaydedildi. Başaran'ın ise sosyal medyadaki hesabından 27 Temmuz'da, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi vuran Ömer Halisdemir'in fotoğrafını paylaştığı görüldü.

CENAZELER YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

Bugün Van'da gerçekleştirilecek askeri törenin ardından uçakla Afyonkarahisar Askeri Havalimanı'na getirilecek şehitlerin cenazeleri memleketlerinde toprağa verilecek. İlk olarak Çay Karamık Karacaören'de gerçekleştirilecek cenaze töreni ve namazının ardından Şehit Fatih Ak, belde mezarlığında toprağa verilecek. Ardından Bolvadin merkezde Şehit Nuri Başaran'ın cenaze töreni gerçekleştirilecek. Şehit Başaran'ın cenazesi Bolvadin Şehitliği'nde toprağa verilecek.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Şehidin evinden görüntü

-Eve bayrak asılması

-Eve gelenlerden ve sağlık ekiplerinden görüntü

-Detaylar

(Haber: Onur BAYRAM- Kamera: Muzaffer NAL/ÇAY (Afyonkarahisar), ()-

31.10.2016 - Haber Kodu : 161031158

==========================================================

BOYDAK KARDEŞLER YARGI ÖNÜNDE

2)KAYSERİ'DE İLK FETÖ DAVASI BAŞLADI

FETÖ soruşturması kapsamında aralarında Boydak kardeşlerin de olduğu 67 şüpheli, mahkeme önüne çıkacak. Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın tutuklu sanıkları cezaevine ait ring aracı ile sabah saatlerinde Kayseri adliyesine geldi.

771 sayfalık iddianamenin hazırlandığı dava Kayseri Adliyesinin konferans salonunda bugün gerçekleştirilecek. 2016/10022 Esas Numarası ve 2016/10022 İddianame numarası ile açılan davanın görüleceği konferans salonu ve çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. 3 gün sürecek davada sanıklar Anayasayı İhlal, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Düşürmeye Teşebbüs, Silahlı Terör Örgütü Yöneticisi Olmak, Resmi Belgede Sahtecilik, Hizmet Sebebiyle Emniyete Suistimal, ÖSYM Kanununa Muhalefet, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet suçlarından yargılanıyor.

Görüntü Dökümü

----------------------------

- Cezaevi ring aracının kayseri adliyesine gelişi

- Adliye çevresindeki polisler

- Detay Görüntü

Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ KAYSERİ /)

DV 1 DOSYA, 2 dakika 15 saniye / 72 MB

========================================================

3)CHP'Lİ KÖSE: ÜLKE YANGIN YERİ

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon ve gözaltına alınmalarla ilgili "Yani ülke yangın yeri. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü ayakta olduğu sürece, tek kişi kalıncaya kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Adıyaman'da partisinin İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Burada açıklama yapan Köse, ülkenin karanlık bir dönemden geçtiğini savundu. OHAL kapsamında uygulamaya konulan Kanun Hükmünde Kararnamelerin ülkeyi yangın yerine çevirdiğini öne süren Köse, şöyle dedi:

"Ülkenin doğusu bir şekilde yanıyor, batısı bir şekilde yağıyor, İç Anadolu'su bir şekilde yanıyor. Aynı bu ülkenin, bu duruma geliş sebebi, aynı menzile giden iki başlı yönetimi diyeyim. Birbirinden güç alarak yol arkadaşlığı yaptıkları yönetimlerin aralarındaki anlaşmazlıktan ya da çıkar savaşından ülkenin gelmiş olduğu durum bu halde. Tabi buna seyirci mi kalacağız, kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisi olarak seyirci kalmayacağız. Kesinlikle bizim mücadelemiz sonuna kadar devam edecek."

'ÜLKE YANGIN YERİ'

