İstanbul'da yılbaşı gecesi kadınlara taciz suçlamasıyla haklarında adli işlem yapılan 13 kişinin büyük çoğunluğunun ilkokul mezunu veya ortaokulu yarım bırakmış kişiler olduğu ortaya çıktı. Taciz edilen kadınlar ise eğitim seviyesi yüksek, iyi bir meslek sahibi kişiler...

Yeni yıl kutlamalarında İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'nda önlem alan yüzlerce polise rağmen kadınları taciz edip sarkıntılık yaptıkları gerekçesiyle 19 kişiye "cinsel taciz" suçlamasıyla adli işlem yapıldı.

SUÇLAMAYI REDDETTİLER

Zanlılar, savcılıkta verdikleri ifadede, taciz ya da sarkıntılık yapmadıklarını öne sürdü. Habertürk, tacizcilerin sosyoekonomik profilini çıkardı. Buna göre tacizle suçlanan zanlıların büyük çoğunluğu eğitim seviyesi düşük veya işçi olarak çalışıyor ya da işsiz. Çiğköfte satıcılığı, halı tamirciliği, oto yıkamacılığı gibi işlerle uğraşıyorlar. Ama aralarında 2 üniversite öğrencisi de var ve 4'ü evli, çoluk çocuk sahibi.

MAĞDUR KADINLAR

Taciz mağduru kadınların ise çoğu yüksekokul mezunu ve iyi bir işe sahip. Örneğin E.G. 23 yaşında, üniversite mezunu ve tiyatrocu; L.Ö. ortaokul mezunu ve özel bir televizyonda çalışıyor; N.Y. 21 yaşında üniversite öğrencisi; S.Y. 23 yaşında, üniversite öğrencisi ve sekreterlik yapıyor; M.K. ise 27 yaşında, üniversite mezunu ve çevirmen... Mağdur kadınların büyük çoğunluğu üniversite öğrencisi...

İŞTE TUTUKLANAN TACİZCİLERİN PROFİLİ:

R.Ç.: 21 yaşında, üniversite öğrencisi, mühendislik fakültesinde okuyor.
M.B.: 20 yaşında, üniversite öğrencisi, mobilya ve dekorasyon bölümünde okuyor.
C.E.: 26 yaşında, kuyumcu atölyesinde çalışıyor, ilkokul mezunu ve evli.
M.Y.: 18 yaşında, çiğköfte satıcısı, ortaokul mezunu.
Ö.Ç.: 33 yaşında, kasaplık yapıyor, ilkokul mezunu ve evli.
V.K.: 43 yaşında, mermer ustası, ilkokul mezunu ve evli.
A.T.: 19 yaşında, ayakkabı tamircisi, ortaokul mezunu.
M.T.: 19 yaşında, tekstil atölyesinde işçi, lise terk.
S.A.: 24 yaşında, aktarda baharatçılık yapıyor, ilkokul mezunu ve evli.
F.K.: 19 yaşında, erkek kuaförü, ilkokul mezunu.
F.A.: 22 yaşında, inşaat işçisi, ilkokul mezunu.
C.V.: 19 yaşında, açıköğretim lisesinde öğrenci.
İ.A.: 18 yaşında, erkek kuaföründe çalışıyor, lise terk.

TUTUKSUZ OLANLAR

S.K.: 23 yaşında, halı tamircisi, ilkokul mezunu.
C.B.: 22 yaşında, halı tamircisi, ilkokul mezunu.
B.Ç.: 19 yaşında, işsiz, ilkokul mezunu.
S.B.: 19 yaşında, oto yıkama istasyonunda çalışıyor, ortaokul mezunu.
M.S.: 21 yaşında, işçi ve lise mezunu.
B.S.: 17 yaşında, işsiz ve lise terk.

DOKUNAN YANDI

Vatan'ın haberine göre ise, eskiden tacizciler TCK 105'le yargılanır, komik para cezasıyla salınırdı. İlk kez bir hakim çıktı, 13 yılbaşı tacizcisi için TCK 102'yi işletti. Şimdi hepsi 'vücut dokunulmazlığını ihlal'den 7 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Yılbaşında Taksim'de eğlenen kadınları taciz edenlere 7 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Geçtiğimiz yıllarda TCK 105'inci maddeye göre küçük cezalarla kurtulan tacizcilere, bu yıl 102'inci maddeden işlem yapıldı. TCK 102'de "vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" deniliyor. Yani kadınlara dokunan yandı.

Her yıl Taksim'deki yılbaşı kutlamalarını kabusa çeviren tacizcilere bu kez cezaevi yolu göründü. Geçtiğimiz yıllardaki uygulamada tacize uğrayan kadınlar karakola giderek şikayetçi olmayınca, tacizciler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Cinsel Taciz" başlıklı 105'inci maddesi uyarınca "sözlü taciz" kapsamında işlem yapılıyor, ya da "Kabahatler Kanuna" göre ufak bir para cezasına çarptırılıp serbest bırakılıyordu. Daha ağır ceza öngören "Cinsel Saldırı" başlıklı 102'inci madde ise şikayetçi olmadığı için uygulanamıyordu. Geçtiğimiz yıllardaki uygulamalardan ders çıkaran polis, bu defa hazırlıklıydı. Polis, bu defa tacize uğrayan kadınları da ikna ederek şikayetçi olmaları için karakola götürdü. Taksim'in her metrekaresini parselleyen sivil ve resmi polisler yılbaşı gecesi tacizcilere göz açtırmadı. 16 tacizci ve vatandaşı rahatsız eden 45 kişi yakalanarak polis merkezine götürüldü.

BU DEFA KURTULAMADILAR

Yılbaşı gecesi Taksim'de yakalanan 16 tacizci Beyoğlu Adliyesi'nde savcı karşısına çıktı. Nöbetçi savcı tacizcileri TCK 105'inci değil TCK 102'inci maddeye göre "Vücut dokunulmazlığı ihlali" suçlamasıyla mahkemeye sevk etti. Beyoğlu 1. Sulh Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Celal Koç, 16 sanıktan 13'ünü tutuklayarak cezaevine gönderdi. Metris Cezaevine gönderilen 13 tacizci, 2-7 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacak. En küçüğü 19 en büyüğü 43 yaşında olan ve aralarında iki üniversite öğrencisi de bulunan sanıklar, 2-7 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak. Polisin bu uygulamasıyla elle tacizde bulunan tacizciler cezaevine gitmekten kurtulamayacak.

Ayrıca yılbaşı gecesi taksimde huzuru kaçıran 45 kişi hakkında da kabahatler kanuna göre işlem yapıldığı öğrenildi.

YILBAŞI TACİZCİLERİ 7 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANACAK
Cinsel saldırı Madde 102

(1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.

Cinsel taciz Madde 105

(1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlÓ para cezasına hükmolunur.
(2) Bu fiiller, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur işi terk etmek mecburiyetinde kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz.