Belediyede çok dilli uygulama yapan Demirbaş, “Bence eğitim yerel yönetimlere devredilmelidir. Sağlık, ulaşım ve benzeri gibi hizmetlerin de devredilmesini istiyorum. Ama özellikle eğitimin yerellere devredilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi. Demirbaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır gezisinin siyaseten beklentilere yanıt olmadığını, ancak tarihi surlara sahip çıkmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Diyarbakır’da ‘çok dilli’ belediyeciliğe geçip, belediyedeki birimlerin tabelalarını Türkçe, Kürtçe ve İngilizce’ye çeviren merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen hafta kente yaptığı ziyaretin çok önemli olduğunu söyledi. Demirbaş şöyle konuştu:


“Özellikle sayın Cumhurbaşkanı'nın tarihi Diyarbakır surlarının Cumhurbaşkanlığı himayesine alınıp UNESCO’nun uluslararası kültür mirasları listesine girmesi için çaba göstermesi bizim için çok önemli. Biliyorsunuz Diyarbakır surları bugüne kadar hak ettiği değeri ve hak ettiği restorasyonu görmemişti.

Bu anlamı ile direk Cumhurbaşkanının himayesine girmesi bu nedenle çok önemlidir. Çünkü dünya kültürel mirası çerçevesinde çok önemli bir yer. Ben şunu iddia ediyorum, Diyarbakır surları Dünyanın birinci surlarıdır. Her ne kadar Çin deniliyorsa da Çin’in ki bir settir. Surlar kitabelerle örülmüş olan bir kaleli kenttir. Bu anlamıyla Diyarbakır bizim için çok önemli.”

‘SİYASETEN BEKLENTİLERİMİZE YANIT OLMADI

Demirbaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyaseten beklentilerine yanıt olmadığını kaydederek şunları söyledi:


“Umardık ve dilerdik ki çok önemli mesajlar versin ama, beklediğimiz mesajlar gelmedi. Bir anlamıyla daha öncekilerin bir tekrarı haline geldi. Bu da açıkçası bizi üzdü. Çünkü, halkın bir beklentisi vardı. Yeni bir yıla yeni bir bakış açısıyla, belki yeni bir sayfa açabileceğimizi, demokratikleşme, barış, kültürel farklılıkların geliştirilmesi güçlendirilmesi ile ilgili çok önemli şeyler bekliyorduk. Ama açıkçası çok fazla beklentilerimiz gerçekleşmedi. Ama bütünüyle de olumsuzdur diyemeyiz.

Özeklikle surlarla ilgili açıklaması bizi çok sevindirdi.”
Sur İlçesi’nde de birden fazla dilin konuşulduğunu belirten Demirbaş, iki dilli değil, çok dilli belediye çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Demirbaş, “Hatta biz hizmetlerin farklı yerlerde Gürcüce, Çerkezce, Lazca da yapılmasını öneriyoruz. Zaten demokratik özerklik projesi bu anlamıyla Türkiye’nin birlik projesidir. Böyle bakılmalı. Biz bundan sonraki çok dilli çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

‘RESMİ DİL TÜRKÇE İLE SORUNUMUZ YOK’

Merkezi yönetimin yürüttüğü başta eğitim olmak üzere birçok hizmetin yerel yönetimlere devredilmesini isteyen Demirbaş, bu konuda şöyle konuştu:
“Bu bir çok konuda olduğu gibi özellikle eğitimi söylüyorum. Sağlık, ulaşım ve benzeri gibi hizmetlerin de devredilmesini istiyorum. Ama özellikle eğitimin yerellere devredilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu temelde sorunların daha çabuk, daha kolay daha etkili ve verimli bir şekilde çözüleceğini düşündüğüm için söylüyorum. Aynı zamanda ana dil problemi ve ana dilde eğitim problemi de böylece çözülmüş olacaktır. Bence çok dilli eğitim müfredatları ile bu sorun da çözülecektir. İstanbul’daki bir Kürt ile Diyarbakır’daki bir Türk veya bir başka halka mensup olan insan böylece çözüm bulacaktır. Zaten resmi dil Türkçe ile ilgili bir sorunumuz yok. Yani biz de resmi dilin Türkçe olduğunu kabul ediyoruz. Problem yok o anlamı ile.”