MHP'nin avukatı Kocabey İsrail'den alınan dinleme araçlarından ikisinin kayıp olduğunu ve MHP'de ortam dinlemesinin bu araçlarla yapıldığını iddia etti. Kocabey araçların kime ait olduğunu bildiklerini de açıkladı

DİNLEME ARAÇLARI İSRAİL'DEN ALINDI

MHP'nin savcılığa suç duyurusunda bulunduğu siyah chyrsler marka araçla ilgili ilginç bir iddia daha gündeme geldi. MHP'nin avukatı Hamdi Kocabey, MHP'nin önünde tespit edilen siyah aracın İsrail'den alınan ve ortam dinlemede kullanılan donanımlı araçlardan olduğunu öne sürdü. MHP'ye böcek yerleştirilmediğini, ortam dinlemesi yapıldığını savunan Kocabey, araçlarla ve dinlemeyle ilgili öne sürülen çelişkilere yönelik Vatan'ın sorularını yanıtladı:

Bazı basın kuruluşları önce siyah, sonra metalik sarı bir arabadan söz ettiğinizi belirterek bunun çelişkili olduğunu öne sürdüler...

Onların yalanı. Biz en başından beri öyle bir şey söylemedik. Biliyorsunuz önce bir arabadan söz etmiştik, siyah olan. 17 Mayıs'ta bir basın açıklaması yaptık ama sarı Ford Connect'ten söz etmedik. Aslında o aracı da biliyorduk. Sayın Bahçeli'nin siyah araçla ilgili açıklamasının hemen ertesinde malum gazeteler Yeni Şafak, Sabah gibi 'Bahçeli yanıltıldı, araba Almanya'da bir galeriden alındı. Bu kamera şakası' gibi olayı siyasi bir yöne çevirmeye çalıştılar. 18 Mayıs günü tekrar bir hazırlık yaparak bir basın açıklaması yaptık ve iki araçla ilgili yani hem sarı hem de siyahla ilgili iki CD hazırlattık ve basına dağıttık.

Sarı bir minibüs var ama sonuç olarak ortada?

Biliyorsunuz MHP'nin karşısındaki alan 500 araç alabilen bir park yeridir. Biz sarı minibüsün Emniyet aracı olduğunu düşündük. O nedenle öncelikle bunu gündeme getirmedik. Diğer araçla ilgili ise bizim görüntülerle birlikte ilk kaseti çıkanların bulunduğu evin etrafında dolaştığı yönünde bize esnaftan, şoförlerden ihbar geldi. Ama biz profesyonel bir iş olduğunu anlamıştık, ortadaydı.

Ama kasetler yayınlandıktan sonra bu ihbarı aldınız değil mi?

Evet. Bu partiye gönül veren insanlar var. Onlar bu aracın o evin önünde görüldüğünü bildirdiler. Tam olarak semti bilmiyorum ama çevreden bu aracın şüpheli bir biçimde o bölgede pekçok kez gezdiği görülmüş. MHP'nin geriye dönük 6 aylık çok iyi bir görüntü sistemi var. Aslında vakit bulamadık. İzlesek o aracın o bölgede pek çok defa bulunduğunu da görebiliriz. 13 Mayıs'ta o siyah aracın partinin önünde olduğunu tespit ettik. Sayın Bahçeli'nin Siyaset Meydanı'na çıkacağı gün de ilginç bir olay yaşandı. 15 Mayıs'ta 13.30 civarında Genel Başkan partiye giriyor. Ama o girmeden hemen önce, 13.20 sularında bu siyah araba o noktaya yerleşiyor. Ardından sarı connect geçiyor. Sonra genel başkan partiye giriyor. Sonra ben bizzat kayıtları inceledim. O siyah araç sabah saat 5.29'da geliyor. Karşıdaki direğin hemen yanına park ediyor. Hepsi kamera görüntülerinde var.

Sarı araba burada devreye giriyor galiba...

Sarı aracın Emniyet'e ait olduğunu da zaten o malum kuruluşlar hemen gündeme getirdi. Nereden biliyorsun? Bakın siz bunu bilmiyordunuz, 'Bu sarı araç nedir' diye bana soruyorsunuz. Ama onlar biliyor ve 'Emniyet'in oto hırsızlık şubesine ait, karıştırdılar' diye biz daha gündeme getirmeden haber yapıyorlar. Demek ki polisle ortak çalışıyorlar. Mesela fotoğrafı gösteriyoruz hemen 'Almanya'da galeride' diye haber yapılıyor. Demek ki polis o aracı buluyor, 'İşte o araba, bu değil. Gösterilen Almanya'da bir galeride' diye haber servis ediyor. Nereden biliyorsun yoksa?