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon ve gözaltına alınmaları da eleştiren Köse, "Bir Türkiye düşünün ki yazarı, çizeri, akademisyeni, nasıl ifade edeceğimi gerçekten bilemiyorum. Çok üzgünüm, ülkem adına üzgünüm. Birçok kişi tutuklu, birçok kişi gözaltında, birçok kişinin görevine son verilmiş. Yani ülke yangın yeri. Hakikaten bunlarla nasıl baş edilecek bilmiyorum ama biz Cumhuriyet Halk Partisi örgütü ayakta, Genel Başkanımız ayaktadır. Biliyorsunuz bugün Cumhuriyet Gazetesi'ne bir saldırı yapıldı. Demek istediğim şu aslında; yazarı, çizeri içeriye alarak muhalefetin sesini sessizleştirme, muhalefeti güçsüzleştirme zihniyetinde olan bu iktidara, bu tek insanla yönetilen iktidara tabii ki söyleyecek sözümüz var, tabii ki mücadelemiz devam edecek. Biz tek kişi kalıncaya kadar bunun böyle bilinmesini istiyorum. Cumhuriyet Halk Partisi örgütü ayakta olduğu sürece, tek kişi kalıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Ülkemiz adına, geleceğimiz adına, çocuklarımız adına, bu mücadelemiz devam edecek. Başbakan'ın bir açıklamasını dinledim; sabah diyor ki, 'Eğer Başkanlık sistemi gelmezse bu ülke bölünür.' Peki bu ülke kuruluşundan beri Başkanlık sistemiyle mi yönetiliyordu şimdi bölünsün? Kuruluşundan beri Cumhuriyet ile yönetilen bir ülke hiç kusura bakmasınlar Başkanlık sistemiyle ne bölünür, ne parçalanır. Bu ülke tek yürek olarak yoluna devam edecektir. Demokrasi adına, özgürlük adına bizim mücadelemiz sonuna kadar devam edecek, bunun böyle bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

Köse, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanlarının tutuklanmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

"Gönül isterdi ki bu tutuklamalar adil bir şekilde yapılsın. Gerçekten suçu varsa yargılansın ama adil bir şekilde yargılansın. Amaç muhalefetin sesini kısıtlamak olmasın, eğer suçluysa bu ülke adına bir suçu varsa adil bir şekilde yargılansın ve cezası neyse çeksin ama yok illa ben muhalefeti tutuklamak istiyorum, muhalefetin sesini kısmak istiyorum, gözdağı vermek istiyorum diyorsa bu yanlıştır."

Görüntü Dökümü

---------------------------------

- CHP İl Başkanlığı

- Fatma Köse'nin açıklaması

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN / ADIYAMAN, ()

31.10.2016 - Haber Kodu : 161031160

=================================================================

4)BABASINI 16 YERİNDEN BIÇAKLAYARAK ÖLDÜRDÜ

Eskişehir'de 20 yaşındaki Muzaffer Gündoğan 46 yaşındaki babası Yakup Gündoğan'ı 16 yerinden bıçaklayarak öldürdü.

Çifteler ilçesi Abbashalimpaşa Mahallesi'nde dün akşam saat 23.00 sıralarında meydana gelen olayda Yakup Gündoğan kendisine ait tarlada çalıştığı sırada yanına gelen ve psikolojik rahatsızlığı olduğu öğrenilen oğlu Muzaffer Gündoğan arasında henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı aralarında tartışma çıktı. Çıkan tartışmada Muzaffer Gündoğan yanında bulunan bıçakla babası Yakup Gündoğan'ı 16 yerinden bıçakladıktan sonra olay yerinden kaçtı. Olay yerinde hayatını kaybeden Yakup Gündoğan'ın cesedi belediye cenaze aracı ile Çifteler Belediye Morguna kaldırıldı.

Olay sonrası babasına ait 26 HN 370 plakalı kamyonet ile olay yerinden kaçan Muzaffer Gündoğan Çifteler-Eskişehir karayolu 10'uncu kilometresinde direksiyon hakimiyetini kaybederek aracı şarampole çıkardı. Gündoğan, aracı bırakarak olay yerinden yaya olarak kaçtı.

Olayla ilgili tahkikata başlanırken jandarma güçleri Muzaffer Gündoğan'ı yakalama çalışmalarını sürdürüyor.

Görüntü Dökümü:

------------------

-Çifteler belediye morgunun dışından görüntü

-Jandarma ve cenaze aracının görüntüsü

-Sanığın kaçtığı aracın görüntüsü

Haber-Kamera:Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,()

01.11.2016 - Haber Kodu : 161101010

======================================================================

5)PAŞAÇAYIR YOLUNDA KAZA, 1 ÖLÜ, 14 YARALI

Kars'ın eski Erzurum karayolundaki Paşaçayır mevkisinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında 1 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

