1)DOĞU KAR ALTINDA

DOĞU Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Ardahan, Kars ve Ağrı'ya kar yağdı. Gece yarısından itibaren başlayan kar yağışı sabaha kadar sürdü. Kent merkezleri beyaz örtü ile kaplanırken kışlık lastikleri takmayan büyük taşıtlar karayollarında ulaşım durma noktasına getirdi.



Dün akşam saatlerinde başlayan yağmur, gece yarısından sonra yerini kara bıraktı. Güne yoğun kar yağışı ile başlayan vatandaşlar sabah işyerlerine, öğrenciler okullarına giderken zor anlar yaşadı. Geceden itibaren yağan yoğun kar yağışı nedeniyle bölgede yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan TIR ve kamyon sürücüleri ise Erzurum-Ağrı karayolunda tarfiği aksattı. Taşıtların kayması sonucu Horasan'ın Yukarı Tahir mevkisinde taşıt kuyruğu yaklaşık 1 kilometreyi buldu. Kayan araçlar maddi hasarlı kazalara neden oldu. Yoğun kar yağışının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İllerde Özel İdarelerle birlikte karayolları ekipleri kapalı yolları açmak için seferber oldu.



Uzun bir aradan sonra karla buluşan çocuklar ise okullarının bahçesinde kartopu savaşı yaptılar. Çocuklar kartopu oynama sevinci yaşarken büyüklerde otomobilleri ve işyerlerinin önünü temizledi. Karın Doğu'ya çok yakıştığını belirten vatandaşlar, "Kar Doğuya çok yakışıyor. Kar sağlık için de çok yararlı. Havadaki tüm mikroplar ölür. Kar yağışı bu sene geç bile kaldı. Her mevsimin kendine göre bir güzelliği var" dediler.



Kar yağışı ile bölgedeki Palandöken ve Sarıkamış Kayak merkezlerin de hareketli günler yaşanmaya başladı. Son hazırlıklarını yapan otel işletmecileri, sezonu azçmak için çalışmalarını hızlandırdılar.



Öte yandan bölgede kar yağışı olacağını önceden uyaran Meteoroloji 12'inci Bölge Müdürlüğü yetkileri kar yağışının bugün gece saatlerine kadar devam edeceğini belirti.

Görüntü Dökümü



-----------------------



-Kartopu oynayan çocuklar



-Vatandaşlarla röp



-Otomobilini temizleyen vatandaş



-Kar yağışı altında yürüyenler



-Yolda kalan araçlar



-Kent merezinden genel ve görüntü



-Kar yağışı altında dilenen bir kadın



Haber-Kamera: ERZURUM, ()

NOT. Kars, Ardahan ve Ağrı'dan da kar yağışı görüntüleri geçilecek

=======================================================

2)KIZILTEPE'DE AK PARTİ SALDIRISIYLA İLGİLİ 9 GÖZALTI

MARDİN'in Kızıltepe İlçesi'nde AK Parti İl Başkanlığı'na düzenlenen ve 3 güvenlik görevlisinin yaralandığı saldırı ile ilgili devam eden soruşturmada, 9 kişi gözaltına alındı.AK Parti Kızıltepe İlçe Başkanlığı önünde nöbet tutan güvenlik görevlileri ile polis lojmanlarına yönelik terör saldırısına ilişkin 9 kişi gözaltına alındı.

30 Ekim akşamı AK Parti ilçe binası önünde nöbet tutan polisler ve Tepebaşı Mahallesi'ndeki polis lojmanlarına teröristler tarafından el yapımı patlayıcı ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırının ardından güvenlik güçlerinin başlattığı soruşturma kapsamında ilçedeki bazı adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda, saldırılarla bağlantılı olduğu belirlenen 9 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ise çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Teröristler tarafından AK Parti İlçe Başkanlığı önünde nöbet tutan güvenlik görevlileri ve Tepebaşı Mahallesi'ndeki polis lojmanlarına el yapımı patlayıcı ve uzun namlulu silahlarla ateş açılmış, saldırıda, 3 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor.

Saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

KIZILTEPE-

 ============================================

3)İZMİR'DE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE FETÖ OPERASYONU

İZMİR'de FETÖ/PDY'ye yönelik sürdürülen soruşturmada, terör örgütüyle bağlantısı olduğu saptanan silah taşıma yeterlilik belgeleri de bulunan 20 özel güvenlik görevlisi gözaltına alındı. Zanlıların gizli haberleşme programı 'ByLock'u kullandıkları belirlendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturmasında, özel güvenlik görevlilerine yönelik operasyon düzenlendi. İzmir ve Manisa illerinde belirlenene 24 adrese operasyon yapan Emniyet Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 20 özel güvenlik görevlisini gözaltına aldı. Görev yaptıkları alanlarda silah taşıma yeterlilik belgeleri de bulunan sanıkların, gizli haberleşme programı 'ByLock'u kullandıkları ortaya çıktı. Ayrıca arama yapılan evlerde, örgüt lideri Fethullah Gülen'e ait kitaplar, örgütün yayın organlarına abonelik, finans kaynaklarına ilişkin belgeler ile dijital materyallerde bulundu.

