Daha önce Fethullah Gülen cemaatine ait bazı okulları kapatan Rusya, Fethullahçılara yönelik bir operasyon daha düzenledi. Rusya karşı istihbarat teşkilatının Fethullahçılara karşı yürüttüğü operasyon, Fethullahçıların CIA ile bağlantılı olduğu yönündeki bulgulara dayanıyor. Yapılan operasyon sonrası, Fethullahçıların bir numarasının Rusya'ya sokulması yasaklandı!

Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Nizhny Novrgorod şehrinde Rus karşı istihbarat teşkilatı FSB, Fethullahçılara yönelik bir operasyon düzenledi. Türkiye, Azerbaycan ve Rusya vatandaşı olan 12 kişi tutuklandı. 40 adet yasak yayına el konuldu. Yasak yayınların büyük çoğunluğunu Said-i Nursi'nin kitapları oluşturuyordu.

Fethullahçıların faaliyetleri Rusya'da yüksek mahkemenin 10 Nisan 2008 tarihli kararıyla yasaklanmıştı.

TATARİSTAN'DA AÇIK TEHDİT

Olay Rus basınında geniş yer aldı. Moskovsky Komsomolets Gazetesi, Fethullahçıların Rusya'daki yasadışı faaliyetlerinden örnekler verirken, Rus istihbaratına göre dünyada 4 milyon Nurcunun yaşadığına ve bunların ciddi bir kısmının Rusya'da olduğuna dikkat çekti. Nurcuların, yasadışı amaçlarına ulaşmak için eğitim kurumlarında köksaldığı ifade edildi. Son yıllarda bu okulların faaliyetlerinin özellikle Tataristan'da açık tehdit halini aldığının altı çizildi.

KORAY'IN AÇIKLAMASI

Gazetedeki haberde İşçi partisi Uluslararası İlişkilr Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray'ın açıklamaları da yer buldu. koray, Fethullah okullarının Türkiye'nin insiyatifinde değil, tamamen ABD'nin ve BOP'un bir parçası olduğunu ifade etti. Türkiye'nin de Fethullahçılardan büyük zarar gördüğünü söyleyen Koray, bu gizli "SüperNATO" yapılmasının Türkiye'yi zayıflatma amacıyla kullanıldığını vurguladı.

Gülen hareketi, Rusya'daki bütün bu gelişmelere sessiz kalmayı tercih etmektedir. Özellikle Rus yetkililerle polemikten kaçınılmakta, tam tersine yaranma politikası izlenmektedir. Hatta hükümet kaynaklarıyla yapılan üst düzey görüşmelerde, Türkiye'de 'ulusalcı' ya da 'Avrasyacı' olarak adlandırılan grupların gerçekte Amerikancı olduğu, kendilerinin esas Rusya dostu olduğu mesajı verilmektedir.

YILDIRIM RUSYA'YA SOKULMADI


Ancak yaranma politikası sonuç vermedi. Cemaat, geçtiğimiz dönemde Rusya'daki en büyük darbesini aldı. Özellikle basından ve cemaatten çok sıkı saklanan olaya göre, Gülen'in Rusya'daki vakfı Diyalog Avrasya'nın başındaki Ali Sami Yıldırım havaalanından geri çevrilerek Rusya'ya sokulmadı ve girişi yasaklandı. Yıldırım, Rusya'daki Fethullahçı örgütlenmenin en tepesindeki isimdi. Cemaatin içinden gelen bilgilere göre, cemaatin birinci adamını bile koruyamaması Rusya'da çalışan kadrolarda ciddi tedirginliğe yol açtı. 'Sıra bize mi gelecek?' endişesi en üst düzey yetkililere kadar yayıldı. Üzerine bir de İslam dünyasına karşı kullandıkları iddiası eklenince, cemaati zor günler bekliyor.

FETHULLAHÇILAR CIA'E BAĞLI


Son dönemde bu konuya yer veren önemli kuruluşlardan biri de Rusya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Yakın Doğu Enstitüsü. Dünyadaki çeşitli istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen esntitünün uzmanı Y.B. Sheglovin, kurumun sitesine yazdığı kapsamlı incelemede, Gülen'in uzun süreden beri CIA ajanı olduğunu beliriyor. Yazının sonunda özetle maddeler halinde şu noktalara vurgu yapılıyor;

1 - Fethullahçılar, CIA'in cihat hareketine dünya çapında sızma operasyonunda kullandığı paravandır. Bu maaliyetlerin temel merkezlerinden biri Afganistan'dır. Ardından Afrika ve Orta Asya gelmektedir.
2- Fethullahçılar Amerikalılar tarafından özellikle istihbarat edinmek için kullanılmışlardır. Bu yasadışı örgütlenme esas olarak MİT'e değil CIA'e bağlıdır.
3- Fethullahçılar, ABD tarafından sadece cihat yandaşlarına değil ayrıca Türkiye'deki siyasi süreçlerde ve devlet yapısında da kullanılmıştır. Türkiye'de askeri istihbaratın yaptığı gizli çalışmalarda özellikle 2000 sensinden beri tarikatın orduya, polise, yargı organlarına ve siyasi partilere yönelik cidd bir sızma operasyonu tespit edilmiştir. Burada ilginç olan İslam etkisinin değil, Amerikan etkisinin söz konusu olmasıdır. Amerikan istihbaratı, ılımlı İslam üzerindeb siyasi güç toplama perspektifiyle hareket etmektedir.
4- Amerika'nın istihbarat operasyonu 'Nurcular, Fuller'in yeşil kart açıklaması ve Gülen'in İran'a karşı ve Mavi Marmara konusundaki tavrıyla tamamen açığa çıkmıştır. Cemaatin ABD açısından miadı dolmaktadır.

TATAR ANNE: OĞLUM BAŞTA İYİ GİBİYDİ AMA...

Oğlunu Fethullah Gülen'in okullarından birine gönderen bir annenin Moskovsky Komsomolets Gazetesi'ne açıklaması;

"Oğluma iyi bir eğitim vermek için onu Tatar-Türk liselerinden birine yazdırdı. Diğer iyi okullar keseme göre değildi. Her şey başta iyi gibiydi, oğlum doğa gezmelerine, camiye gitmeye, sonra da okulda yatılı kalmaya başladı. Artık, 'Diz üstü etekle neden geziyorsun?, 'Başın niye açık?' diye bana kızıyordu. Tataristan'da bu Türk öğretmenler sınır dışı edilmeye başlayınca, yerel kanallar gözü yaşlı röportajlar yayımladır, 'Nasıl böyle uzmanları Rusya'dan kovarlar!' diye