Yeni İstanbul'da doğal enerji kullanılacak, 55 km'lik metro ağı, 21 km'lik hızlı tren ve 43 metro istasyonu olacak.

Michigan Üniversitesi'nde İstanbul'un kent merkezini Karadeniz kıyısına taşımayı hedefleyen "New İstanbul" (Yeni İstanbul) isimli bir proje geliştirildiği ortaya çıktı.

Michigan Üniversitesi Kent Planlama Yüksek Lisans Programı tarafından hazırlanan “New İstanbul” projesinin başındaki isimler, dünyanın önde gelen fütürist mimarlarından ve üniversitenin Yüksek Lisans Programı ile Proje Tasarım Ekibi’nin başında bulunan Amerikalı ünlü mimarlar Roy Strickland ve Tyson Stevens.

Habertürk'ün haberine göre proje bu iki kişinin önderliğinde 16 kişilik bir tasarım grubu tarafından hazırlanmış. Mimar Stevens’ın kişisel internet sitesindeki portfolyosuna da eklediği proje, eskizlerden, haritalardan ve İstanbul fotoğraflarından oluşan bir sunum niteliğinde. Sunumda dikkat çeken bir önemli unsur da, sık sık Başbakan Erdoğan’ın İstanbul ile ilgili sözlerinin serpiştiriliyor olması.

'TARİHİ MİRAS FELAKETLERE KARŞI KORUNMALI'

Projenin önsözünde sonradan tasfiye edilen İstanbul Konut A.Ş.’ye hazırlandığı ve İstanbul’un bir miras olarak depreme ve diğer felaketlere karşı korunması gerektiğini vurgulayarak alternatif şehir taslaklarının hazırlandığı belirtiliyor.

Habertürk’e konuşan İstanbul Konut’un eski genel müdürü Musa Yetim ise, bunun gibi birçok proje hazırlattıklarını ve birçok üniversite ile çalıştıklarını söyledi. Yetim, “Çalışmalar, daha çok yaşam merkezlerinden uzak yerlerde düşünülmüş ve planlanmıştır.

Buradaki amaç 50-100 sene sonra nüfus ve diğer koşullar göz önünde bulundurularak ideal şehirler nasıl olmalı şeklinde bir hazırlık yapmaktır. Türkiye’nin birçok şehri için bu tür planlar hazırlanmış ve hazırlanmaya devam etmektedir” diye konuştu.

PROJEDE 3 HİLALLİ ATATÜRK PARKI VE GÖLETLER VAR

Projeye göre, sahile paralel olarak tasarlanan üç tane hilal şeklinde Atatürk Parkı meydana getirilecek. Böylece İstanbul’un, Manhattan’ın Central Park’ı, Londra’nın Green Park’ı gibi şehirle özdeşleşen parkı olacak. İçinde yer altı şehri, göl bölgesi, yamaç otelleri gibi ekstrem projeleri barındıran proje, enerjiyi deniz, rüzgâr ve güneşten sağlayarak, sürdürülebilirlik tasarımı da öngörüyor.

Yeraltında inşa edilecek ulaşım sistemleri, ticaret merkezleri, sergi salonları, telekomünikasyon merkezleri, acil durum sağlık üniteleri bulunuyor. Projenin batı bölgesinde tepeler, göl ve göletler de bulunuyor.

'AÇIKLAMAK İÇİN ONAY BEKLİYORUM'

Habertürk'ün haberine göre proje direktörü Roy Strickland, şu an için kesin bir şey söylemek istemediğini belirtmekle birlikte, “Sponsorlardan, projenin açıklanıp açıklanmayacağıyla ilgili konfirmasyon bekliyorum. Ardından daha detaylı konuşabiliriz” açıklamasını yaparken projede ismi geçen mimarlardan Tyson Stevens ise, çalışmayı doğrulayıp, “Ne yazık ki, New İstanbul ile ilgili tek başıma bir röportaj ya da görüş veremiyorum” diye konuştu.

HINCAL ULUÇ: "ÇILGIN PROJEYLE HİÇ İLGİSİ YOK"

Gazeteport Yeni İstanbul projesinin, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul için tasarladığı çılgın proje olduğunu iddia etti, ancak projenin ne olduğunu bilen Hıncal Uluç bu iddiayı Habertürk gazetesinde yalanladı.

Sözü geçen çılgın projeyi bizzat Başbakan Erdoğan’dan dinleyen ve projeyi köşesinde “Telefon elimde dondum kaldım. Bu İstanbul konusunda bugüne dek duyduğum en çılgın proje. Biri bana ‘Bin proje say’ dese, bin gün izin verse aklıma gelmez. Öyle çılgın” sözleriyle anlatan gazeteci-yazar Hıncal Uluç’a bu projenin o proje olup olmadığını sorduk. Habertürk’e cevap veren Uluç, “Uzaktan yakından ilgisi yok. O proje öyle bir şey değil” şeklinde konuştu.