HES mücadelesinin hem hukuksal ve hem de demokratik tepkilerle devam ettiği Doğu Karadeniz Bölgesinde HES tepkisi bitmiyor.

İlk kez bir HES projesi ile karşı karşıya kalan Hopalılar, oluşturdukları ‘Hopa Derelerini Koruma Platformu’ ile yöre halkını bilgilendirerek HES’lere karşı hukuksal ve demokratik mücadele sürecini başlattı.
Platform, ilk olarak yöre halkı ve köylülerle birlikte, ilçede yapılması planlanan Güneşli HES projesi için düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısını protesto ederek; Bilgilendirme toplantısını yaptırmadı.
Hopa’nın Balıklı Dağı'ndan doğan Şelale Deresi üzerinde Erva enerji firması tarafından yapılması planlanan Güneşli HES projesi için Hopa Öğretmen Evinde ÇED Bilgilendirme toplantısının yapılmak istendi.
Toplantı öncesinde, HES’lere karşı protesto eylemi yapma ve toplantıya katılım sağlamama çağrısında bulunan Hopa Derelerini Koruma Platformunun çağrısı üzerine Belediye parkında toplandı. Burada toplanan kalabalık alkışlar ve HES karşıtı sloganlar atarak İnönü Caddesi üzerinden toplantının yapılacağı Hopa Öğretmen evine kadar yürüyüş yaptı.

Uzun süre Öğretmen Evinin önünde horon çekip türküler söyleyerek bekleyen halk, sık sık “Hopa suyuna sahip çıkıyor”, “Dereler özgürdür, özgür akacak” diye slogan attı. Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürken ile Yürütme Kurulu üyelerinin de destek verdiği eyleme Artvin, Fındıklı, Arhavi, Ardeşen ve Pazar’dan da Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri de katıldı.

Hopa Öğretmen Evi önünde yeniden toplanan gruba karşı Platform adına konuşan Kamil Ustabaş, HES’çilere seslenerek “Hopa’dan ve Hopa’nın içme suyundan elinizi çekin. Bugün Hopa’nın duyarlı insanlarının bir kısmı olarak buradayız. Tekrar gelirseniz karşınızda bu kalabalığın daha fazlasını bulursunuz” dedi.


Hopa Öğretmen evindeki toplantıya İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz, Erva Enerji temsilcisi Hakan Öz, Çevre Yönetimi ve ÇED Şube müdürü Yaşar Işık, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcisi Abidin Keçeci, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünden Olgun Sarı ile Seçil Sağol Karakoyun ve Nakza Mühendislikten Metin Baştürk katıldı.

Toplantıya, söz konusu HES’in yapılacağı Güneşli köylüleri katılmayınca, Hopa Derelerini Koruma Platformu temsilcileriyle birlikte salona giden Güneşli Köyü muhtarı Hüseyin Aydın, “Hopa halkının ne düşündüğünü anlamışsınızdır. Bizim satılık suyumuz yok. Toplantıya da katılmayacağız” diyerek bunun tutanaklara geçirilmesini istedi. Heyet, bu tepki üzerine toplantının yapılamadığına dair bir tutanak tutarak halka okundu.

Halkın ısrarla şirket yetkililerinin Öğretmen Evinden çıkmamasını beklemesi üzerine bir konuşma yapan Hopa Derelerini Koruma Platformu sözcüsü Cemil Aksu, “Amacımıza ulaştık. Ama bu iş burada bitmeyecek. İnatla, kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadeleyi yaşamın her alanına taşıyacağız” dedi.

Bu konuşmanın ardından meydanda toplananlar alkış ve sloganlarla eylemlerini tamamladı.