Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını belirterek, şu anda 11 ilin bu hakkı kazandığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını açıkladı.

Seçim mitinglerine Kahramanmaraş’ta devam eden Erdoğan, şu anda 11 ilin bu hakkı kazandığını söyledi.

Şu an 16 büyükşehir belediyesi bulunurken, 2009 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımına göre 10 ilin nüfusu 750 binin zerinde; Trabzon ise 748 binde...

10 İL


Aydın
Denizli
Mardin
Muğla
Tekirdağ
Balıkesir
Maraş
Manisa
Şanlıurfa
Van


Trabzon’un nüfusu 748 bin iken, muhtemelen büyükşehir olmanının kapısından dönecek iller de Afyon ( 697 bin), Malatya (733 bin) ve Niğde (719 bin).

"HAYIRLI OLSUN"

Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş'ta konuşmasında, ''2014'ten itibaren artık burası bir büyükşehir belediyesi olarak seçimlere girecek. Bu arada 2014 yılına kadar nüfusu 750 bini aşan başka illerimiz olursa onlar da yine büyükşehir olma hakkını kazanacak'' dedi ve şu anda 11 ilin bu hakkı kazandığını belirterek, ''Şimdiden hayırlı olsun'' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, tasarının 12 Haziran'dan hemen sonra Meclis gündemine geleceğini ve Kahramanmaraş'ın da büyükşehir olmayı fazlasıyla hak ettiğini söyledi.

Erdoğan, ''Büyükşehirin sınırı ne olacak biliyor musunuz? Kahramanmaraş'ın mülki sınırı... Yani hepsi büyükşehirin kapsamı içinde. Afşin, Elbistan, hepsi.

İstanbul'daki, Kocaeli'ndeki büyükşehir yapısı ne ise Kahramanmaraşta da o olacak. Yani şu anda bizim ulusal planlamamızın içerisinde bu var. Çılgın proje dedik ya bu da ulusal planlama projemiz. Böylece Kahramanmaraş'ın imkanları artacağı gibi bununla da kalmıyoruz, bütün ilçelerimiz de bundan sonra çok daha farklı hale gelecek'' diye konuştu.