Terfi ettirilerek Ergenekon davasından alınan Savcı Zekeriya Öz'ün yakın çevresine "seçim yüzünden görevden alındım" dediği belirtiliyor.

Kimisine göre terfi, kimisine göre ise kızak ve tasfiye olarak değerlendirilen bu görev değişikliği ile ilgili en çarpıcı bilgi Öz'e yakın çevrelerden geldi. Öz'ün yakın çevresine konuşmasını Taraf gazetesi manşetine taşıdı.

SEÇİM KAYGISI


Öz görevden almayı yaklaşan seçimlere bağlıyor ve terfisiyle ilgili olarak ilginç bir görüşte bulunuyor:

"Ahmet Şık'ın tutuklanmasına neden olan operasyondan soma oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle hükümet seçim öncesi oy kaybetmeyi göze alamadığından 'bu savcıyla mı uğraşacağız' diye düşünmüş olabilir. Eğer bu terfi olsaydı, Beşiktaş'ta bulunan özel yetkili İstanbul Adliyesi'ne ikinci başsavcı vekili olarak getirilebilirdim. Ancak bu yapılmayarak özel yetkilerim alınıp düz başsavcı vekili oldum. Bir hata yaptığım düşünülüyorsa hakkımda bir inceleme yapılması gerekirdi. Bu da yapılmayarak Ergenekon soruşturmasından alınmam aslında bir anlamda bunun tam olarak terfi olmadığım da gösteriyor."

ORDU VE HÜKÜMET RAHATSIZDI

Zirve sıkıntı yaratmış olabilir Öz'e yalan bu çevrelerden sızan bilgilere göre başanlı savcı, görev değişikliği konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ordu özellikle Balyoz davasından rahatsız oldu. Bunu her fırsatta dile getirdi. Ergenekon sürecinde dönemin Genelkurmay Başkam İlker Başbuğ'un Başbakan'a giderek tutuklanmamaları yönünde pazarlık yaptığı bilgisi de bize geliyordu. Soruşturmalarda hükümet de güçlendi. Bir huzur geldi. Artık faili meçhuller işlenmemeye başlandı, ekonomi güçlendi. Birçok örgüt eskisi gibi aktif değil. Ama tabii bir noktadan sonra hükümet de rahatsız olmuş olabilir. Özellikle Ergenekon soruşturması kapsamında en son yapılan Zirve Yayınevi cinayeti ile ilgili operasyon da ciddi ve önemlidir. Operasyonun gerisi gelir diye bir sıkıntı da yaşamış olabilirler."

KİTAP YAZACAK MI?


Öz'ün her ne kadar dillendirilmese de kırgın olduğu konusunda hemfikir olan yalan çevresi "Ergenekon sürecinde yaşadıklarını kitaplaştıracak" şeklindeki iddiayı doğrulamıyor. Bu konuda Öz'ün "Aslında Ergenekon sürecini, karşılaştığım zorlukları yazsam eminim bu kitap çok satar. Ama şu an için kitap yazmayı düşünmüyorum" dediği belirtiliyor.