Trafik kazası bugün saat 17.30'da Kars-Erzurum karayolunda; KYK Yurdu kavşağının 300 metre ilerisinde meydana geldi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi istikametinden şehir merkezine doğru gelmekte olan 42 PS 615 plakalı otomobil ile T. Aldım'ın kullandığı 36 AB 018 plakalı kamyonet tipi araç çarpıştı. Çarpışmanın ardından karşı yönden gelen 36 AN 332 plakalı zift yüklü TIR'da kazaya karıştı. TIR sürücüsü kaza yapan araçlara çarpmamak için direksiyon kırdı ve şarampole yuvarlanarak yan yattı. Kazada 42 PS 615 plakalı otomobilde bulunan Akyaka'nın Esenyayla köyünde sözleşmeli öğretmen Şenol Şimşek (29) kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Diğer 14 kişi hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu arada olay yerinde anne ve babasının kucağında etrafı şaşkın bakışlarla izleyen bir bebek dikkat çekti. Polis ekipleri bebeği ve ailesini ambulansla hastaneye gönderdi. Yol bir süre trafiğe kapatılırken itfaiye ekipleri de araçlarda meydana gelebilecek olası yangını önlemek için köpüklü suyla müdahale etti. Kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

ÖĞRETMEN ARKADAŞININ OTOMOBİLİNDEYDİ

Akyaka ilçesinin Demirkent köyü nüfusuna kayıtlı öğretmen Şenol Şimşek'in, aynı okulda görevli kadrolu öğretmen Sercan Erdağı'ya ait 42 PS 615 plakalı özel otomobil ile Sanayi istikametinden kent merkezine gelirken trafik kazası geçirdikleri ortaya çıktı. Öğretmen Şenol Şimşek'in cenazesi yaralıların kaldırıldığı Harakani Devlet Hastanesi'nin morguna konuldu. Kazayı duyar duymaz hastaneye giden Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun öğretmenin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. Gökhan Altun, duygularını şöyle dile getirdi:

"İki öğretmenimiz Akyaka Esenyayla köyünde görevli. Biri kadrolu öğretmen diğeri ise ücretli öğretmeniz. Özel araçlarıyla Kars Sanayi istikametinden gelirken Paşaçaşır yolunda kaza geçirmişler. Kaza sonucu ücretli öğretmenimiz Şenol Şimşek hakkın rahmetine kavuştu. Diğer öğretmenimiz yara almadan kurtuldu. Allah'tan öğretmenimize rahmet kederli ailesine başsağlığı diliyoruz."

Görüntü Dökümü:

------------------

-Kaza yeri

-Kazaya karışan araçlar

-Ambulans ve yol kenarında bekleyen yaralılar

-İtfaiyenin müdahalesi

-Yan yatan tır

-Polislerin yaralı bebek ve ailesine yardımcı olması

-Araçlar ambulans

-Vatandaşların kazayı anlatması

-Yal kenarındaki tekerlek

-Tırdaki zift

-Kaza yeri

-------------------------------

-Ölen öğretmenin fotoğrafı

-Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun' ile röp

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS, ()

31.10.2016 - Haber Kodu : 161031156

31.10.2016 - Haber Kodu : 161031159

======================================================================

6)BAŞKAN VE ÜYELERİ ERKEK OLAN MAHKEME, BAŞKA KADINLA İLİŞKİ KURMAYI HAKSIZ TAHRİK SAYDI

Erzurum'da 23 Eylül 2014 günü boşanma aşamasında olduğu 16 yıllık eşi Ersin K.'yı (42) sokakta tabancayla ağır yaralayan 2 çocuk annesi Keziban A. (38) tutuksuz yargılandığı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde önce ağırlaştırılmış ömür boyu, ardından tahrik ve iyi hal indirimleri uygulanarak 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme başkanı ve iki üyenin de erkek olduğu heyet tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, başka kadınla ilişki kurmak haksız tahrik sayıldı. Gerekçeli kararda "Mağdurun sanık ile evli iken bir başka bayanla ilişki kurması ve çocuklarının sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalan sanığın buna ek olarak mağdur ile ortak iş yaptığı dönemde çeşitli borçlarla yüzyüze kalmış olması, olay günü de bu konuyu görüştüğü sırada sanığın kendisini terslediğine ilişkin savunmasının aksini gösteren başka delilin olmaması karşısında suçun haksız tahrik altında işlendiği kabul edilmiş ve sanık lehine haksız tahrik indirimi yapılmıştır" denildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: (ARŞİV)

--------------------------

-Olay yeri

-Kadının kocasının başında beklemesi

-Erzurum adliyesi

Haber: Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM, ()

1.10.2016 - Haber Kodu : 161031144

======================================================================

7)DALAMAN'DA YAĞMUR DUASI SIRASINDA SEVİNDİREN YAĞIŞ

MUĞLA'nın Dalaman ilçesindeki Sarnıç Tepesi'ndeki yağmur duası sırasında başlayan yağış köylüleri sevindirdi.

