HAKKINDA yakalama kararı çıkarılan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hakimi Mustafa Başer, Bakırköy Adliyesi'ne gelerek teslim oldu. Aralarında Hidayet Karaca ve bazı polislerin bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren eski 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

Hakim Başer sabah saatlerinde yanında eşi, çocuğu ve avukatıyla birlikte Bakırköy Adalet Sarayı'na geldi. Adliye girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hakim Başer, daha sonra ailesiyle birlikte adliyeye girdi.

Aralarında Hidayet Karaca ve bazı polislerin bulunduğu 75 kişi hakkında tahliye kararı veren eski 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, ailesi ve avukatlarıyla birlikte sabahın erken saatlerinde Bakırköy Adliyesi'ne gelerek teslim oldu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Mustafa Başer, kendisini görüntüleyen gazetecilerin 1 Mayıs Bayramı'nı kutlayarak açıklamalarda bulundu. Mustafa Başer, "Aslında dün gelecektim.

Böyle birşey olacağını bilmiyordum. Düğün için memleketime gitmiştim. Hakkımda çıkarılan yakalama emrini basından öğrendim. Arabaya bindim, geldim. 'suçunuz nedir?' diye soracak olursanız, suçum nedir ben de bilmiyorum" dedi.

"YARGIÇ OLARAK YAPMAM GEREKEN KARARI VERDİM"
Atılı suçun ne olduğunu bilmediğini ancak ne yaptığını bildiğini söyleyen Başer, "CMK'nın 27/ 2 ve 4 maddesi gereğince, CMK 28 maddesi gereğince, beni mercii olarak görevlendirdikten sonra yargıç olarak yapmam gereken kararı verdim. Bu noktada bu işi karar vermeden bırakamazdım. Ya tutukluluk halinin devamı ya da tahliye kararı verecektim, başka seçeneğim yoktu" dedi.

"9. AĞIR CEZA BU İŞİ ÇÖZDÜ VE BANA 'SEN KARAR VERECEKSİN' DEDİ"
Tutuklu kişilerin dosyasını incelediğini anlatan hakim Başer, vicdanen bu kişilerin tutuklanmalarını gerektiren birşeyin olmadığını belirterek tahliye kararı almak durumunda kaldığını söyledi. 6545 sayılı yasada bizim yetkimiz yani Asliye Ceza Mahkemelerinin yetkisi yok deniyor.

Halbuki 6545 sayılı yasanın 48. maddesi, 5237 sayılı yasanın 10. maddesinin ilk cümlesinde, 'Diğer görevlileri saklı tutarak' yazmış Sulh Ceza Mahkemeleri'ni görevlendirirken. Buradaki usulde reddi hakim müesesesi dışında başka birşey yok" diye konuştu.

Aynı şüphelilerie ilgili Şubat ayında yine kendisine reddi hakim talebi geldiğini ifade eden Başer, "Bu gelen kararı nöbetçi mahkeme bana tevzi etti. Öncelikle ben bu kararı bana gönderen Asliye Cezaya gönderdim. Dedim ki, 'bu konuda sen karar ver' o bana tekrar gönderdi ve bu konuda uyuşmazlık çıktı. Sonra 9. Ağır Ceza bu işi çözdü ve bana 'sen karar vereceksin' dedi. Ben de Şubat ayında o zaman ki reddi hakim talebini soyut bulduğum için , hangi hakim neden reddedildiği belirtilmedi için reddettim" dedi.

"BEN TUTUK HALİNİN DEVAMI DESEM O ZAMAN DA SORUN OLMAYACAKTI"
Başer, "Eğer bugünkü verdiğim karar usul ve yasaya aykırı ise o gün reddetmem de usul ve yasaya aykırıdır. Ben tutuk halinin devamı desem o zaman da sorun olmayacaktı

. Bir yargıç önüne gelen sorunu usul kanunu gereğince çözmek zorunda. Burada tutuklu sanıkların tutuklanmalarını gerektirir herhangi bir neden göremedim. Ben bu şekilde karar verdikten sonra benimle ilgili karar alan HSYK sayın 1. Daire Başkanı, HSYK 2. Daire Başkanı benimle ilgili davaya bakmadan önce açıklamalar yapıyor. Bunu basından okudum ve şaşırdım" dedi.

“MUSTAFA BAŞER YAKALANMASI İÇİN GELMEMİŞTİR"
Başer, "Bugün itibariyle Hakim Mustafa Başer yakalanması için gelmemiştir. Buraya Türk milleti adına karar veren Türk yargıçlarının yakalanmasıyla ben geldim. Türk yargıçlarına yakalama çıkartılmıştır. Buradan toplumun her kesimine söylüyorum. Eğer yargıç bağımsız karar veremeyecekse davalarını açabilecekleri bir mahkeme kalmaz. Çünkü yargı bağımsızlığı kişisel bir bağımsızlık değildir" şeklinde konuştu.

Hakim Mustafa Başer, basın açıklamasının ardından kendisini kapıda bekleyen polislerle birlikte adliye binasına girdi. Başer, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. 

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve “silahlı örgüt üyesi olmak" suçlarından tutuklanmasına karar vermişti.

VE TUTUKLANDI
 Eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.