İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Rektörlüğü, 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye imza atan 21 akademisyenin savunmasını aldı.
Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi tarafından yayınlanan bildiriye imza attıkları gerekçesi ile haklarında idari soruşturma açılan 21 akademisyenden, Rektörlük tarafından savunma istendi. Bunun üzerine Kampüs içinde bulunan Cumhuriyet Alanı'nda bir araya gelen akademisyenler, 'Barış talebi yargılanamaz', 'Soruşturmalar geri alınsın, işten atılanlar geri alınsın' yazılı pankart açtı. Yaşanan süreci alkışlarla protesto eden akademisyenler, bildiriye imza attıktan sonra sözleşmesi yenilenmeyen 2 akademisyenin hukuksuz olarak işten uzaklaştırıldığını öne sürdü. Akademisyenler adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı, rektörlükle yapılan görüşmelerde diğer imzacıların da görev sürelerinin uzatılmayacağının net biçimde ifade edildiğini belirterek şunları söyledi:
"4 imzacı hakkında, geçmiş dönemde sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle adli soruşturma başlatılmıştır. İmzacılardan en güvencesiz konumda olan uzman ve araştırma görevlisi kadrosundaki 3 arkadaşımız hakkında başlatılan idari ve adli soruşturmalar gerekçe gösterilerek görev uzatma dosyaları geri gönderilmiştir. Mersin Üniversitesi yönetiminin yürütmekte olduğu gayri hukuki ve anti demokratik uygulamalara, hukukun bize sağladığı hakları sonuna kadar kullanarak karşı duracağız."
Sözleşmesi yenilenmeyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ise hukuksuz şekilde işten çıkarıldıklarını iddia ederek, "Üniversitelerde imzacılara yönelik başlatılan cadı avı kapsamında işten çıkarıldık. Bildiriye imza attığımız için bu uygulamaya maruz kaldığımız açıktır" dedi.
Açıklamaların ardından akademisyenler, alkışlar eşliğinde savunmalarını teslim etti.

FOTOĞRAFLI