Terör örgütü, Diyarbakır, Hakkari ve Van’da esnafı tehdit ederek kepenk açtırmıyor. Otobüsler çalışmadığı için hastalar hastaneye bile gidemedi. Sivil toplum örgütleri tepkili: Bu baskı Kürt halkına hakaret.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Güneydoğu, terör örgütü yandaşlarının eylemleri sebebiyle büyük sıkıntı çekiyor. Örgütün tehditleri sebebiyle kepenk indirmek zorunda kalan esnaf, ödemelerini yapamıyor, evine ekmek götüremiyor. Diyarbakır’da 4 gün önce 4 PKK’lının defni nedeniyle esnaf yine dükkanını açamadı. Toplu taşımaya izin verilmedi, çöpler toplanmadı. Hakkari ve Van’ın bazı ilçelerinde de esnaf tehdit edildi. Sivil toplum kuruluşları bu tabloya tepkili.

ÇEKİMİZ VAR, NE YAPACAĞIZ?

Diyarbakır Esnaf Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, sadece esnaf ve sanatkarın değil herkesin fatura ödediğini söyledi. Ebedinoğlu, “Sonuçta kaybeden Diyarbakır. Tarih önünde herkes sorgulanacaktır. Türk’ü ile Kürt’ü birbirinden ayrıştıramazsınız. Bunun vebali büyüktür. Beni arayan esnaf oldu. Minibüsçüler geldi derdini anlattı. Başkanım‘çekimiz var ne yapacağız’ dediler. Bir lokantada en az 10 kişi çalışıyor. Bunlar akşamevine alacağı 15 TL yevmiyle ekmek götürüyor” şeklinde konuştu.

NEFRETE SEBEP OLUYOR

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Alaaddin Korkutata da esnafın çekinin kaldığına, ihtiyaç sahibinin ihtiyacını karşılayamadığına dikkat çekti. Korkutata, “Kepenk kapattırmak ve toplu taşımayı engellemek nefrete neden oluyor. Çünkü insanlar evine ekmek götüremiyor. Herkes tepkili ama sesini çıkaramıyor” ifadelerini kullandı.

Hani bu halkı seviyordunuz?

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise "Kepenk kapattırma, toplu taşıma araçlarını çalıştırmama, çöpleri toplatmama Diyarbakır’a, halka bir hakaret. Hani siz halkınızı seviyordunuz, neden bunu halka çektiriyorsunuz? Dün binlerce kişi mağdur oldu, hastalar hastaneye gidemedi. Bir şeye inanmış mücadele edilebilir ama bu doğru bir yol değil. Yanlışa yanlış demek lazım. Bu yanlıştı. Şiddetle siyaset yapılmaz ve dünyada kimse şiddetle bir yere varamamıştır." sözleriyle terör örgütü ve destekçilerine isyan etti.