TUNCELİ'nin bir çok bölgesinde 1 haftadır süren ve müdahale edilemeyen orman yangınları giderek yayılıyor. Yangına müdahale etmek için bölgeye giden vatandaşların bölgeye girişlyerine güvenlik gerekçesiyle izin verilmiyor. 

Tunceli'nin merkez, Nazimiye, Hozat, Ovacık ve Mazgirt  ilçesine bağlı 10 ayrı ormanlık alanlarında terör operasyonları nedeniyle çıkan orman yangınları sürüyor. Bir haftadır etkisi giderek artan orman yangınlarına müdahale edilmeyince, Tunceli'de bir araya gelen 50 gönüllü orman yangınının yaşandığı merkezdeki Kutuderesi bölgesine yangın söndürmek için gitmek istemelerine güvenlik güçleri tarafından arazide mayın olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Orman yangınlarının yoğunlukta olduğu Geyiksuyu bölgesinde bir çok köy ve mezranın büyük tehlike altına olduğu öne sürülürken, Ovacık İlçesi'ne bağlı Kuşluca ve Yaylagünü, ile Hozat İlçesi'ndeki Aliboğazı ve Mazgirt Hıran Ormanları bölgesindeki yangınların köylüler ve diğer bölgelerden gelen vatandaşlar tarafından kontrol altına alındığı ve bu bölgedeki yangınların sönmek üzere olduğu belirtiliyor. Yangınların tehlikeli boyutlara oluştuğu kent merkezindeki Kutuderesi vadisi bölgesindeki yangınların giderek büyüdüğü ve daha geniş alanlara yayıldığı öğrenilirken, orman yangınlarının meydana geldiği bölgelerin sarp ve araç ulaşımının olmaması nedeniyle karadan hiçbir şekilde müdahale edilemediği öğrenildi. 

"SADECE BÖLGEYE ÖZGÜ BİTKİLERİN BİR ÇOĞUNUN YOK OLMA TEHLİKESİ VAR"
Yangınların olduğu bölgeye gazeteciler ile birlikte giden Tunceli Barosu başkanı Av. Barış Yıldırım, orman yangınlarının artık çok tehlikeli boyutta olduğunu, Munzur Vadisi Milli Parkında çok ciddi tahribatların meydana geldiğini söyledi. Orman yangınlarına müdehale edilmemesine tepki gösten Baro Başkanı Yıldırım, şunları söyledi: "Şu an Munzur Vadisi Milli Parkı içinde birçok noktada meydana gelen yangınlar genişleyerek devam ediyor. Hiçbir şekilde müdahale söz konusu değil. Şu an Munzur Vadisi Milli Parkının en hassas 3 noktasında operasyonlar sonucu çıkan yangın var. Hemen arkada görülebiliyor bu bölgede bin 600 çeşit bitki türü var, bunların yaklaşık yüzde 18'lik oranı tamamen endemik bitkilerden oluşuyor. Sadece bölgeye özgü bitkiler yangın ile birlikte bir çoğunun yok olma tehlikesi var. Yine bölgede yaban hayatı büyük tehlike altında. Dağ keçileri, vaşak ve bir çok hayvan türü yangınlar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Türkiye'nin en kaliteli meşesi olarak kabul edilen Kara meşe ve endemik bir meşe türü olan Huş ağacı da cayır cayır yanıyor. Biz şu an bu orman yangınları için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Tunceli'deki orman yangınlarına hiç bir suretle müdahale edilemiyor. Müdahale etmek isteyen gönüllü gruplara da izin verilmiyor güvenlik gerekçesiyle. Bir an önce yangınlara özellikle havadan müdahale edilmeli." Öte yandan, Tunceli Valiliği'nden geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada orman yangınlarına operasyonlar nedeniyle müdehale edilemediği belirtilmişti.

Görüntü Dükümü:
---------------------------
-Yanan ormanlık alan
-Karşılar köyü kırsal alanındaki yangın bölgesinin uzak yakın görüntüsü
-Barış yıldırımın açıklamaları
-Munzur çayı kenarından milli park yangın alanların görüntüsü
-Genel ve detay görüntü

Haber-Kemara: Ferit DEMİR/TUNCELİ, ()