İstanbul polisinin 43 yaşındaki 4 kişi kapasiteli helikopteri, biri çocuk, biri sivil 5 kişiyle havalandı. İki saat şehir üzerinde dolaşan helikopter İstanbul Boğazı’na düştü. Kazada 4 kişi hayatını kaybederken helikopteri kullanan İstanbul Emniyeti’nin havacılıktan sorumlu müdürü yaralı kurtuldu.

İSTANBUL Emniyeti’ne bağlı Fransız Alouette SA 318C tipi helikopter, dün saat 14.30’da Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali’nden havalandı. Dört kişilik helikopterde Havacılık Şube’den sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Özdemir, MOBESE’den sorumlu Bilgi İşlem Müdürü Ragıp Ali Bilgen, 9 yaşındaki oğlu Abdullah Tarık Bilgen ile Pilot Komiser Murat Güçlü ve Kemal Özdemir’in THY’de çalışan arkadaşı Mehmet Oray bulunuyordu. Emniyetin en eski helikopterlerinden Fransız Alouette SA 318C tipi helikopterin, yeni takılan kamera sisteminin MOBESE sistemine uygun çalışıp çalışmadığı denenecekti. Helikopterin pilotu Kemal Özdemir de her yıl doldurulması gereken uçuş saatini doldurmak için havalanmıştı. 9 yaşındaki Abdullah Tarık ise İstanbul’u havadan görme hayaliyle helikopterdeydi. Mehmet Oray Sarıçay’ın da Kemal Özdemir’e gezinti isteğini ilettiği, Özdemir’in de arkadaşını helikoptere aldığı ileri sürüldü. İstanbul semalarında iki saat gezdikten sonra Boğazın Karadeniz çıkışına doğru giden helikopter ile telsiz irtibatı saat 16.30’da kesildi. Beykoz Anadolu Kavağı Umuryeri Mevkisi’nde düşen helikoptere ilk müdahale kıyıdaki askeri birlik tarafından yapıldı.

Helikopterde 5 kişiydik

Yüzerek su üstüne çıkınca yaralı olarak askerler tarafından kurtarılan İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Özdemir’in, “Helikopterde 5 kişiydik” sözleri üzerine bölgede arama çalışması başlatıldı. Sahil Güvenlik ekiplerinin yanı sıra Deniz Polisi botları ve Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma ekipleri denizden, polis helikopteri de havadan arama yaptı. Çalışmalar sonucunda enkazın 100 metre derinlikte olduğu tespit edildi. Helikopterle birlikte suya gömülen 4 kişinin cesedi akşam saatlerinde çıkarıldı. Mehmet Oray Sarıçay’ın sudan çıkarılırken nabzının attığı belirlenince, kalp masajı yapıldı. Sarıçay hemen hastaneye sevkedildi ancak kurtarılamadı. Bu arada kaza öncesinde helikopterin pilotu Kemal Özdemir’in acil durum çağrısı yapmadığı kaydedildi.

Uçuş emniyeti ihlal mi edildi

Polis helikopterinde hayatını kaybeden sivil 31 yaşındaki Mehmet Oray Sarıçay’ın, 3 Ocak’ta Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nde pilot olmak için eğitim görmeye başladığı öğrenildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Muhtemeldir ki teknik bir arıza olabilir. Çünkü o bölgede çarpabilecek, çarparak düşebileceği herhangi bir şey yok. Hava şartları iyi gözüküyor. Teknik arıza olduğu yönünde kuvvetli şüphelerimiz var” dedi.
Uzmanlar, 1968 model helikoptere kapasitesi üzerinde yolcu alınması ve Abdullah Tarık Bilgin ile Oray Sarıçay’ın görevli olmadan bu helikopterde uçmasıyla, uçuş emniyetinin ihlal edildiğine dikkat çektiler. Vali Mutlu uçuştaki yolcularla ilgili ayrı bir soruşturma açılacağını belirtti.

Oğluyla birlikteydi
   
ALOUETTE SA 318C tipi helikoptere 9 yaşındaki oğlu Abdullah Tarık’la birlikte binen Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen, sulara gömülen enkazdan çıkamadı.

1998’de ikiye bölünmüştü

- 3 Nisan 1998’de, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ait helikopter havada arızalanmış. İnmeye çalışırken şu anda İstanbul Ticaret Üniversitesi olan, o dönemde İstanbul Ticaret Odası olarak kullanılan binanın önündeki fıskiyelerin püskürttüğü basınçlı suya çarptı. Puma tipi helikopter, dengesini kaybedip, iki katlı bir binanın çatısına düşüp ikiye bölündü. Kazada, Özel Harekat Dairesi’nden Ekrem Ocak, Nabi Turan ve Orhan Şahin şehit oldu. Şube müdürü Necdet Çelikbilek, polis memurları Ergün Keskin, Ayhan Özen, helikopterin sivil pilotu Ali Kudret ile yoldan geçen Ayşe Başkol da yaralandı. Kazadan bir süre önce de Puma cinsi helikopterle dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile dönemin başbakan yardımcısı merhum Bülent Ecevit’te farklı zamanlarda düşme tehlikesi atlatmıştı.

- 19 Temmuz 2006’da arızalanarak Antalya’da ana caddeye düşen MD600N tipi 8 kişilik helikopterde bulunan 5 polis şehit olmuştu. Kaza sonucu, Emniyet Amiri Pilot Hakan Kaya, Başkomiser Pilot Kudret Çalık, Emniyet Amiri Muhabere Şube Müdürü Ramazan Can, komiser Adem Vurucu ve polis memuru Osman Karadağ şehit olmuştu.