Bu araçların plakaları nedir?


Sarı aracın plakası 06 LNP 34, siyah aracın 34 TS 6558.

Sarı minibüs neden daha önce gündeme gelmedi?

Biz biliyorduk ama kamuoyuna söylemedik. 'Savcılığa verelim, kime aitmiş sorsunlar' dedik. Burada şüphemiz şuydu: 15 Mayıs günü genel başkandan 5 dakika önce bu siyah araç ve sarı connenct aynı yönden, 1.5 dakika arayla geçiyordu. "Bu geçişi nasıl açıklayacaklar" diye sorduk, şüphelerimizi savcıya ilettik.

Peki, "Orada görevli polislerdi, partiye uğradılar" meselesi nasıl ortaya çıktı?

Yine o belirli gazeteler 'Emniyet hırsızlık masasına ait. Yok tesadüfen orada, daha önce 4 kere geldik, yok hırsızlık var diye geldik, yok yemek yemeye merkeze gittiler' diye yazdılar. Bunların hiçbirini biz söylemedik. Kendileri söylüyorlar. Bunun üzerine zaten önce siyah aracın geçişini arkasından sarı connectin geçiş kayıtlarını verdik. Bu polisler MHP'nin içinde ne arıyor dedik. Ama dikkat edin biz söylemiyoruz, kendileri söylüyorlar.

CHP'li Ersin araçlar için soru önergesi vermişti

MHP'liler parti genel merkezi önündeki aracın görüntüsünü önceki gün basına da dağıtmıştı. İsrail'den alınan ve yasadışı dinleme yapılan araçlarla ilgili iddia ilk olarak CHP'li Ahmet Ersin tarafından gündeme getirilmişti. Ersin, MHP'nin iddiasının doğru olabileceğini söyleyerek "Bunların kimler tarafından ithal edildiğini en az 4-5 yıldan beri soruşturuyorum. Her seferinde gizli olduğu için bilgi verilemeyeceği bana söylendi" dedi.

İSRAİL'DEN ALINAN KAYIP ARAÇLARLA DİNLEME YAPILDI

Kasetleri yayınlayan siteleri kimlerin kurduğuna, arkasında kimlerin olduğuna ulaşmak bu kadar zor mu?

Bakın kaç gündür alenen çıkıp suçlamalarda bulunuyorum. Basına söylüyorum. Biz o arabaların kime ait olduğunu da biliyoruz. Ama Genel Başkanımız 'Kamu görevlileri, görevlerini yapsınlar. Bunu ortaya çıkarsınlar' dedi. Savcılığa verdik, araştırıyorlar. Savcılıkta doğru bilgileri ortaya çıkarmazsa biz gerekli açıklamayı yaparız.

Geçen yıl partide bir böcek araması olmuştu?

MHP'ye böcek yerleştirilmemiş. Ortam dinlemesi yapılmış. Bu siyah aracın İsrail'den gelip yok olan 2 dinleme aracından biri olduğunu düşünüyoruz.

İsrail'den alınan hangi araçlar? Polis mi dinleme için 12 araç aldı?

Kamuoyuna yansımıştı. Türkiye'de hangi kurum aldı, Genelkurmay mı polis mi aldı bilmiyorum. Ama 12 adet araç alınıyor, 10 tanesi envanterde gözüküyor. 2 tanesi ortada yok. Onlardan biri olduğunu, İsrail yapımı bu 2 araçtan birinin MHP'de gelip ortam dinlemesi yaptığını düşünüyoruz. O hadise yani 8 kaset hadidesi de bunlarla yapılmıştır kanaatindeyiz: Ama dediğim gibi savcılığa bilgileri verdik. Hemen sonuçlandırılmasını istiyoruz.

Envanterden kastınız nedir?

Bir kamu kurumu adına mesela ithalat yapılmışsa o kamu kurumunun zimmetine bunlar kayıt ediliyor. Burada da iddialara göre 12 bu özellikte araç Türkiye'ye giriyor. O kurumun kayıtlarında bulunması gerekiyor ama 2 tanesi yok. Biz kamuoyuna yansıyan bu bilgiler ışığında bir ihtimal olarak bunun değerlendirilmesini istiyoruz. 'Kesin budur' demek elbette büyük hata olur. Ama bu da soruşturulmalı.