Siirt, Şırnak'ın Beytüşşebap ve Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde BDP teşkilatları ve sivil toplum örgütleri, yaptıkları açıklamalar ile YSK'yı protesto etti.İlk tepki, BDP Siirt İl Başkanı Faruk Sağlam'dan geldi. Bağımsız Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve yaklaşık 100 kişi ile birlikte parti binası önünde basın açıklaması yapan BDP İl Başkanı Sağlam, YSK'nın Hatip Dicle ile ilgili verdiği kararın acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini ifade eden Sağlam, "YSK'nın kararı Türkiye'yi, halkımızı çatışmalı bir sürece itmek konusunda verilmiş bir karardır. Bu karar siyasidir, AKP den bağımsız değildir. Karar, ne hukuki, ne insani, ne de vicdanidir. Bu karar Türkiye'yi kaosa sürüklemeye yönelik bir karardır.

Demokratik siyaset zeminini yaratmaya yönelik yapılan çalışmaların önü, maalesef bugün devlet, hükümet ve yargı tarafından bir bütün olarak kesilmeye çalışılıyor. Bütün bu Kürt sorunu ile ilgili çözüm çabaları ortadan kaldıran bu anlayış, halka da halkın iradesi ile seçilmiş olanlara da ve Kürt halkının iradesine de hesap verecektir. Hukuksal meşruiyeti tartışmalı olan ve bizce kapatılması gereken özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerinin yeni bir hukuksuzluğa neden olmaması için halkımızın büyük oyları ile seçilen milletvekillerimiz derhal serbest bırakmalıdır" dedi.

Siirt'te sivil toplum örgütleri de açıklama yaparak karardarn vazgeçilmesini istedi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde de YSK'yı protesto açıklamaları yapıldı. İlk açıklama BDP ilçe teşkilatından geldi. Barış Parkı giriş kapısı önünde toplanan ve aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Girmeli Belde Belediye Başkanı Ömer Altun, Akarsu Belde Belediye Başkanı Lokman Fındık, Duruca Belde Belediye Başkanı Zeki Kavak, BDP Nusaybin İlçe Başkanı Ali Damar ve belediye meclis üyeleri, YSK'ya çağırda bulunarak, Hatip Dicle'nin düşürülen milletvekilliğinin tekrar iade edilmesini istedi. BDP'ller daha sonra Musa Anter Parkı'nda bulunan Demokratik Çözüm Çadırı'na doğru yürüyüşe geçti. Öte yandan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ve BDP ilçe yöneticileri ile birlikte Tüm Bel Sen, Kuyumcular Derneği, SES, KESK ve Genel İş Sendika temsilcilerinden oluşan sivil toplum örgütleri de öğlen saatlerinde Barış Parkı'nda toplanarak, YSK'yı protesto ettiklerini dile getiren bir açıklama yaptı.

"YSK'NIN KARARI SAVAŞA SEBEBİYETTİR"


Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde de YSK kararı, BDP ilçe yöneticilerinin yaptığı açıklama ile protesto edildi. Parti binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi adına konuşan BDP yöneticisi Recep Hakseven, "Yüksek seçim Kurulu'nun aldığı bu karar siyasi bir karardır. Bu kararı veren kim olursa olsun, kim tarafından yönlendirilmişse yönlendirilsin, bunların vermiş olduğu bu karar şiddete, kaosa gözyaşına ve savaşa sebebiyet vermektedir. YSK'nın bu kararı savaşa sebebiyettir" dedi. Yapılan konuşmaların ardından PKK ve Öcalan lehinde slogan atan BDP'liler ile onları görüntülemeye çalışan sivil polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. BDP'liler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.