Dalaman'ın kırsal Kapukargın mahallesinde, kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan köylüler, bugün öğlen namazının ardından yağmur duası için Sarnıç Tepe'ye çıktı. Dalaman İlçe Müftüsü Hasan Yozgat ve din görevlileri tarafından Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu. Yağmur duasına katılan yaklaşık 200 kişi, dua ettikleri sırada başlayan yağmurla büyük sevinç yaşadı. Yağmur duasına katılan köylülerden 9 çocuk 18 torun sahibi 90 yaşındaki Bekir Çepel, 30 yıl önce böyle bir kuraklık yaşandığını hatırlatıp, "O zaman da buraya gelip, şu ilerdeki Erentepe'ye çıkıp, yağmur duasında bulunup, adak kestik. Aynı gün akşam yağmur yağdı. Bugün de dualarımızla birlikte yağmur birden indirdi. İnşallah bereketli olur" dedi. Köylülerden Ramazan Karakuş da 30 yıl önce yağmur duası için çıktığımız Erentepe'ye bu defa aramızda çok yaşlılar olduğu için çıkamayıp, duamızı burada yapmak durumunda kaldık, "Allah, yüzümüze güldü, yağmur yağdı" dedi. Dalaman İlçe Müftüsü Hasan Yozgat da "Bizler, Allah'ın kuluyuz. Görevimiz Allah'a dua etmek. Yağmuru verir vermez ya da bugün verir veya başka bir zaman verir bu Allah'ın bileceği bir şey. Bizim görevimiz Allah'tan istemek . Sonucunu o takdir eder. Temennimiz güzel bir yağmur olması. Allah dualarımızı kabul etsin" diye konuştu. İstiska namazının kılınmasının ardından yağmur duasına katılanlara Dalaman Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan pide, kavurmalı pilav ve ayran ikram edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------------

-Köylülerin yağmur duasından görüntü

-Dalaman İlçe Müftüsü Hasan Yozgat ve din görevlileri tarafından Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okunmasından görüntü

-Köylüler ile röp.

-İstiska namazının kılınmasından görüntü

-Dalaman İlçe Müftüsü Hasan Yozgat ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Cihan KAYA - Kamera: Ercan KAYLI / DALAMAN (Muğla), ()

=========================================================

8)TARSUS'TA VATANDAŞLAR YAĞMUR DUASINA ÇIKTI



Mersin'in Tarsus İlçesi'nde yaşanan kuraklık nedeniyle İlçe Müftülüğü, vatandaşların da katılımıyla yağmur duasında bulundu. Uzun süre yağış almayan Tursus'ta vatandaşlar, ikindi namazının ardından yağmur duası için Hz. Danyal Meydanı'nda toplandı. ikindi namazına müteakiben yapılan yağmur duası da eklendi. Dua öncesinde konuşan Tarsus Müftüsü Hayri Erenay, rızık endişesinden ziyade Allah'a kulluğun temel omurgası olan duayı, yağmur duası ile yeniden hatırlatmak için toplandıklarını söyledi. Kesilen kurbanın ardından İlçe Müftülük vaizlerinden İbrahim Akyüz tarafından meydanda bulunan vatandaşlara yağmur duası yaptırıldı.



Görüntü Dökümü:

-------------------------------------

- Cami görüntüsü ve Kur'an-ı Kerim okunması

-Kurbanlık

-Yağmur duasına iştirak eden vatandaşlardan görüntü

-Katılımcılardan detay

-Gökyüzü görüntüsü

-Duaya katılmak üzere bekleyenlerin görüntüsü

-Tarsus Müftüsünün konuşması

-Vaiz'in yağmur duası yaptırması

-Duadan detaylar

- Yağmur duası ile ilgili Türkçe cümleler ve amin denilmesi



HABER - KAMERA :Tolunay DUMAN/ MERSİN /(Tarsus ),()

