Mahkemenin başkanı Jamaikalı yargıç Patrick Robinson Lahey dışında olduğundan, halen başkanlığa en kıdemli yargıç olarak Mehmet Güney vekalet ediyor.

Hürriyet'in haberine göre, Güney'in temyiz hakimi olarak görev yaptığı uluslararası mahkeme "Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi" adını taşıyor. 1993 yılında kurulan bu mahkeme 1990'lı yıllarda Balkanlar'da işlenen savaş suçlarına bakıyor. Sırpların Boşnakları hedef alan katliamlarını gerçekleştiren çok sayıda Sırp yetkilisi bu mahkemede yargılanıp mahkum olmuştu.

Srebrenitsa katliamının sorumlusu Mladiç, bütün dünyada büyük bir infiale yol açan bu saldırıdan sonra yaptığı bir açıklamada "Bu, benim Sırp milletine hediyemdir. 14'üncü asırda başlayan ve 5 asır süren Türk hakimiyetinin intikamını aldık" diye konuşmuştu.

MEHMET GÜNEY KİMDİR?


Mladiç'in yargılayacak mahkemenin yargıcı Mehmet Güney, 1998 yılından bu yana bu görevde bulunuyor. 1936 Siirt doğumlu olan Güney, Pertevniyal Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu, ayrıca Fransa'da Nancy Avrupa Üniversitesi'nden hukuk derecesi aldı. 1964 yılında Dışişleri Bakanlığı'na giren Güney, 1989-1998 yılları arasında sırasıyla Türkiye'nin Küba, Singapur ve Endonezya büyükelçisi olarak görev yaptı. Güney, 1992-1997 yılları arasında da uluslararası alanda büyük saygınlık taşıyan BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyeliği görevinde bulundu.