Beyaz TV'de yayınlanan Acı Kahve programına katılan MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür MİT'le ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bu yapılan soruşturmada Başbakan'ın da hedef alındığını ifade eden Eymür; "Hakan Fidan ve diğer kişilerin şüpheli olarak çağırılmaları tatsız bir durum. MİT müsteşarı birinin sanık sıfatıyla çağırılması yanlış birşey. Hakan Fidan daha çok yeni teşkilatı tanıması en az 3 sene alır. Ben bu emrin içerden verildiğini düşündüm cünkü hem Hakan'ı hem de Başbakan'ı zora sokacak atraksiyonlardı. Yani bu iş üzerinden Başbakan da hedef alınmış olabilir.


Hakan Fidan'ın yerinde olsam bende rahatsız olurdum. Benimde susurluk zamanında başıma geldi ve sanık olarak gitmeyi kabul etmedim. Ama bu dönemin savcılarına çok büyük yetkiler verilmiş. Bunda bir yanlışlık var.
KCK ve Oslo görüşmeleri suç mudur?

Programın sunucularından Sevilay Yükselir "KCK ve Oslo görüşmeleri suçmudur?" sorusunu sorması üzerine Eymür; " KCK'ya eleman yerleştirme, operasyon yapmak ve Oslo görüşmeleri suç değildir. Fakat siz eğer o elemanı başka amaçlı kullanırsanız o zmn suç olabilir. Yani bir insan ancak amacının dışında kullanılıyorsa suçlanabilir." açıklamasını yaptı.

BU BİR BAŞARIDIR

Sevilay Yükselir'in "Abdullah Öcalan'a en yakın isimlerden birinin MİT ajanı oldugu ortaya çıktı bu suç mudur? sorusunu yöneltmesini üzerine ise "Hayır bu bir başarıdır. Bir elemanın örgüt liderine yanaşabilmesi, bir karar merceği yaratan birine ulaşabilmesi güzel birşey. Bu hukuken bizim yönetmeliklerimize de uygun. Bu yönetmenlik te Başbakan tarafından onaylanan bir durumdur. MİT'te her tip adam kullanılabilir. " dedi.

PKK'YI MİT Mİ KURDURDU?


Özay Şendir, MEhmet Eymür'e "Uğur Mumcu'nun ölümünde MİT'in rolü var, PKK'yı mit mi kurdurdu? Öcalanın babası MİT mensubu muydu? sorusunu sorması üzerine Eymür'den "Abdullah Öcalan'ın MİT'le bir ilişkisi olduguna dair bir bilgim yok. Neticede bir terör örgütü ancak Türkiye'yi istikrarsızlıştırmak için yapılır. MİT neden terör örgütü kursun. Abdullah Öcalan'ın babası eleman da olabilir. PKK'ya karşı alternatif bir örgüt kurulup pkk'yı başka yöne dağıtmak fikir olarak düşünüldü ama tatbikata konulan bir şey olmadı." cevabı geldi.

YEŞİL ÖLMÜŞ OLABİLİR

Yeşil bizim zamanımızda yönetmeliğe uygun kullanıldı. Biz yeşili kullandıgımız zaman yeşilin hiç bir sabıkası yoktu. Biz birini kullanmadan önce arşiv çalışmalarına bakarız. Yeşil ilk başta teşkilatın elemanıydı daha sonra askerle çalıştı. Türkiye'de çok yeşil var. Yeşille en son konuşan bendim. Mesut Yılmaz olayıyla ilgili bir olayı konuşmak için "Macar İsmailler" diye bir grup geldi en son onlarla buluşacaktı ve ortadan kayboldu. Yeşilin yaşadığını zannetmiyorum. Şam'da Abdullah Öcalan'ın kamplarındaki patlayan bombayı yeşil koydu. Biz yeşille çok iyi çalıştık ve ondan çok memnunduk.

GES SIKINTI YARATMIŞ OLABİLİR

Sevilay Yükselir'in "GES Komutanlığı'nın devri sıkıntı yarattı ve bunun intikamını alıyorlar. Sizce bu doğru mu?" sormasının ardından cevap veren Eymür; " GES Komutanlığı Amerikalıların eskiden kurduğu bir istasyon. Belki eski bir teknoloji ama çok iyi bir istasyon. Bu devir sıkıntı yaratmış olabilir tabi ama bundan ne tür bi sıkıntı duyulduğunu bilemiyorum. Kendi yaşadığım zamanda da bunları çok yaşadım. Mesela Amerikalı bir ajanı yakaladım ve benim yükselmem durdu.

EYMÜR'DEN MESAJ


Devletin bütün birimleri kontrol edilebilmediilir. Kontrolsuz birim devletin başına beladır. Bugün MİT'in başında kontrol yok. Eğer MİT'in başına kötü niyetli biri gelirse MİT maceralara girer. MİT elemanlarını deşifre edenlere ceza verilmelidir ama mutlaka bunların kontrolleri yapılmalıdır.

Bu kontroller başbakanlık nezdinde denetlenebilir veya başka bir şekilde denetlenebilir. Devlet içinde devlet olmaz. Bir sürü denetimsiz elemanı var MİT'in. Suç işlemeye hazır veya suç işleyen bir sürü eleman hem de. Bunlar kontrol altına alınmalıdır.

BU İŞLER NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?


Mesela elemana bir görev verilir burayı bombalıycaksın denirse bunu yapmak zorundadır. Ağır da davransa buna uymak zorundadır. Ben bunu yapmam diyebilir mi?. Yanlız bunun karşı tedbirlerini de almak zorundadır. Emniyete ve gereken yerlere bu bildirilmelidir. Emniyetle de askerle de çok iyi münasebet içindeydik biz zamanında. Ama iyisi de var kötüsü de var.

ÖZER YILMAZ KONUSU

MİT'te müsteşar esastır, müsteşar ne derse ona göre iş yapılır. Müsteşardan habersiz iş yapılamaz. Özer Yılmaz, kendi başına haraket edecek birisi değil. Bu olaydan sonra da terfi etti ve başka yere başkan oldu. Hrant Dink ve Dalan olayını da üstlendi. Abdullah Öcalan'ı pasifize etme olayıyla ilgili hem teşkilattan hem de askerden çok zorluk çektim.

TÜRKİYE İÇİNDE İNFAZ YAPMADIK


Biz Türkiye içinde yargısız infaz falan yapmadık. Bu konuyla ilgili en faal birimin başında ben vardım ve kendi vatandaşlarımıza hiç bir şey yapmadık. Yurt dışında ise mutlaka olmuştur.

stargazete.com