Hasan KIRMIZITAŞ- Metin İLİKSOY- Metin Faruk TAMER/KARKAMIŞ (Gaziantep), ()-– SURİYE’nin IŞİD denetimindeki Carablus kentinden, sınırın Türkiye tarafındaki Gaziantep’in Karkamış İlçesi’ndeki Türkyurdu Mahallesi’nde bulunan sınır karakoluna bugün öğle saatlerinde havan toplarıyla saldırı düzenlendi. Bir obüs hasar görüp, karakolun çatısında küçük çaplı yangın çıkarken, IŞİD hedefleri Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı.
Karkamış’ın karşısında bulunan ve 2014 yılının ilk günlerinde muhaliflerden IŞİD denetimine geçen Suriye’nin Halep kentinin Carablus İlçesi'nden saat 11.30 sıralarında birbiri ardına havan atışı yapıldı. Havan saldırısında sınır hattındaki Türkyurdu Mahallesi’nde bulunan Türkyurdu Hudut Karakolu hedef alındı. Atılan havanlardan birisi karakolun çatısında küçük çaplı yangına yol açarken, bir başka havan mermisi ise karakolun yan tarafında bulunan bir obüse isabet ederek hasara neden oldu. Birkaç havan mermisi ise karakolun çevresindeki boş araziye düşerek infilak etti.
ANINDA MİSİLLEME
Saldırıya sınır hattında konuşlu bulunan topçu birlikleri Fırtına obüsleriyle anında karşılık verdi. Fırtına obüsleri ateşin açıldığı Carablus’un Düdülük ve Hunus köylerindeki IŞİD mevzilerini ateş altına aldı.
Obüslerin birbiri ardına attığı toplarla vurulan IŞİD mevzilerinden yükselen yoğun duman Türkiye tarafından da görüldü.
TAKVİYE GÜÇ GÖNDERİLDİ, ÇATIŞMA ÇIKTI
Bu sırada Türkyurdu Hudut Karakolu’na çevredeki diğer karakollardan da zırhlı araç ve obüsler sevk edildi. Bölgeye gelen obüsler de Carablus’taki IŞİD hedeflerini ateş altına aldı.
Topçu birliklerinin müdahalesi sırasında Carablus’taki IŞİD’lilerin Türkiye tarafına birkaç havan mermisi daha attı. Sınır birliklerinin yoğun top atışlarının ardından IŞİD’liler havan atışlarını durdurdu. Topçu birlikleri Carablus’ta bulunan IŞİD mevzilerini ateş altında tutmayı sürdürdü.
TÜRKYURDU MAHALLESİ TAHLİYE EDİLDİ
Sınır karakoluna yönelik saldırı Türkyurdu Mahallesi’nde büyük tedirginliğe yol açtı. Saldırı ve birbiri ardına duyulan patlamalar Türkyurdu Mahallesi sakinleri arasında da paniğe neden oldu.
Evlerini terk eden birçok kişi araçlarıyla mahalleden uzaklaşırken, Karkamış Kaymakamlığı da mahallenin tahliyesine karar verdi. Jandarma ekipleri bunun üzerine mahalleye gelerek vatandaşlara tahliye tebligatını ulaştırdı ve evlerinden ayrılmalarını istedi. Bu kararın ardından birçok aile evlerinden ayrılarak Karkamış ilçe merkezi, çevre mahalleler veya Gaziantep’teki yakınlarının yanına gitti.
AMBULANS VE İTFAİYE EKİBİ DE GİTTİ
IŞİD saldırısının ardından Türkyurdu Hudut Karakolu'nun olduğu bölgeye Karkamış, Nizip ve Gaziantep’ten ambulans, UMKE, AFAD ile itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri karakolun çatısında çıkan yangını kısa süren müdahale ile söndürdü.
Sağlık ekipleri de olası durumlara karşı hem Türkyurdu Mahallesi hem de Karkamış ilçe merkezinde hazır bekletildi.
KARKAMIŞ’A GİDİŞLER DURDURULDU
Suriye'den IŞİD'in havan saldırısının ardından Karkamış ve Türkyurdu Mahallesi’ne ulaşan tüm yollar da güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. İlçeye ulaşımın sağlandığı Nizip ve Oğuzeli yollarında kontrol noktası oluşturan jandarma, Türkyurdu Mahallesi’ne 15 kilometre uzaklıkta trafiği durdurdu ve bu noktaya gitmek isteyenlere izin vermeyerek geri dönmelerini istedi.
VALİ YERLİKAYA: YARALI YOK
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise saldırıda ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığını söyledi. Vali Yerlikaya, gelişmeleri izlediklerini ve saldırının yapıldığı bölgedeki IŞİD mevzilerinin topçu birlikleri tarafından yoğun şekilde ateş altına alındığını söyledi.
Bu arada saldırı sırasında karakolda görevli olan bir askerin ise patlamanın şiddetiyle duyma bozukluğu yaşadığı için Nizip Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındığı, sağlık durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.
Karkamış ve Türkyurdu Mahallesi’nde yoğun güvenlik önlemi devam ederken, sınır birliklerinin IŞİD hedeflerine yönelik top atışları da aralıklarla sürdü.

FOTOĞRAFLI