19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanıyor. Ankara'da ilk tören Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki tören seçim çalışmaları kapsamında meydanlarda birbirlerine yüklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu da bir araya getirdi. Ancak iki liderin gerginliği kameraların gözünden kaçmadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Anıtkabir'deki törene katılmadı.

Anıtkabir'de düzenlenen törende sürekli öksürdüğü gözlenen Başbakan Erdoğan'ın soğuk algınlığı nedeniyle Ankara 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törenlere katılamayacağı açıklandı.

Törene ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri ve çok sayıda askeri personel katıldı. Törene MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılmaması ise dikkat çekti.

Gül ve beraberindeki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü üzerinde, ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra beraberindekilerle birlikte Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

ANITKABİR ÖZEL DEFTERİNİ İMZALADI

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:


''Aziz Atatürk, istiklal mücadelesini başlatmak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 92. yıl dönümünde milletçe büyük bir gurur yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, ideallerinizden güç alarak ilerlemesine devam etmektedir. Özgüven içerisinde yükselen Türkiye, sahip olduğu nitelikleri ve benimsediği değerlerle, çevresine istikrar yayan ve ilham kaynağı olan bir ülke konumundadır. Ülkemizin elde ettiği muazzam başarılar, gösterdiğiniz hedeflere ulaşacağımızın da ispatıdır. Bu güvenimizin en önemli dayanağını oluşturan Türk gençliği, ülkemizi her alanda yüceltmeye ve geleceğe en güçlü şekilde taşımaya azimlidir. Gençlerimize armağan ettiğiniz milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Devlet erkanının töreninin ardından, askerler ve öğrenciler de mozolenin önünde saygı geçişinde bulundu.