12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimleri öncesi provokatif eylemlerle seçmeni yönlendirme operasyonlarına bir yenisi daha eklendi.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan 2011 günü Tekirdağ Jandarma Komutanlığı'nda görevli 3 asker ile bir haber elemanını, "Sahte/Çakma PKK Operasyonu düzenleyerek adli makamları yanıltmaya çalışmak" suçlamasıyla gözaltına aldı. Jandarma görevlileri, sahte örgütsel dökümanlar düzenleyip, suçsuz insanların evine bırakarak polise suçsuz kişilere operasyon yaptırmakla suçlanıyor.

155'E İHBAR GELDİ

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Çorlu Jandarma Komutanlığından bir ekip 31 Ocak 2011 günü İlçe Emniyet Müdürlüğüne gitti. Ekip, Jandarma İstihbaratı'na çalışan bir haber elemanının verdiği bilgiye göre polis bölgesindeki Kemal Yye ait evde uyuşturucu ve çalıntı eşya olduğu iddiasıyla arama yapılmasını istedi. Polis, savcılık talimatı veya ihbar olmadan arama yapamayacağını belirtti. Jandarma ekibi, Emniyet'ten ayrıldıktan kısa süre sonra 155'e evle ilgili ihbar geldi. Evde arama başladıktan dakikalar sonra şehir merkezinde yetkili olmamasına karşın bir Jandarma ekibi de olay yerine gitti.

YER YERİNDEN OYNAYACAK

Arama sırasında polislere "Kaleşnikof da olması lazım, başka malzemeler de çıkacak. Bomba patladı, yer yerinden oynayacak" diyen Astsubay Y.Ç'nin sözleri, savcının talimatı ile tutanak altına alındı. Arama sırasında bodrum kattaki bir spor çantada silah, mühimmat, saldırı krokileri ve PKK üyelerine ait olduğu izlenimi verilen dokümanlar ele geçirildi. Dokümanlar arasından Çorlu Hakim Savcı Lojmanları, Çorlu Emniyet Müdürlüğü, Çorlu Polis Lojmanları ile Saray ve Çorlu Jandarma komutanlıklarına saldırı hazırlıklarını gösteren krokiler çıktı.

Aramanın ardından Kemal Y., oğulları Erkan ve Hakan Y. ile Selver T. gözaltına alındı. Ele geçirilen malzemelerle ilgili bilgilerinin olmadığını söyleyen 4 zanlı serbest bırakıldı. Tekirdağ Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Ö.B.T. ve İl Jandarma Komutanı Albay K.R.A. da Emniyet'e giderek incelemelerde bulundu.

PKK'NIN YÖNTEMLERİNE UYMUYOR

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ve Emniyet birimleri ele geçirilen dokümanları inceledi. Dokümanların PKK'nın örgütsel faaliyet sistematiği ile uyuşmadığı anlaşıldı. PKK'nın, eylem hedeflerini gösteren krokileri çok basit hazırlamasına karşın, ele geçirilen dokümanların çok detaylı ve profesyonelce hazırlandığı tespit edildi. El yazması dokümanların fazla detay içerdiği ve birçok eylem planına ait dokümanın aynı çanta içerisinde saklanarak örgütsel sistematikle çeliştiği değerlendirildi.

Belgelerde örgütsel terminolojinin kullanılmadığı belirlendi. Belgeler bilirkişi raporu hazırlanmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Başkanlı-ğı'na gönderildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, dokümanların PKK'ya ait olamayacağı vurgunladı. Dokümanlarda geçen bazı ifadelerin resmi kurumların yazışmada kullandığı ifadelere benzediği ve belgelerin PKK terör örgütüne ait olduğu izlenimi uyandırılmak üzere hazırlanan sahte dokümanlar olduğu kaydedildi.

MALZEME KONTROLÜ MUHBİRDEN

Soruşturmayı derinleştiren polis, baskın sırasında ele geçirilen krokileri titizlikle inceledi. Ardından, olaydan iki hafta önce Aralık 2010'da bir şüphelinin emniyet binasının fotoğraflarını çektiği nokta ile krokilerin benzerlik taşıdığı tespit edildi. Emniyeti fotoğraflayan şüphelinin fotoğrafı üzerinden araştırmalarını genişleten emniyet birimleri, sahte PKK dokümanlarının konulduğu çantanın Nadir Çınar'a ait olabileceği bilgisine ulaştı.

3 Nisan 2011'de gözaltına alınan Çınar'ın jandarmaya haber elemanlığı yaptığını söylemesi üzerine polis Jandarma Komutanlığı'ndan bilgi istedi. Komutanlık da Çınar'ın jandarma haber elemanı olduğunu doğruladı. Çınar ifadesinde "Kemal Yılmaz'ın evinde ele geçirilen malzemelerle ilgili istihbaratı Jandarma'ya ben verdim. Jandarma personelinin yönlendirmesiyle ele geçen malzemeleri eve girerek kontrol ettim" dedi. Uyuşturucu ve fuhuştan sabıkası olduğu ileri sürülen Nadir Çınar, ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

KOMUTANIN DİREKTİFİ

Nadir Çınar'ın ifadesinin ardından savcılık, Çorlu İl jandarma Komutanlığı'nda görevli Astsubay Yılmaz Çelik, Uzman Çavuş Şevki Uslu ve Uzman Çavuş Suat Değer'i 4 Nisan'da gözaltına aldı. Sanıklar, Çınar'ın verdiği bilgiler doğrultusunda Yılmaz'ın eviyle ilgili bilgileri Emniyet'e aktardıklarını, bunu Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Öcal Bülent Taşkopran'ın direktifleriyle gerçekleştirdiklerini kaydetti. 3 şüpheli, arama yapılan eve malzemeleri kendilerinin koymadığını, çıkan malzemelerle de ilgilerinin olmadığını söyledi. Gözaltına alınan askeri personel, savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.