Eymür "Öcalan operasyonunu deşifre eden Genelkurmay ile Şam Askeri Ateşeliği arasındaki o konuşma devletin resmi kayıtlarında var. O dönem şartlar uygun olmadığından savcı üzerine gidemedi" dedi.

Star gazetesinde yer alan habere göre, Terör Örgütü PKK'nın Lideri Abdullah Öcalan'a 1997 yılında MİT tarafından düzenlenen operasyonun deşifre olmasıyla ilgili baş döndüren gelişmeler yaşanıyor. Operasyonun son anda Genelkurmay'dan Şam Askeri Ataşeliği'ne açılan telefonla deşifre olduğunu ilk gündeme getiren emekli MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, operasyonu çökerten ve Öcalan'ı ölümden kurtaran telefon konuşmasının devletin resmi kayıtlarında yeraldığını söyledi.

Mehmet Eymür, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner'in telefonda, Askeri Ateşe'ye "Oraya timleri yolladık. Öcalan köpeğini sürükleye sürükleye buraya getirecekler" dediğini ve telefonu dinleyen Suriye İstihbaratının Öcalan operasyonunu çökerttiğini açıklamıştı. Eymür'ün 'operasyon deşifre edildi" dediği tarihte Türkiye'nin Şam Askeri AtaşeliğiniMHPMilletvekili Kürşat Atılgan yapıyordu.

DEŞİFRE KASTİ OLARAK YAPILDI

MHP milletvekili emekli Tuğgeneral Atılgan "Bana operasyonla ilgili bilgi verilmedi" derken; Mehmet Eymür, sözkonusu telefon görüşmesinin devletin resmi kayıtlarına geçtiğini söyledi.

Eymür, konuyla ilgili savcıların hemen harekete geçmesi gerektiğini ancak o dönem şartların buna müsait olmadığını belirtti. Operasyonu deşifre eden telefon konuşmasının kasti yapıldığını düşündüğünü belirten Eymür "Suriye gibi bir ülkede telefonların dinlenmediğini varsaymak mümkün değil. Hele o dönemde" dedi. MİT'çi Eymür, konuyu gündeme getirip Org. Saner'in ismini açıkladıktan sonra Saner'in sessiz kaldığını ve kendisine dava da açmadığını belitti.

Operasyonun deşifre edilmesi - çökertilmesiyle ilgili şuan bir soruşturma ya da dava açılması durumunda şahitlik yapacağını tüm bildiklerini anlatacağını ifade etti. Eymür, MİT'in operasyonunun deşifre edilmesinin nedeni hakkında ise şunları söyledi: "Bugünlere geldiğimize göre, mimarları bu günü inşa ediyorlarmış."

AYNI CADDE ÜZERİNDE OTURMUŞ OLABİLİRİM

Meclis'te önceki gün düzenlediği basın toplantısında Öcalan'la aynı binada oturmadığını, belki kendisinden önceki Askeri Ateşe'nin oturmuş olabileceğini açıklayan Kürşat Atılgan, dün geri adım attı. Haberlerin TSK ve MHP'yi yıpratma amaçlı olduğunu savunan Atılgan "Şam'da 3 katlı bir villanın bahçe katında oturdum. Asansör yoktu. Diğer katlarda oturanları tanıyorum. Bölgede apartmanlar ve az sayıda villa vardı. Sanıyorum o (Öcalan) çok katlı apartmanların birinde kalmıştır'' dedi.