MERSİN’in Erdemli İlçesinde mezar temizliği yapan ekipler ‘Kobay’ adıyla bilinen ana vatanı Güney Amerika olan Guinea Pig bulanarak veterinere teslim edildi.

Erdemli İlçesinde merkez Türbe Mezarlığında bayram temizliği yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tanımadıkları bir hayvanla karşılaşınca heyecanlandı. Ekipler, hayvanı alarak veteriner Mehmet Önem’e götürerek sağlık kontrolünden geçirmesini sağladı. Veteriner Önem, hayvanın ayağına bir çelik telin battığını görerek çıkarttı.

Hayvanı yaralı halde fark ederek yakalayıp veterinere getiren belediye çalışan Hüseyin Baş, "Türbe mezarlığına temizlik için girmiştik. Baktık bilmediğimiz ve tanımadığımız bir hayvan var, korktuk. Çuvalla yakalayıp bir sandığa koyduk. Zararsız bir hayvan olduğunu gördük. Ayağına bir yay girmiş. Veteriner hayvanın ayağına batan çelik yayı çıkarttı" dedi.

Veteriner Hekim Mehmet Önem de, Guinea Pig’in Erdemli’ye nasıl geldiğini yönünde hiçbir fikrinin olmadığını ifade ederek, "
"Hamstere benzetilerek bize getirildi. Sağlık kontrolü esnasında ayağına çelik tellerden battığını gördük. Gerekli müdahaleyi yaparak teli çıkarttık. Şu anda sağlığı ve yemesi içmesi iyi. Hayvan hakkında yaptığımız araştırmada bunun Guinea Pig olduğunu anladık. Bu kobay olarak da kullanılan bir hayvandır. Enteresan olanı bunun bir mezarlıkta bulunmuş olmasıdır. Nasıl geldi, oraya ya da kim bıraktı, bilinmiyor" diye konuştu.

Hayvanı yetkililere teslim ederek yaşayabileceği bir ortama ulaştıracaklarını kaydeden Önem, şunları söyledi:
"Hayvanın yakalanmış olduğu ortama adapte olmuş olması da çok ilginç. Çünkü yaklaşık 20-25 santimetre uzunluğunda tüyleri var. Çok uzun süre bulunduğu ortamda kalmış. Tek bir ihtimal var, bunu birileri beslemiş, bakamamış, doğaya bırakmış olabilir."

Özellikle hububat çeşidinin tamamını yediğini, yeşil otları daha çok sevdiğini dile getiren Önem, bol tüylü olan Guinea Pig’in zararsız ve yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda boya sahip olduğunu sözlerine ekledi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), () –