GATA Etik Kurulu'nun kayıt defterine düşülen "Bakanlığın izin vermesi şartıyla" notunun, skandalın ortaya çıkmasının ardından daksille silindiği tespit edildi.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, balyoz tutuklusu Korgeneral Nejat Bek'in oğlu Yardımcı Doçent Doktor Semai Bek'in izinsiz gerçekleştirdiği deneyler için sonradan hastanenin etik kuruluna başvuruda bulunduğunun ortaya çıkması üzerine GATA'nın kayıt defterinde oynama yapıldığı belirlendi.

BAKANLIK ŞARTI DAKSİLLE SİLİNMİŞ

2008'de gerçekleştirilen deneyler için 5 Ocak 2009'da yapılan başvuru Etik Kurul Defteri'ne 892 sıra no ile kaydedilmiş, "Gönderen" bölümüne Nöroloji Kliniği, "Evrak Özeti' bölümüne "Paroksismal kinesijenik diskinezide transkallozal geçiş zamanı" ifadesi yer alırken "Gittiği Yer" bölümüne ise "Prof. Dr. Can Polat Eyigün" notu düşülmüş. Kayıt Defteri'nin karşı sayfasında ise "Gönderen Makam" bölümünde Yrd. Doç. Hv. Tbp. Kd. Yzb. Semai Bek'in adı görülürken "Evrak Özeti" bölümünde 'Uygun' notu yer alıyor. Defterdeki bu sıranın en sonunda yer alan "Gittiği Yer" bölümünün ise daksil ile silindiği görülüyor. Bu bölümde "Bakanlığın izin vermesi şartıyla" ifadesinin yer aldığı öne sürüldü.

ASKER ÜZERİNDE DENEY YASAK

Ayrıca Bek'in deney için GATA Etik Kuru-lu'na yaptığı başvuru formunda da skandalı doğrulayan ifadeler yer alıyor. Başvuru formunun 13. maddesinde Çalışma Tasarımının 'Prospektif yani geleceğe dönük olduğu belirtilmişti. Bek'in, geleceğe dönük çalışmalar için aldığı izni geçmişte yaptığı izinsiz deneylere adapte ettiği öne sürüldü. Ayrıca başvuru formunda yer alan amaçlara uygun hareket edilmediğini manyetik alan uygulamasına maruz kalan askerlerin görüntüleri doğruluyor. Etik kurul başvurusunda çalışmanın erler üzerinde yapılacağına dair de hiçbir bir ifadeye rastlanılmadı. Hatta 'Gönüllülerin Niteliği' başlığı ile emir komuta içerisindeki askerlerin kendi istekleri ile klinik ve laboratuvar araştır masına katıldığı ileri sürüldü. Ancak Helsinki Bildirgesinin 17. maddesi böyle bir grupta bu tür bir araştırmaya hiçbir etik kurulun izin veremeyeceğini vurguluyor. Ayrıca katılacak gönüllülerin asker olduğu belirtilmeden 'yanıltıcı' şekilde onay alındığı ifade edildi. Bu nedenlerle araştırmanın geçerli bir etik kurlu iznin olmadığı vurgulandı. Sağlık Bakanlığının Klinik Araştırmalar Yönetmeliğine göre de asker üzerinde deney yapmak yasak.

GATA Etik Kurulu'nun "Sağlık Bakanlığı'nın izin vermesi şartıyla" diyerek düştüğü notun, BUGÜN'ün yayınlamasının ardından, daksil ile silindiği ortaya çıktı. Böylece 2008'deki deneylere 2009'da "uygundur" onayı verilmiş gibi gösterilmeye çalışıldığı belirlendi.