Hükümet sonunda Libya konusunda yol haritasını resmileştirdi. Libya'ya silah ambargosunu denetlemek için Türkiye 5 gemi ve 1 denizaltı gönderecek.
Türkiye'nin Libya politikası resmileşti. Buna göre askeri operasonlara katılmama kararı alan hükümet, silah ambargosu ve insani yardım boyutunda görev alacak.
Libya'ya müdahale için gerekli tezkere ise yarın TBMM Genel Kurulu'na getirilecek.
NATO askeri kanat sözcüleri, şu ana dek toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılımının bildirildiği misyonda Türkiye'den 4 firkateyn, 1 denizaltı ve 1 yedek geminin bulunacağını açıkladı.
KOMUTA İTALYA'DA
Buna göre misyonun komuta ve kontrol gemisini İtalya sağlayacak. Türkiye dahil 10 firkateyn bulunacak misyona Kanada, İspanya, İngiltere, Yunanistan, İtalya ve ABD birer firkateyn verecek. Misyondaki 3 denizaltı ise Türkiye ile İspanya ve İtalya tarafından sağlanacak. Ayrıca Türkiye ile İtalya birer yedek gemi tahsis edecek.
NATO sözcüsü Oana Lungescu ise Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasında NATO'nun rolü konusunda üye ülkeler arasında müzakerelerin "müspet bir ruhla" sürdüğünü belirtti.
Lungescu, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararını uygulamak konusunda (NATO askeri kanadı tarafından hazırlanan) planları eyleme geçirmek için tüm müttefiklerle danışmalar sürüyor. Planın hayata geçirilmesi için 28 üyenin oy birliği gerekiyor" dedi.
BM KARARI DOĞRULTUSUNDA LİBYA AÇIKLARINDA AMBARGO NÖBETİ
Bugün sabah saatlerinde bir NATO yetkilisinden yapılan açıklamada NATO'ya ait filoların Birleşmiş Milletler’in kararı doğrultusunda silah ambargosunu uygulamak için Libya kıyılarında devriye turlarına başlayacağı ifade edildi. Associated Press ajansının haberine göre adının açıklanmasını istemeyen diplomat, deniz devriye operasyonunun NATO’nun İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan operasyonel merkezinden yürütüleceğini söyledi.
NATO'NUN ROLÜ İÇİN FORMÜL
NATO'nun Libya operasyonunda oynayacağı rolle ilgili yapı üzerinde de uzun görüşmelerin ardından dün uzlaşma sağlandı. Plana göre, operasyonda NATO'nun askeri donanımı kullanılacak ancak siyasi kararlar Arap ülkelerini de içerecek şekilde uluslararası koalisyona üye ülkeler tarafından alınacak.
İnternethaber