Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit olmasına neden olan patlamayla ilgili açıklamalar kafaları karıştırdı. 

Patlamanın gerçek nedeni ne? 
Bu kaza mı?
Yoksa sabotaj mı?

GENELKURMAY : SEBEBİ BİLİNMİYOR

Genelkurmay ve hükümet kanadından arka arkaya gelen açıklamalar birbiriyle çelişiyor.
Genelkurmay Başkanlığı 25 şehidin haberini duyurduğu açıklamasında patlamanın nedenine ilişkin aynen şu cümleyi kullandı:

"... Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır”.

EROĞLU: “SEBEBİ KAZA”

Genelkurmay'ın bu açıklamasının hemen ardından kameralar karşısına geçen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise olayın kesinlikle bir sabotaj veya terör saldırısı olmadığını söyledi. Bakan Eroğlu olayın sebebine ilişkin altını çize çize şu açıklamayı yaptı:

“Tamamen bir kaza neticesi, muhtemelen bir el bombasının yere düşmesi neticesinde bir patlama. Dışardan bir sabotaj kesinlikle mümkün değil. Bir kaza sonucu meydana geldi."

ASKERİ UZMAN : AKIL ALMAZ BİR OLAY

Genelkurmay ile hükümet kanadından gelen açıklamalar birbiriyle çelişirken kafalardaki kuşkuları ayaklandıran yorumlar da canlı yayında Emekli Tuğgeneral Solmaztürk'ten geldi.

Emekli general de olayla ilgili aynen şu ifadeleri kullandı: "Kaza olma ihtimali kaza olmama ihtimaline göre çok düşük. Bu muhimmat düşmekle patlamaz. Kaza ise akıl almaz bir kaza. Açıkça söylüyorum. Eğer 21:15'te bu patlama sayım sırasında olduysa bunun kabul edilebilir hiçbir tarafı yok.

Hiçbir asker bunu kabul edemez. Savaşın ortasında değiliz ki, neden gece yapalım bunu. Şırnak'ta olsa çatışma varken olsa anlarım. Ama Afyon'dasınız. Gece görüş koşulları bu kadar sınırlı. Bunun hiçbir açıklaması yok."


HANGİSİ DOĞRU?

Ortaya çıkan tablo açıklanmaya muhtaç. Bu olay Bakan Eroğlu'nun ısrarla vurguladığı gibi "kaza" mı? Genelkurmay'ın dediği gibi "bilinmeyen bir neden mi?" var, yoksa emekli generalin ima ettiği gibi bir sabotaj mı oldu? Kamuoyu olayın gerçek sebebinin ne olduğunun açıklanmasını bekliyor.