Malatyalı işadamı Ahmet Çalık'ın sahibi bulunduğu Sabah Gazetesi ve ATV televizyonunun satılacağı iddia edildi.

Medya kulislerinde Çalık Holding'in 1,1 Milyar Dolar vererek TMSF'den aldığı ATV ve Sabah'ın 15 Ocak'tan sonra satışa çıkacağı konuşuluyor...

Peki talipleri kim olacak? Kim Milyar Dolarlık bu yatırıma girecek?


Habertürk yazarı Yavuz Semerci ,  "Sabah yeniden satılıyor mu" başlıklı köşe yazısında medya kulislerinde konuşulanları ve kendi duyumlarını yazdı...

Sabah yeniden satılıyor mu?


Üç sene önceki medya sektörüne yönelik analiz yazılarıma bakıyorum.

Yazmışım ki: "Türkiye'de hiç kimsenin, işadamı Ahmet Çalık'ın yerinde olmak isteyeceğini sanmıyorum."

Demişim ki: "Tiraj rakamları, piyasa şartları, reklam pazarındaki daralma ve döviz kurlarındaki oynama, Çalık'ı içinden kurtulması mucizelere bağlı bir borç batağına düşürdü."

Akıllı adam işi değil ama...

Sabah ve atv'yi (Turkuvaz şirketi kanalıyla) 1.1 milyar dolara satın alan ve bunun için de 750 milyon dolar Halk Bankası ve Vakıfbank'tan kredi alan şirketin son yıllarda eskiye göre pazar payını artıramayacağını ileri sürmüşüm. (Reklam pastasının dağılımı, reyting rakamları ve tirajlar beni haksız çıkarmadı en azından...)

Döviz kurlarındaki artış ve reklam pastasındaki daralma (ki bu daralma kalıcı olmadı) TL geliri olan Turkuvaz şirketinde nasıl tahribat yaptığını speküle etmişim.

Bu şirketin her yıl 100 milyon dolar (ki bugünün kuruna göre neredeyse 190 milyon TL) ödeyebilecek bir faaliyet geliri elde etmesinin imkânsız olacağını ve Çalık'ın şirkete sürekli kaynak bulmak zorunda olacağı kehanetinde bulunmuşum.

Bu yetmemiş, "Tüm bu veriler ışığında Çalık'ın medya sektöründe kalıcı bir oyuncu olma özelliği olabilir mi sizce?" diye son noktayı koymuşum...

*

"Zaman beni yalancı çıkardı" diye düşünmeye başlamıştım. Bazı internet sitelerinde yayınlandı, bazı alıcılarla görüşme halindeymiş Çalık Grubu...

Benim de kulağıma geldi. Güvenilir bir kaynak, Time Warner ile Amerikalı fon TPG Capital'in Sabah ve atv ile görüşme halinde olduğunu söyledi. (TPG Capital, kısa bir süre önce Mey İçki'yi İngiliz [email protected] ageo şirketine 2.1 milyar dolara satmıştı.)

Verdiği bilgiye göre satıcı 1.2 milyar dolar, alıcı ise 750 milyon dolarda ısrarcı. Hangi rakamda buluşurlar? Buluşurlar mı bilinmez.

Ancak Çalık Grubu'nun medyadan çıkma isteği artık konuşuluyor. Bu bile bu grubun yaşadığı hayal kırıklığını ve hesap hatası yaptığını göstermiyor mu?

Sabah ve atv'yi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan 1.1 milyar dolara almanın ne kadar büyük bir hata olduğunu gördüklerini sanıyorum. Dönemin TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün, iktidar tarafından Çalık'a kazık atmakla (malı gereğinden fazla fiyatlayarak satmakla) suçlandığını da birinci kaynaklardan biliyorum.

Edindiğim bilgilere dönersem... Time Warner sadece televizyonla ilgileniyor. Ancak Çalık Grubu, Sabah'ın içinde yer almayacağı bir satışa sıcak bakmıyor.

1.2 milyar dolarlık satış fiyatı nasıl belirlendi?

Gerçekten Turkuvaz şirketinin her yıl 100 milyon dolar üzerinden bankalara borç ödeme kapasitesi var ise bu rakam makul sayılır. Ancak ben böyle bir kaynak üretme kapasitesinin yanına bile yaklaşılmadığını düşünüyorum.

Dediğim gibi benimkisi bir tahmin

Kişisel garantiler verip kamu bankalarının cömert yaklaşımını güçlendirerek tarihi bir kredi alabilen Ahmet Çalık'ın neye karar vereceğini çok yakında öğreneceğimizi düşünüyorum. Ayrıca 2012'nin medya sektöründe pek çok dengenin değişeceği bir yıl olmasını da bekliyorum.