Görüntü Dökümü



-----------------------



-Operasyondan görüntü.



-Gözaltına alınanların görüntüsü.

Mehmet GÜNEY / İZMİR ()

==================================================================



4)İBRAHİM USTA O MESLEĞİ YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

MANİSA'da yaşayan ve yok olmaya yüz tutan mesleklerden yorgancılığın son ustalarından olan 70 yaşındaki İbrahim Hasnomal, fabrikasyon üretim nedeniyle yün yorgana ilgi gösterilmediğini, bu nedenle meslekte çırak yetişmediğini söyledi.

Manisa'da 13 yaşındayken başladığı yün yorgancılığa ömrünü veren İbrahim Hasnomal, mesleğini severek sürdürüyor. Yün yorgancılığın son temsilcilerinden İbrahim usta, fabrikasyon üretiminin artmasına rağmen el işçiliğiyle yün yorgan yapmaya devam ettiğini anlattı. Şehzadeler'de vakıflara ait tarihi binadaki küçük dükkanda çalışan Hasnomal, ilkokulu bitirdikten sonra 13 yaşında başladığı işini çok sevdiğini ancak artık çırak yetişmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. Hasnomal, "İlkokulu bitirdiğimde babam çırak olarak verdi. Eskiden bir dükkanda 4 kalfamız, 2 ustamız vardı. Eskiden yün yorgana rağbet çoktu. Düğün için geldiklerinden kız ve erkek tarafı 8 yorgan alıyordu. Öyle zamanlar biliyorum ki elimizde 100 yorgan vardı. Haftada en azından 12-13 yorgan dikiyorduk. Şimdi bir kalfaya bile iş yok" dedi.

"DAHA SAĞLIKLI"

Genç kızların yün yorgan yerine makine işi ürünlere yöneldiğine değine İbrahim usta, "Teknolojiye yenik düştük. Elyafta sağlık yok. Ama yıkandığı için gençler tercih ediyor. Sağlık açısından yün veya pamuk yorgan gibisi yok. Genelde sipariş üzerine çalışıyoruz. Elle dikilen yün yorgan ve hazır yorgan arasında çok büyük fark var. Pamuk veya yün yorganlar hazır silikon yorganlara göre daha sağlıklı" diye konuştu.

"EN GENCİMİZ 65 YAŞINDA"

Gün boyunca elinde iğne ipliği ile çalışan Hasnomal, makine işiyle üretim yapan yerlerle rekabet edemediklerini söyledi. Bu yüzden çırak da yetişmediğini anlatan Hasnomal, "Gençler bu işi tercih etmiyor. Para kazanamadığımız için çıraklar yapmak istemiyor. Eski işlerin yüzde 1'i dahi yok. Sanatkar pek kalmadı. Meslek bitti. Makineyle üretim yapanlar günde 3-4 yorgan dikiyor. Biz sabah başlıyoruz akşama bile bitmiyor. Bir yorgan en az 3 gün sürüyor. Çırak hiç yok. En gencimiz 65 yaşında. Biz de artık son nesiliz. Bizim meslek öldü desem yeri var. Eski meslekler koruma altına alındı. Alındı ama artık kalmadı ki. Hükümetler daha önceden önlem almış olsaydı bu vaziyette olmazdık" dedi.

Görüntü Dökümü



----------------------------



- Yorgan ustası İbrahim Hasnomal çalışırken görüntü



- Dükkandan görüntü



- İbrahim Hasnomal'ın konuşması



- Geanel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Nermin UÇTU / MANİSA, ()

