MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, 'Her şey dahil' sistemi tartışması yeniden alevlendi. Esnaf ve ticaret odalarının başkanları, hem esnafı hem de otelcileri gittikçe zora soktuğu, batağa sürüklediğini savundukları sisteme ya standart getirilmesini ya da kaldırılmasını istedi.

Muğla Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, 'Her şey dahil' sistemi ile gelen turistin otelden dışarı çıkmadığını, bu yüzden de müşteri bekleyen üyelerinin iflas noktasına geldiğini iddia etti. Sistemin tamamen kaldırılmasını ya da yüksek taban fiyat uygulanması gerektiğini savunan Şükrü Ayyıldız şunları söyledi:

"İçmeler Beldesi’nde açtığımız 4 yıldızlı Esnaf Sanatkarlar Odası’na bağlı otelimize gelen acenteler konaklama olarak 10 ile 15 euro fiyat veriyor. Neredeyse bedava fiyat veren acenteleri otelimizden gönderiyoruz. Bu turiste sabah kahvaltısı 5 euro. Elektrik, su ve vergiler 15 euro. Otelin diğer ihtiyaç giderleri 10 euro. Yani bize teklif edilen fiyatı kabul etsek, turist bedavaya konaklamış yemiş, içmiş ülkesine gitmiş oluyor. Her şey dahil sisteminde de bedava diyebileceğimiz böylesine ucuz konaklama imkanı verilirse her yıl olduğu gibi bu yıl da işletmeler birçok kez el değiştirir. Her şey dahil sistemi kaldırılmayacaksa, ülkemizin menfaati için en az 50 euro konaklama parası istenmelidir. 'Her şey dahil sistemi olmaz ise Marmaris batar' deniliyor. Turisti bedava konaklat yedir, içir güler yüzle ülkesine gönder sonra iflas bayrağını çek. Kazanmadıktan sonra Marmaris batsın. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir işletmecilik anlayışı olmaz."

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ise (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ her şey dahil sisteminin, tatilcinin talebi doğrultusunda tüm dünyada vazgeçilmez hale geldiğini, bu sebeple kaldırılmasının çözüm olmayacağını ifade etti. Mevcut yapısı uygun olmayan veya sağlık, hijyen yönünden eksiklikleri bulunan tesislerde sisteminin uygulanmasını engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmasının, sorunun çözümünde daha faydalı olacağını kaydeden Özbozdağ, şunları söyledi:

"Kızılan sistem, dünyada artık moda oldu. Tur operatörleri uçaklarını doldurmak için bu destinasyonla satış yapıyor. Sevsek de sevmesek de tüketicinin isteği olan her şey dahil sistemini kabul etmek zorundayız. Turizm sezonlarında sürekli bu destinasyon aleyhinde açıklamalara yer verilmekte. Ülkemizin turizm lokomotifi şehirler bu destinasyonu istemezse turist gelmez. Avrupa’da ve ülkemizde yapılan istatistik araştırmalarda her şey dahil sistemini 100 kişiden 90’ı kabul ediyor. Her şey dahil sistemi ihracattır. Bir yıl önceden yerli yabancı turistler ön ödemeli rezervasyon yaptırıyor. Bu yapılan ön ödemeli rezervasyonlar ciddi döviz girdisi sağlıyor. Marmaris’e turizm sezonunda 1.5 milyona yakın yerli yabancı turist giriş çıkışı oluyor. Bu turistlerin yüzde 90’ı her şey dahil sistemini istiyor. Kaldı ki önümüzdeki yıl dünyanın en büyük tur operatörleri her şey dahil sistemine geçmeyen otellere müşteri göndermeyeceğini sebebinin tüketici isteği olduğunu bildirmişti. Bizler her şey dahil sistemine karşı çıkmak yerine yasalarımızda değişiklik yapılarak önlem alınmalıdır. Nasıl bir otel yıldız almak için belli kriterlere uyuyorsa her şey dahil sistemine geçecek olan konaklama tesisleri de kurulacak heyet ile ciddi denetimlerden geçtikten sonra izin verilmelidir."

Ticaret Odaları 6. Şurası’nda her şey dahil sistemine ilişkin bir raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, bizzat sunduğunu belirten Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal da "Acil olarak bu konuda bir yasa taslağı hazırlanmalıdır" dedi.

Tur operatörlerinin, fiyat baskısı sebebiyle üyelerinin zor duruma düştüğünü kaydeden Mehmet Baysal, "Şu an Marmaris’te 3 tane büyük acentenin oyuncağı haline geldik. Acenteler 'Her şey dahil sistemini uygulamazsanız müşteri getirmem' diyor. Bu yıl yenilenen bildiğimiz 4 otel yarım pansiyon verdiği için şu an boş ve iflas eşiğine geldi. Her şey dahil sistemine geçen oteller de neredeyse bedavaya turist konaklatmak zorunda kalıyor. Para kazanamayan otelci yıl sonunda ya devir ediyor ya da iflas bayrağını çekiyor."

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği’(GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz de önümüzdeki yıldan itibaren. büyük acentelerin her şey dahil sistemini uygulamayan konaklama tesislerine müşteri getirmeyeceklerini söyledi.