Özerklik, iki dilli yaşam, Türkiye bölünür mü bölünmez mi? soruları tartışılırken, Star yazarı Şamil Tayyar çok ciddi bir planıgündeme getirdi. Tayyar'a göre, PKK ve BDP  Yüksekova-Cizre hattında aylar öncesinden pilot bölge uygulaması başlattı. Bu bölgede kendi vergisini topluyor, yargılamasını yapıyor devlet otoritesini saymıyor.
Şamil Tayyar, PKK'nın ileri aşama planını ise; bu pilot  bölgede Gazze modeli bir yapılanma ile devlete kafa tutup uluslararası gözlemciler çağıracağını öngörüyor.

Şamil Tayyar "PKK'nın Gazze Planı" başlıklı yazısında konuyu şöyle dile getiriyor:

(....) Her ne kadar Selahattin Demirtaş “sadece tartışmayı amaçladık” dese de hadisenin arka planı bu basitlikte değildir. Bir süredir art arda toplanan güvenlik zirvelerinde bu tezi teyit eden çok önemli istihbarat bilgileri var.

Devletin zirvesinde masaya yatırılan bu raporlara göre; “Özerk Kürdistan” projesini çalıştaydan çok daha önce hayata geçirmek için Cizre ve Yüksekova arasındaki 40 kilometrelik hattın “pilot bölge” olarak seçildiğini anlıyoruz.

KENDİ MAHKEMELERİNİ KURDULAR

Kendi mahkemelerini kurdular, vergi topluyorlar. Bakırköy Adliyesi gibi, İstanbul Defterdarlığı gibi çalışıyorlar. Organizasyonun başında ise “Serdar Serhat” kod adlı bir şahıs var. Nitekim Hakkari Hacı Said Cami İmamı Aziz Tan, bura daki PKK mahkemesi kararıyla infaz edildi.

Organizasyonun yapıldığı iki ayrı karargah mevcut. Biri Hakkari’ye 35 kilometre mesafedeki Çeltik bölgesi, diğeri Durankaya-Üzümcü mevkii...

KÜÇÜK BİR DEVLET PARÇACIĞI GAZZE MODELİ

Şamil Tayyar'a göre, devlet otoritesi sıfırlanacak:

-Başarırlarsa, bu bölgeyi devlet otoritesinin sıfırlandığı küçük bir “devlet parçacığı” haline getirecekler. Onların ifadesiyle bu pilot bölge, zamanla “Gazze” statüsüne kavuşacak ve dış dünyanın ilgi odağı olacak!

Burada altı çizilmesi gereken bir önemli nokta, “Gazze” tanımlamasıdır. Bu sürecin dış politikaya yansıması da olacak, hükümetin İsrail karşıtı Filistin politikası darbe yiyecek!

NEDEN MÜDAHALE EDİLMİYOR

Şamil Tayyar devletin neden müdahale etmediğini de soruyor yazısında;

-Bu durumda akla gelen soru şudur: Böylesine ayrıntılı bilgiler devletin elindeyse neden müdahale edilmiyor?

İşte, Yüksekova ve Cizre’nin il yapılması düşüncesi, bu bölgeye yönelik kaygılardan kaynaklanıyor. İl projesi, sadece bir öneri...

Bu önerinin ciddi olarak ele alınması, Yüksekova ve Cizre arasındaki hatta oynanmak istenen oyunun fark edildiğini gösteriyor.