01.11.2016 - Haber Kodu : 161101007

======================================================================

9)KİMYASAL MADDELER OLMADAN GIDA ZARARLILARIYLA MÜCADELE EDİLEBİLECEK

TÜBİTAK'ın üniversite öğrencilerine yönelik Ankara'da düzenlediği 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması'na Edirne'nin Keşan İlçesi'nden 'Elektro JACOBSONI' adlı proje ile katılarak genel kategoride Türkiye ikincisi olan Hasan Avcu, projesiyle zararlı parazitler, akarlar veya böcekleri kimyasallar olmadan fiziksel mücadele ile etkisiz hale getirmeyi başardı. Edirne'nin Keşan İlçesi Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi yüksek lisans öğrencisi Hasan Avcu, TÜBİTAK'ın üniversite öğrencilerine yönelik Ankara'da düzenlediği 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması'na 'Elektro JACOBSONI' adlı proje ile katılarak genel kategoride Türkiye ikincisi oldu. Avcu, projesiyle zararlı parazitler, akarlar veya böcekleri kimyasallar olmadan fiziksel mücadele ile etkisiz hale getirmeyi başardı.

ORTAYA TAM ORGANİK BİR BAL ÇIKIYOR

Hasan Avcu, projede arılar üzerinde yapılan deneylerde arının üretmiş olduğu bal, polen, arı sütünün organik olarak geçtiğini fakat arıcıların kovanlarını ilaçlamak zorunda olduğunu söyledi. Avcu, "Arıların üzerinde çok etkili bir böcek var. Bunlara böcek, akar, parazit diyebiliriz. Biz buna 'JACOBSONI' diyoruz. Bu arı zararlısını kimyasal olmadan şu an öldüren ilaç yok. İlaç hem ucuz, hem de kullanımı çok basit. Ama bunu kullanan arıcı, ister istemez, peteğinde, balında, kovanında kalıntı bırakıyor. Bu kalıntılarının sonucunda da organik bir ürün söz konusu olmuyor. İlk defa kimyasal olmayan fiziksel bir mücadele geliştirdim. Bir sistem kurdum. Kovan içerisinde bu sistemi çalıştırarak arının zararlısını hiç kimyasal kullanmadan yüzde 90'ın üzerinde bir oranla etkili olabilecek bir sistemle bu zararlıyı dökmeyi ve yok etmeyi başardım. Arıya hiçbir zararı yok. Kovana bir zararı yok. Böylece ortaya tam organik bir bal çıkıyor. İçerisine hiçbir şekilde ilaç girmemiş oluyor. Şu an yemiş olduğunuz balların hepsinin içerisinde ilaç kalıntısı mevcuttur. Bunun neni de zararlı ile mücadeledir. Bu mücadeleyi yaparken diğer akar ve parazitler üzerinde de etkili olabileceğiyle ilgili bir durumda ortaya çıktı. Arıların dışındaki akarları, parazitleri de öldürebilecek bir sistem devreye girmiş oldu. Diğer canlıların üzerindeki zarlıları da yok edebilme boyutuna geldik" dedi.

FİZİKSEL MÜCADELE İLE ZARARLILAR YOK EDİLECEK

Hasan Avcu, projenin üretilebilir ve kullanılabilir bir hale geldiğini dile getirerek, "Bunu sanayi ürününe nasıl dönüştüreceğiz, bu durumdayız. Patent süreci devam ediyor. Bu insanlara faydalı olacak bir ürün. Benim bu projeden ekonomik bir beklentim yok. Amacımız, bu kimyasallardan kurtulmak. Yeter ki insanlara faydalı olsun. İnsanlar severek yediği baldaki kimyasal kalıntıdan kurtulmuş olacak. En kaliteli balda bile bu kalıntı var. İleride birçok insan bal alırken üzerinde 'elektrolu' ibaresi yer alacak. Çünkü hiçbir ilaç girmemiş sadece bu cihazla zararlılardan temizlenmiş balları göreceğiz. Hiç kimyasal kullanmadan, fiziksel mücadele ile kovandaki zararları yok etmek. Sadece kovanla sınırlı kalmadık, dışında da akarları öldürebilecek bir cihaz ürettik" diye konuştu. Avcu, projede kendisine destek verenlere teşekkür etti.

Görüntü Dökümü:

-------------------------------------

-Hasan Avcu röp.

-Arılarla proje çalışması gör.

-Hasan Avcu ödül töreni fotoları

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),()

01.11.2016 - Haber Kodu : 161101006