Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, aralarında Hizbullah lideri ve üyelerinin de bulunduğu olaylı tahliyelerden sonra Yargıtay'a yöneltilen eleştirilere rakamlar ve tarihlerle yanıt verdi. 

Yargıtay'a gelen dosya sayısının 5 yılda 750 binden 1 milyon 800 bine yükseldiğini açıklayan Gerçeker, hükümete "Yargıyı siyasi meta haline getirmeyin" mesajını gönderdi.

Gerçeker, Yargıtay'ın İlhan Cihaner ve Mehmet Haberal'ın dosyalarını kısa sürede karara bağlamasına karşın tahliye dosyalarını bağlamaması yönündeki eleştirilere ise "Burada gecikme sözkonusu değildir. Buradaki durum fiili imkansızlıktır. Yargıtay daireleri sağlıklı çalışamıyor." dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, CMK'nın 102'nci maddesi uyarınca yapılan tahliyelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gerçeker, toplantıdaki konuşmasında öne çıkan bölümler ise şöyle :

HUZURSUZLUK DUYUYORUM

"Bizim amacımız bugün içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna bütün gerçek yönleriyle birlikte aktarabilmektir. Bu sorun ortaya çıktığında arkadaşlarımdan bilgi aldım. Bizi en çok üzen nokta şudur: Buradaki bütün arkadaşlarımızın nasıl fedakârca çalıştıklarını hastalıklarında bile rapor almadan görevlerini yapmanın arzusu içinde olduğunu bildiğim için eleştirilerden huzursuzluk duyuyorum. Adalet hizmeti iyi yürümüyor, bir takım yerlerinde tıkanıklıklar var tabii ki. Önemli olan mazeret bulmak değil, çare üretmektir. Bu çareyi nasıl bulabiliriz, aslında bunu tartışmak lâzım. Ben haklıyım sen haklısın demekle hiçbir yere varılmıyor... "

"2010'DA 1 MİLYON 869 BİN DOSYA"

"2005 yılındaki iş sayımız ne, 2010 yılında ne olmuş? Kadromuzda bir değişiklik yok. Elimde istatistikler var. 2005'te toplam 724 bin dosya sirkülasyonu var. 2010 yılında 1 milyon 892 bin. Aynı personelle aynı sayıyla arkadaşlarımız fedakârca çalışmasalardı bu sayıya ulaşmak mümkün müydü? Olayın genelini görelim."

İSTİNAF MAHKEMESİ ŞART

"Sorunlar tabii hep birbirine bağlı. Bu sorunlar niye oldu? Hakim sayısı bakımında en geri ülkeyiz. Avrupa standartlarına ulaştırılması gerekiyor hakim savcı sayımızın yoksa mahkemelerin yetişmesi mümkün değil. Her taraf dosya dolu gördünüz, bina sorunumuzu halletmeye çalıştık. Bir takım talihsizlikler onu da sağlamamızı engelledi. Ben orada kimseyi suçlamıyorum. O gün öyle bugün böyle söyledik diye bir şey de yok. Bugün diyorum ki bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirileceğini söylüyorlar. Eğer BAM'ler faaliyete geçirilecekse daire sayısının arttırılmasıın bir anlamı yok. Arkadaşlar fedakârlık yaparak bu birikimi 2-3 senede hallederler. Büyük oranda sayı azalacak. O zaman da biz yüksek mahkeme gibi iş yapacağız. Elbette ki dosyaları incelemek zorundayız bu da çok zamanını alıyor Yagrıtay'ın. Temyiz görevi görüyor çünkü. İdare mahkemeleri kurulduğunda onlar temyiz görevi görecek, yargıtay içtihad mahkemesi olarak görev yapacak. Dünyanın hiçbir yerinde istinaf mahkemesi olmayan ülke yok. Biz bu konuda çok geç kaldık. Ben hiçbir zaman bunu dile getirmedim. Benden önceki arkadaşlarımız bunun bir müddet ertelenmesi talebinde bulundular. Ama artık onlar geçti. Şuan BAM'lerin bir an önce açılması gerekiyor.

Hiçbir zaman yanlış olan bir şeyi kamuoyuna empoze etmeye çalışmam. Bir kurumun başkanı temsilcisi olarak benden başka hiç kimse demeç veremez. Ama bazı arkadaşlar var bazı şeyler yanlış anlaşılmasın diye izin verdim onlar da açıklama yaptılar."

HİZBULLAH DOSYASI 85 KLASÖR

"Bütün arkadaşlarımız dosyalar geldiğinde gerekli işlemleri yapmışlar. Duruşma gününü vermişler, tebligat vermişler, her dosyanın inceleme prosedürü vardır. Her dosya aynı şekilde incelenmez. 10 yıldan fazla ceza talep edilen davalarda incelemeli olarak duruşmayı yapmak zorundasınız. Taraflara tebligat çıkarmak durumundasınız, bu da birkaç gün alıyor. Somut olarak gündemde olduğu için bu dosyayla ilgili olarak bilgi vermek istiyorum. Başsavcılığa Eylül ayında gelmiş, 1 ayda tebligatlar hazırlanmış, 85 klasörlük dosyayı daireye göndermişler. 26 Ekim'de daireye gelmiş. Dosyanın kapağını açıp inceleyemezsiniz dava mahalline gidip incelemek lâzım.

Hizbullah dosyası 85 klasörlük bir dosya. öncelik verildiği için hemen tetkik hakimliğine gitti."