 ==========================================



5)MARKETİ SOYMAK İSTEDİ, KADIN İŞLETMECİYE ÇARPILDI

İZMİR'in Bornova İlçesi'ndeki markete girip, kasada bulunan bir miktar parayla kasa yanındaki cep telefonunu alıp kaçmak isteyen kimliği henüz belirsiz hırsız, işletmeci 31 yaşındaki Neriman Tunç'un hışmına uğradı. Marketin diğer ucundan koşarak kasaya gelen ve hırsızın elindeki parayı alan Tunç, daha sonra polise haber verip cep telefonunu çalan hırsızdan şikayetçi oldu. Yaşananlar ise işyerindeki güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, Erzene Mahallesi 61 Sokak'taki Karınca Market'te geçen pazar günü saat 07.30 sıralarında meydana geldi. Yaklaşık 3.5 yıldır eşi Mehmet Tunç (39) ile birlikte market işleten Neriman Tunç, sabah saatlerinde işyerini açtı. Daha sonra süt reyonunun bulunduğu alana geçen kadın işletmeci, reyonları düzenlemeye başladı. Kasada kimsenin bulunmadığı sırada markete gelen kimliği belirsiz hırsız, kasada bulunan bir miktar parayla kasa yanındaki cep telefonunu alıp kaçmak istedi. Kasadaki parayı alan hırsız, kendisini fark eden işletmeci Neriman Tunç'un hışmına uğradı. Marketin diğer ucundan koşarak kasaya gelen ve hırsızın elindeki parayı alan Tunç, daha sonra polise haber verip, cep telefonunu çalan bu kişiden şikayetçi oldu.

"TELEFONU ALDIĞINI BİLSEYDİM PEŞİNİ BIRAKMAZDIM"

Marketteki güvenlik kamerasına da yansıyan olayı anlatan Neriman Tunç, "Saat 07.30 sıralarında, süt reyonunun bulunduğu noktadaydım. Kasa da açıktı. Bir gölge gördüm ve başımı çevirdiğimde hırsızın kasayla uğraştığını fark ettim. Hemen koşarak yanına geldim, elinde paralar vardı, aldım. Telefonumu almış, onu fark etmedim. Daha sonra babam dükkandaydı onu çağırdım, hırsız da kaçıp gitti. Yaklaşık 15 dakika sonra bin 483 TL'ye aldığım telefonumun olmadığını fark ettim. Daha önce böyle bir şey yaşamadık. O an nasıl bir psikolojim vardı bilmiyorum ama korkmadım. Telefonumu aldığını bilseydim peşini bırakmazdım" diye konuştu.

Görüntü Dökümü



-------------------



-Güvenlik kamerası görüntüsü



-Neriman Tunç ile röp.



-Genel ve detay görüntü



(Haber: Tufan HAMARAT, Kamera: Yasin TİNBEK / İZMİR, ()



==============================================================

6)PARA ETMEYİNCE 450 NAR AĞACI KIŞLIK ODUN OLDU

MUĞLA'nın Dalaman İlçesi'nde 8 yıldır nar yetiştiren İmdat Gökçeoğlu, bu yıl ürününün para etmemesi üzerine 450 ağacını kışlık odun olarak kullanılmak üzere kesti. Dalaman'ın Gürköy Mahallesi'nde yaşayan çiftçi İmdat Gökçeoğlu, 8 yıl önce 450 ağaçla nar yetiştirmeye başladı. İlk üç yıl üründen iyi gelir elde ettiğini söyleyen Gökçeoğlu, sonraki yıllarda zarar ettiğini belirtti. Bu yıl bahçede kilosu 10 ila 30 kuruş arasında değişen ürününe hiç alıcı bulmadığını vurgulayan Gökçeoğlu, 450 ağacını kesmeye karar verdi. Geçen yıl yine düşük olan fiyatların tarlada kilosu 25 ila 50 kuruş arasında değiştiği, buna rağmen alıcı bulunabilmesi nedeniyle çoğu çiftçinin bu yıl da nar yetiştirmeye devam ettiği belirtildi.

Nar yerine mısır, buğday ve susam ekeceğini söyleyen Gökçeoğlu, "Nar para etmeyince, güçlükle yetiştirdiğimiz ağaçları kesmek zorunda kaldım. Üzgünüm. 8 yıl önce diktim, 3 yıl sonra ürün almaya başladım. İlk ve ikinci yıl hasadından para kazandım. Son üç yıldır arazinin sulama ve gübre parasını bile çıkartamıyoruz. 8 yıl önce özenerek narları diktik ve çocuklarımız gibi baktık, zarar edince ağlaya ağlaya ağaçlarımızı kestik. Bizim gibi birçok kişi ağaçları kesecekler" dedi. Gökçeoğlu, kesilen ağaçların kışlık odun olarak kulanılacağını söyledi.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise, "Ülkemizde birkaç yıldır nar ve narenciyede olumsuzluk var. Bölgemizde bu sene üreticimizin çoğu, para kazanamadıkları gerekçesiyle nar ağacını keser oldu. Yıllardan beri emek verilmiş, yetiştirilmiş ağaçların köklenmesi iyi bir şey değil. İnşallah bu işler düzelirde, bu tür olaylar olmaz diye düşünüyoruz" dedi

Görüntü Dökümü



-------------------



- Araziden görüntü



- İmdat Gökçeoğlu ile röp.



- Ağaçlardan ve meyvelerden görüntü



- Genel ve Detay görüntü



Haber- Kamera: Cihan KAYA / DALAMAN (Muğla), ()