Bir belgede, Marmara Bölgesi'nde AK Parti, MHP, Demokratik Sol Parti ve Anavatan Partisi'nden çok sayıda siyasînin gözaltına alınması öngörülüyor. Yakalanacak isimler arasında CHP'li yok. 184 AK Partili ise doğrudan tutuklanıyor.


Fatih ve Beyazıt gibi tarihî camilerin bombalanmasını öngören 'Balyoz' kod adlı darbe planını yapanlar, televizyonlarda yayınlanan bazı dizileri de yakın takibe almış. Donanma'da yapılan aramada ele geçirilen bir belgeye göre, Ekmek Teknesi dizisinde 'Nusret Baba'nın kıldığı namaz bile cuntacıları rahatsız etmiş.


Soruşturma savcısının nezaretinde askerî personel tarafından yapılan aramalarda, vantuzla çekilen karoların altına gizlenmiş 9 büyük poşet belge ve dijital veri ele geçirilmişti. Söz konusu belge ve CD'ler bizzat askerî personel tarafından kayda geçirildi.

İstihbarat Şube Müdürlüğü'ndeki arama hem savcılık tarafından hem de askerler tarafından saniye saniye kayıt altına alındı. Sanıkların kabul etmediği darbe CD'lerinin bir kopyası Donanma'da yapılan aramada da ele geçirildi. Zaman gazetesi o belgelerde yer alan bazı ayrıntıları manşetine çekti.

GÖZALTINA ALINACAKLAR LİSTESİ

Yeni delil niteliğindeki belgeler, Balyoz planının ayrıntılarını deşifre etti. Balyozcuların siyasî partilerle ilgili planları da belgelere yansıdı. 'Gözaltına alınacak siyasi parti temsilcileri' başlıklı belgede, yüzlerce siyasinin ismi ve unvanı yer alıyor. Altında Jandarma Kurmay Binbaşı Hanifi Yıldırım ve Jandarma Kurmay Yarbay Mustafa Önsel'in imzası bulunan belgede Balıkesir, Bilecik, Bursa, Yalova, Edirne, Düzce, Sakarya, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ'da gözaltına alınacak siyasiler tek tek tespit edilmiş.

1256 SİYASİYE GÖZALTI

Listede toplam bin 256 siyasinin ismi yer alıyor. Planda mensuplarının gözaltına alınacağı partiler şu şekilde sıralanıyor: "AK Parti, Milliyetçi Hareket PartisiDemokratik Sol Parti, Anavatan Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Bağımsız Türkiye PartisiBüyük Birlik Partisi, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Halkın Demokrasi Partisi, Demokrat PartiHaberleri">Liberal Demokrat PartiSaadet Partisi, Toplumcu Demokratik Parti, Yeni Türkiye Partisi, Yurt Partisi, Özgürlükçü ve Demokrasi Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist PartisiMillet Partisi."

Gözaltına alınacaklar listesinde hiç CHP'linin olmaması dikkat çekiyor. Bir ayrıntı da AK Parti ile ilgili. Plana göre diğer partililer sadece gözaltına alınırken, AK Partili siyasilerin doğrudan cezaevine gönderilmesi öngörülüyor.

BU LİSTEYİ ANCAK ÖZÜRLÜLER HAZIRLAR

Gözaltına alınacaklar listesinde görünen dönemin MHP Sakarya İl Başkanı Hamdi Kılıçaslan, böyle bir listenin ancak özürlü insanlar tarafından yapılabileceğini söylüyor. Zaman'dan Hüseyin Keleş'e açıklama yapan Kılıçaslan, listede bulunan yönetim kurulundaki arkadaşlarının ise çok saygın kişiler olduğunu anlatıyor. MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu ise kendi teşkilatına yapılması düşünülen darbe gözaltı planı hakkında "En kötü demokrasi en iyi ihtilalden iyidir. Gözaltı listesindeki arkadaşlarımız planlarla örtüşecek arkadaşlarımız değildir." şeklinde konuşuyor. 

KAMU ARAÇLARINA EL KONULACAK

-'Balyoz' darbe planı hazırlayıcıları, darbe yaparken hiçbir aksaklığın yaşanmaması için her türlü ayrıntıyı düşünmüş. Plana göre, darbe sonrasında bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki araçlara el konulacak.

Soruşturma kapsamında ele geçirilen 'ŞUBAT 2003 tarihli "1'İNCİ ORDU KOMUTANLIĞI PLAN SEMİNERİ - 2003 İCRA ESASLARI" konulu belgenin altında Süha Tanyeri'nin ismi bulunuyor. 1 No'lu CD içerisinde yer alan, "EK-C KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAKİ ARAÇ, TEÇHİZAT İŞ MAKİNESİ DURUMU 29.01.03.doc" isimli belgede Bursa Yalova ve Balıkesir'de kamu kuruluşlarına ait 1690 araca (kamyon, vinç, dozer) el konulmasının planlandığı vurgulanıyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen 11 No'lu CD içerisinde yer alan; "EK-C KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDAKİ ARAÇ, TEÇHİZAT İŞ MAKİNA" isimli ve imza kısmında "Hrk.Asyş. ve Eğt.Ş.Md. J.Kur.Kd.Bnb. Murat ÖZÇELİK" ismi yer alan belge 1 No'lu CD'deki aynı bilgileri içeriyor. Yalnızca yeni belgede imza kısmında diğerinden farklı olarak isim bulunduğuna dikkat çekiliyor.

MUHALİF VALİLER KIZAĞA ÇEKİLECEK

'Balyoz' kod adlı darbe planında tıpkı 12 Eylül askeri darbesinde olduğu gibi 'sakıncalı' görülen kamu personelinin görevden alınması kararlaştırılmış. Bu amaçla il il personel sınıflandırması yapılmış. Plana göre, dönemin Bursa valisi görevden alınıyor. Balıkesir Valisi A.U.'nun ise İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanması uygun bulunmuş!

'PLANIN UYGULANMASI DURUMUNDA GÖREVDEN ALINACAKLAR' isimli belgenin altında "Hrk.Asyş. ve Eğt.Ş.Md. J.Kur.Kd.Bnb. Murat Özçelik ismi yer alıyor. Belge birbirini tamamlayan bilgiler içeriyor. 1 No'lu CD'de yer alan bilgilerde Bursa'da görevde kalması sakıncalı olan personel ile ilgili belge boş olarak yer alırken, 11 No'lu CD'de Bursa valisi ve üç kaymakamın ismi ile bunların yerine atanacak personele ait bilgiler bulunuyor. 1 No'lu CD'de Yalova'da bir kaymakam ile 2 üst düzey kamu görevlisinin görevden alınması istenirken, 11 No'lu CD'de kaymakam sayısı 3'e çıkarılmış. Yine 1 No'lu CD'de Balıkesir'de sakıncalı personel olarak kimsenin ismi kayıt altına alınmazken, 11 No'lu CD'de il valisi ve 10 kaymakamın isimleri ile bunların yerine atanacak personele ait bilgilerin yer alması dikkatlerden kaçmıyor. Ancak 11 No'lu CD'de Çanakkale'den 5 kaymakam, Bilecik'ten ise 2 kaymakam 'sakıncalı' personel statüsüne sokulmuş.



internethaber.