Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları ile 'başbakanın özel görevlendirdiği kişilerin' başbakanın izniyle soruşturulabileceğine dair kanun teklifi, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin 9 saati aşan görüşmelerinde sert tartışmalar yaşandı. Tek maddelik kanun teklifine AK Parti'nin verdiği bir önerge ile 'devam eden soruşturma ve kovuşturmaların da başbakanın iznine bağlanmasını' öngören yeni bir madde ilave edildi. Teklifin, perşembe günü Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

Tek maddelik kanun teklifine AK Parti'nin verdiği bir önerge ile 'devam eden soruşturma ve kovuşturmaların da başbakanın iznine bağlanmasını' öngören yeni bir madde ilave edildi. Muhalefet, bu önergeye 'Bir de Hakan Fidan yazsaydınız bari' diye tepki gösterirken, gerekçede 'başlamış olan soruşturma ve kovuşturmalar hakkında doğabilecek duraksamalara açıklık getirilmesi' amacıyla bu önergenin verildiği belirtildi.

Kanun teklifiyle, 'MİT mensuplarının veya başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı' haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlanıyor. Teklife göre MİT mensupları veya başbakanın özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirdiği kişilerin soruşturmasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri takdirde de başbakanın izni gerecek. MİT'le ilgili devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da başbakanın izni alınacak. Böylece gündemdeki MİT soruşturmasında haklarında yakalama emri çıkarılan ve ifadeye çağrılan MİT mensupları hakkındaki soruşturma da başbakanın iznine bağlanacak.

CHP, MHP ve BDP'nin tepki gösterdiği yasa teklifinin görüşmeleri yoğun ilgi nedeniyle Adalet Komisyonu'ndan daha büyük bir salon olan KİT Komis-yonu'nda yapıldı. Komisyon Başkan Vekili Hakkı Köylü'nün yönettiği toplantıda CHP, MHP ve BDP'liler kanun teklifinin geri çekilmesini istedi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını isteyen muhalefet, kanun teklifinin suç işleyenlerin suçlarını örteceğini, milletvekillerinden daha fazla dokunulmazlığın bürokratlara verileceğini savundu.

Muhalefetin 'başbakana çete kurma yetkisi veriliyor' eleştirilerine cevap veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin başbakanını çete veya infaz timleri kurmakla itham etmek çok büyük saygısızlıktır, büyük bir iftiradır. Başbakana çeteci diyemezsiniz." dedi.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın MİT Başkanı Hakan Fidan'a verdiği görevin kapalı oturumda Meclis'te açıklanmasını istedi. CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ise kanun teklifinin telaş ve panik içinde hazırlandığını, maddelerin gerekçesinin bile olmadığını iddia etti. BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan ise kanunun 'özel bir gruba yönelik' çıkarıldığını savundu.