Koç Grubu’na bağlı Otokar’ın önderliğinde geliştirilen Altay Tankı’nın ilk prototipi de İDEF’de sergilenmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, savunma sanayinin savaşa hazırlık için değil, savaşları önlemek için gerekli olduğunu belirterek, “Kimin savaşa hazır, herhangi bir belayı, tehdidi defedecek, caydıracak hazırlığı yoksa başka birinin yanlış yapmasını da bir nevi azmettirmiş olur” dedi. Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 10’ncusu düzenlenen İDEF 11 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in katılımıyla açıldı. Fuara 49 ülkeden 633 yerli ve yabancı firma temsilcisiyle, 70 ülkeden 84 yabancı delegasyonun 430 üyesinin katılırken, Vecdi Gönül, İDEF’in dünyadaki en büyük ilk 5 savunma fuarı arasında yer aldığını belirtti.

Önce doğru politikalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurtiçinde huzurun, güvenliğin, dünyada istikrarın, huzurun sağlanması ve tehditlerin yok edilmesinin birinci ihtiyaç ve birinci şart olduğunu söyledi. Ülke içerisinde güvenlik olmadan demokrasi, barış ve huzur içinde bir hayatın mümkün olmadığını kaydeden Gül, ”Bunu sağlayabilmek için de şüphesiz ki önce doğru politikalar, doğru siyaset ve daha sonra yeterli araç ve gereç ihtiyacı vardır” diye konuştu.

Türkiye büyük hamleler yaptı

Türkiye’nin savunma sanayisine son yıllarda özellikle çok büyük önem verdiğine dikkat çeken Gül, şunları dile getirdi: “Çok büyük hamleler yapılmıştır. Özellikle savunma sanayisindeki üretimin tasarlanması, yerli imkanların kullanılması açısından da çok büyük gelişmeler olmuştur. Bu imkanları dost ülkelerle paylaşmaktan daima mutluluk duyuyoruz. Türkiye, üretim bir yana, dizayn yapan, çalışan, en yüksek seviyede planlama, araştırma yapan, her kuruluşta binin üzerinde mühendis istihdam eden büyük savunma sanayi kuruluşlarına ulaşmıştır.”

Altay’ın ilk prototipi

Otokar, ana yüklenicisi olduğu Altay Projesi kapsamında ilk Türk Ana Muharebe Tankı’nın gerçek boyutlardaki modelini sergiledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’ın yaptığı açılışla tankın üzerindeki örtü kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve Koç Holding Savunma Sanayii Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen, Altay tankının önünde omuz omuza poz verdi.

Fahrettin Altay’dan geliyor

Tank, Anadolu’yu düşman işgalinden kurtaran savaşın en önemli isimlerinden, soyadını Atatürk’ün verdiği Fahrettin Altay’ın ismini taşıyor. Tankın en önemli ateş gücünü 120 milimetre çapında topu ve bu atışı yöneten Aselsan üretimi elektronik atış kontrol sistemi oluşturuyor. Yüksek ateş gücü ile çağının en yüksek tahrip gücünü yakalayan tankın, ilk atışta hedefi vurması için Leopard 2A4 tanklarının modernizasyonunda da kullanılan yeni nesil atış kontrol sistemi özel olarak geliştiriliyor. Altay, savaş alanın zorlu koşullarında ve düşman ateşi altında 1500 beygir motor gücü ile hareket edecek. Olası saldırılarda tankı yüksek manevra kabiliyeti ve yetenekleri saklanan modüler kompozit zırh koruyacak.

Gül’e ‘Glock’lu koruma

ULUSLARARASI Savunma Fuarı IDEF’in açılışına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, korumalarının, “Sayın Cumhurbaşkanım işte satın aldığımız silahlar” sözü üzerine Avusturya yapımı Glock 19 marka tabancaların yer aldığı standa uğradı. Gül, 360 tane ısmarlanan silahla ilgili korumalarına, “Güzel olmasa herhalde almazdınız” dedi. Mart’ta Cumhurbaşkanlığı korumaları için 300 tabanca alımına karar verildi. Bu sayı daha sonra 360’a yükseldi.

Av tüfeği ile poz verdi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve beraberindekiler fuar alanını gezdi ve standlardaki yetkililerden bilgiler aldı. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca silahlara da ilgi gösterdi. Gül, eline aldığı bir av tüfeği ile nişan aldı ve gazetecilere hatıra fotoğrafı verdi. Gül, ayrıca radar cihazını, dürbünle izledi.