Savcılığın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesi için Ankara Savcılığı'na talimat göndermesi ve eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile 2 MİT görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarmasını siyasiler değerlendirdi. MİT soruşturmasıyla iligli en ilginç değerlendirme AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'dan geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Kurumlar, kanunlarla verilen görevlerini yerine getirmelerinden dolayı suçlanırken, çok dikkatli olunması gerekir. Bu konu ve bütün bunların yaşanması Türkiye için gerçekten talihsizliktir ve üzücüdür. Ümit ederim herkes soğukkanlılığını korur ve her şey yerli yerine oturur

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: MİT bu devletin önemli kuruluşlarından biridir. Buraya bir nokta koyuyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir. Lehte ve ya aleyhte konuşanlar yargıyı veriyor, bu hukuk devletinin gereğine inanmamaktır. Her şeyin usulüne incelikle yapılması gerekmektedir. Hukuk devletinde hiç kimsenin suç işleme ayrıcalığı yok. MİT için de yok. MİT’de incelemeden geçecek.

Bunun bir şikayeti var mı? Bir rahatsızlığı var mı? Toplumda nasıl bir algılanması var? Toplumda MİT Müsteşarı'nın görevini yaptığı inanışı var. Bekleyelim, görelim. Su akar, yatağını bulur. Hepsi yoluna girer diye düşünüyorum.Yurtdışındakiler CIA, Fransız Gizli Teşkilatı bir onların çalışmalarına bakılmalı bir de MİT’e. MİT’i yıpratmamak lazım. MİT kendisine yasayla verilen görevini yerine getirmiştir. Ancak ifade edilen, şikayet edilen hususlarda MİT görevini yapmıştır.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ:
Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nun 26. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile ilgili Meclis'e verilen kanun teklifinde 26. maddenin uygulanması lazım. Özel hüküm bulunan yerde genel hüküm uygulanmaz. Savcılık makamı farklı bir değerlendirme yaptı. Verilen teklif Meclis'te kabul görür ise bu konuda farklı yorum yapma imkanı ortadan kalkmış olacaktır.

Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın:
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yapılanları manidar buluyorum.İstihbarat teşkilatı çok gizli kayıtların bulunduğu bir yer, işlevi gereği birtakım oluşumların içerisinde olması gerekir. Şu anda terörle mücadele konusunda çok önemli adımlar atıldı. Bu adımlarımız halen devam ediyor. Terörle mücadele devam ederken, terörle mücadelede Milli İstihbarat Teşkilatımız çok önemlidir. Terörle mücadelenin zaafa uğramaması gerektiğini düşünüyorum. Bu tür hareketlerle terörle mücadelemizin zarar görmesini istemeyiz. İstihbarat kurumumuzun asli görevi budur.

Buna ket vurursanız MİT ne iş yapacak? Aldıkları bilgileri tüm kuruluşlarla paylaşıyorlar. Kurumların başlarındaki insanların zarar görmemesi gerekiyor. Şu ana kadar istihbarat teşkilatının başında birçok insan oldu. Bugüne kadar hiçbir istihbarat biriminin kaydı basına sızdırılmadı. Bu çok önemlidir. Ak Parti'den önceki dönemlerde de terör örgütleri ile istihbarat birimleri arasında bir takım görüşmeler olmamış mıdır acaba? Devlet, terörü bitirmek için terör örgütleri ile istihbarat birimleri arasında birtakım görüşmeler de yapabilir ve içine de sızar.

Devletin görevidir bu. En az zayiatla, en az kan dökmekle terörü bitirecekse ne mutlu sana. Daha önceki dönemlerde de olmuş ama bugüne kadar sızdırılmadı. Tabii Mavi Marmara olayından sonra özellikle İsrail'deki bu gelişmeler ve akabinde bu kasetin basına sızdırılması, Hakan Fidan ile alakalı daha önce İsrail'in kanaatleri, şimdiki bu olay...Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde işin içinde birilerinin olup olmadığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Bu noktaya müthiş koordinasyon eksikliğiyle gelindi. Fidan'ın ifadeye çağrılması akla ve hukuka uygun değil.Terörle mücadeleyi de olumsuz etkileyecek bir karar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:
Sayın Başbakan bir basın toplantısıyla olayları anlatmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
: Hukuk devletinin icapları doğrultusunda, işleyen bir soruşturma safahatinde, ilgililerin mahkemenin çağrısını dikkate alması ve gereğini yerine getirmesi en başta adaletin ruhuna saygının bir sonucudur. Bu itibarla, mahkeme nezdinde ifade vermekten kaçınmak, hukuki kılıf bulma arayışına tevessül etmek doğru ve makul bir yol olmayacaktır.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:
MİT-Emniyet çatışması yok. Bu süreçten Başbakan Erdoğan güçlü bir şekilde çıkacak. Fakat, bu hamle Başbakan'a karşı doğrudan diyalog yürüttüğü için Başbakan ekibine karşı yapılmış bir hamle değil. Bakın bu savcının yaptığı işlem vesilesi ile Başbakan'ın eline büyük bir tasfiye kozu geçmiştir. Şu anda emniyet içerisinde, MİT içerisinde, hatta yargı içerisinde büyük bir tasfiye zemini fırsatı yakalamıştır Başbakan. Dolayısıyla bu çatışmadan güçlenerek çıkacak olan Başbakan'dır

Van Bağımsız Millevekili Aysel Tuğluk: İmralı’da yapılan görüşmelere katılan ekibe yönelik bir soruşturmadır. Bu ekibe, ’Bir daha bu tür girişimlerde bulunmayın’ mesajı verilmek isteniyor. Bunların önünü AKP’nin kendisi açtı. Sınırsız yetkiyi mahkemelere kendisi verdi. Şimdi bu yetkilerle onu vurmaya çalışıyorlar. Yargının devletleşmesi gibi bir şey ortaya çıktı. MİT müsteşarı Fidan olayı AKP’yi bitirmeye dönük bir projedir. MİT ve PKK arasındaki görüşmelerin tıkanması halinde iç savaş yaşanabilir. Böylesi bir sürecin eşiğindeyiz. Süreçten bir restleşmeye doğru gidilirse büyük bir kaos ve krize neden olur.