TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Uludere'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava harekatıyla ilgili Heron görüntülerini önümüzdeki çarşamba ya da perşembe günü izleyeceklerini söyledi. 

    Uludere'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava harekatını araştırmak üzere kurulan Uludere Komisyonu, Heron görüntülerini inceleyecek. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklama yapan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, bir teknik ekibin desteğiyle birlikte Heron görüntülerini inceleyeceklerini belirtti. Sürecin gün ışığında şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü kaydeden Üstün, "İş programına göre çarşamba ya da perşembe günü bir teknik ekibin desteğiyle birlikte Heron görüntülerini inceleyeceğiz." dedi.

    Sürecin devam ettiğini, bir hata, eksik veya kusur varsa bunun ortaya çıkacağını ifade eden Üstün şunları söyledi:"Süreç devam ediyor. İnceleme bitmeden işin esasına yönelik bir açıklama yapmayın. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Olay diğer yönlerden de inceleniyor. Savcılık ve Genelkurmay da inceliyor. Meclis'imiz de bu olaya duyarsız kalmamıştır. İnceleme kararı almakla görevini yapmıştır. Süreci sağlıklı yürütmeye çalışıyoruz. Bazen aceleci yorumlar geliyor. Erken yapılan yorumlar insanları yanıltabilir. Dolayısıyla bu işlerde usulüne uygun inceleme yapıyoruz. Adım adım gidiyoruz. İnşallah sağlıklı bir sonuca ulaşacağız."

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu'nun olayın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunduğunu anımsatan Üstün, "Orada vatandaşlarımızla olduk. Kucaklaştık. Onları tek tek dinledik. Olay mahaline kadar gittik. Olayın güzergahına baktık. Meclis milletinin yanında olduğunu gösterdi. Bu süreç devam ediyor. Milletimiz devletin kurumlarına güvensin. Süreci sabırla beklesin. Bunlar hemen bugünden yarına ortaya çıkmıyor. Adım adım yürüyen bir süreç var. Süreci sükunetle yürütmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

    Benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için raporlarının geniş kapsamlı olacağını vurgulayan Üstün, şöyle konuştu: "Böyle bir olayın olmaması için alınması geren tedbirleri de yazacağız. Sadece olayın nasıl olduğunu veya varsa sorumluları değil, böyle bir olayın bundan böyle tekrar etmemesi için neler yapılabilir? Ne gibi tedbirler alınabilir? Bunlara da bakıyoruz. Dolayısıyla raporumuz geniş kapsamlı olacak."